Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
tatarigi s.m. pl. (reg.) ardei iuti.

BOIA, (1) boiele, s. f. 1. (Reg.) Vopsea. ♦ (Peior.) Fard. 2. Condiment de culoare rosie, obtinut din pisarea ardeiului iute uscat; paprica. – Din tc. boya.

ardei, ardei, s. m. Planta erbacee cu flori albe si cu fructe bace verzi, rosii sau galbene, intrebuintate in alimentatie (Capsicum annuum); p. restr. fructul acestei plante. ardei gras. ardei iute.Arde + suf. -ei.

ardeiA, ardeiez, vb. I. 1. Tranz. A condimenta o mancare cu ardei iute (sau cu piper, boia etc.). 2. Refl. Fig. (Fam.; despre oameni) A se irita, a se supara. [Pr.: -de-ia] – Din ardei.

PIPARUS, piparusi, s. m., s. n. 1. S. m. (Bot.; pop.) ardei; p. restr. fructul acestei plante (in special ardeiul iute). 2. S. n. Numele unui dans popular care se joaca mai ales la nunti; melodie dupa care se executa acest dans. – Piper + suf. -us.

CIUSCA, ciuste, s. f. (Reg.) ardei iute. – Din bg. cuska.

ardei s. (BOT.) 1. (Capsicum annuum) (reg.) piparisa, piper, (Transilv.) ardeica, paprica, (Transilv. si Ban.) piparca, (Mold.) piparus, (Bucov.) piparusca. 2. ardei iute = (reg.) ciusca, tusca.

CIUSCA s. v. ardei iute.

TUSCA s. v. ardei iute.

tusca (oaie, basma, ardei iute) s. f., g.-d. art. tustii; pl. tusti

A ardeiA ~iez tranz. (mancaruri, alimente) A prepara cu ardei iute; a iuti. [Sil. -de-ia] /Din ardei

BOIA ~iele f. pop. 1) Substanta coloranta cu care se acopera diferite obiecte in scop decorativ sau de protectie; vopsea; culoare. 2) fam. Produs cosmetic care se aplica in special pe fata pentru a-i modifica aspectul natural; fard. 3) Condiment sub forma de praf rosu, obtinut din ardei iute pisat. [Art. boiaua; G.-D. boielii; Sil. bo-ia] /<turc. boya

PIPARUS ~i m. 1) pop. Planta legumicola cultivata pentru fructul ei carnos, bogat in vitamine, la inceput verde, apoi galben, avand gust dulce (sau iute); ardei. ◊ Cu ~ cu o usoara nuanta obscena; picant. 2) Fruct al acestei plante. /piper + suf. ~us

PIPER ~i m. 1) Arbust exotic cu tulpina taratoare, avand frunze ovale, flori mici, galbene, si fructe boabe (negre la coacere), folosite drept condiment. ◊ A avea (sau a fi) cu ~ la nas a fi rautacios. A i se sui ~ul la nas a se supara. 2) reg. Planta legumicola cultivata pentru fructul ei carnos, bogat in vitamine, la inceput verde, apoi galben sau rosu, avand gust dulce sau iute intepator; ardei. ◊ ~-rosu boia de ardei. iute ca ~ul a) care se irita usor; suparacios; b) care este sprinten, harnic. 3) Fruct al acestei plante. /<ngr. piperi, sl. piperu

CHILI s.n. Cuvant de origine indiana sud-americana, de circulatie internationala in variantele engl. chile, chili, chilli, pentru: 1. ardei iute, respectiv boia. 2. Amestec traditional de condimente, numit si chili mexican sau american (engl. chili powder, germ. Chilipulver), ce nu trebuie confundat cu ardeii sau cu simpla boia de ardei (engl. chilli powder, germ. Chillipulver), constand in principal din boia, chimion amar, oregano si usturoi, utilizat pentru asezonarea preparatelor specifice. 3. Preparat culinar (supa, tocanita) condimentat cu chili (2), cel mai cunoscut fiind chili con carne, mancare specific texana din carne de vita tocata, boabe de fasole, bucati de ardei si rosii; adaptat bucatariei europene, chilli con carne este o tocanita din carne de vita cu felii de ardei, in sos picant.

CURRY s.n. Amestec de condimente, de origine indiana, realizat dupa nenumarate retete, sub forma de pudra sau pasta; compozitia clasica cuprinde: curcuma, coriandru, chimion amar, piper, cuisoare, cardamom, ghimber, nucsoara, tamarin, ardei iute, la care se poate adauga fenicul, ginseng, busuioc uscat, boabe de mustar, scortisoara s.a.; prin ext., preparat culinar sub forma de tocanita, condimentat cu curry (curry de miel, de pasare, de porc etc.).

ICRA, icre, s.f. (In special la pl.) Denumire generica pentru ouale pestilor; in expr. salata de icre = icre (de crap, de hering, de scrumbie, de stiuca) emulsionate sub forma de spuma alba, cu adaos de diverse ingrediente (ceapa tocata, masline, ardei iute); icre tarama = icre de chefal sau ton, conservate sub forma de pasta sarata, de culoare roz-oranj (ngr. tarama), respectiv salata facuta din acestea (ngr. taramosalata); icre de Manciuria sau caviar rosu = icre mari de pana la 7 mm diametru, de culoare rosiatica, prelevate de la o specie de somon din Oceanul Pacific (Oncorhynchus keta), utilizate ca si caviarul; icre negre sau caviar = icre prelevate de la sturioni (morun, cega, pastruga s.a.)

chiparus, chiparusi, s.m.(reg.) ardei iute.

iutele s.f. pl. (reg.) legume iuti, ardei, castraveti.

piparcat, piparcata, adj. (reg.; despre mancaruri) care a fost condimentat cu multa boia de ardei sau cu piper, ardei iute etc.

pitur2, pituri, s.m. (reg.) ardei iute mic.

putoi, putoi, s.m. (pop. si fam.) 1. baiat mic. 2. toi (pentru tuica, rachiu). 3. (la pl.) turturi de gheata. 4. planta denumita sangele-voinicului. 5. fruct de ardei iute (mic). 6. specie de cartofi lungareti, galbui.

tatoc, tatoace, s.n. (reg.) 1. furuncul. 2. ardei iute.

tipar, tipari, s.m. (reg.) ardei iute; tipoi.

tipoi s.m. (reg.) ardei iute; tipar.

CURRY [CARI] s. n. mancare foarte condimentata din ardei iute, piper si alte ingrediente. (< fr. curry)

ardei, ardei, s. m. Planta erbacee cu flori albe si fructe verzi sau rosii (Capsicum annuum); fructul acestei plante e intrebuintat ca aliment sau condiment. ardei gras. ardei iute. – Din arde + suf. -ei.

ardeiAT, -A, ardeiati, -te, adj. (Despre mancaruri) In care s-a pus mult ardei; iute. – V. ardeia.

PIPARCA, piparci, s. f. (Reg.) ardei (iute). ◊ Expr. Nici piparca n-o intrece, se spune despre o femeie limbuta si iute. – Magh. paprika (dupa piper).

TUSCA2, tusti, s. f. (Reg.) ardei mic, iute; ciusca. ◊ Expr. A se face tusca = a se imbata. – Et. nec. Cf. ciusca.

TUSCA2 ~ti f. reg. ardei mic, iute. ◊ A se face ~ a ajunge in stare de maxima ebrietate. /Orig. nec.

ardeiA, ardeiez, vb. I. 1. Tranz. A da unei mancari gust de ardei; a iuti. 2. Refl. Fig. (Despre oameni) A se irita, a se supara. – Din ardei.

CIUSCA ~te f. reg. ardei marunt si iute. /<bulg. tiuska

PIPER, piperi, s.m. 1. Planta tropicala (Piper nigrum) ale carei fructe (boabe) sunt variat utilizate drept condiment. Se comercializeaza ca piper macinat (pulbere) sau ca piper boabe (boabe intregi), iar acestea ca: a) piper verde = boabe recoltate inainte de maturare, conservate in saramura sau otet; b) piper negru = boabe recoltate verzi, apoi uscate; c) piper alb = boabe mature, decorticate. 2. Boabe picante ale altor plante exotice: a) piper roz (rosu) sau piper american (pink peppercorns) = fructele aromatice ale unui mic arbore sud-american (Schinus molle); b) piper chinezesc sau de Sichuan (Chinese pepper) = fructele uscate ale unui arbore asiatic (Zanthoxylum piperitum), cu gust si aroma de piper. 3. (Adesea sin. cu boia) Piper de Cayenne = boia extrem de iute obtinuta din ardei de Cayenne (fr. poivre de Cayenne); pop. piper rosu = boia de ardei.

A PIPERA ~ez tranz. 1) (mancaruri, alimente) A condimenta cu piper; a drege cu piper. 2) reg. (produs alimentar) A trata cu ardei (pentru a da gust iute); a ardeia; a iuti. /Din piper

ardei ~ m. 1) Planta legumicola cultivata pentru fructul ei carnos, bogat in vitamine, cu gust dulce sau iute. 2) Fructul acestei plante. ~ borcanos. ~ dulce. ◊ iute ca ~ul a) care se irita usor; suparacios; b) care este sprinten, harnic. A da cuiva cu ~ pe la nas a supara cu vorba pe cineva; a intepa; a irita. /a arde + suf. ~ei

iute2 iuti adj. 1) (despre persoane si despre manifestarile lor) Care vadeste repeziciune; repede; ager; sprinten; vioi. ◊ ~ (sau bun) de picior v. PICIOR. 2) (despre persoane) Care se infurie sau se irita foarte usor. 3) Care are gust intepator, piscator, de ardei, de piper. 4) (despre mancaruri si bauturi) Care are miros si gust intepator; picant. /<sl. Ijute