Rezultate din textul definițiilor
PADUCEL, paducei, s. m. 1. Arbust sau arbore spinos din familia rozaceelor, cu frunze crestate, cu flori albe dispuse in buchetele, cu fructe comestibile, care se cultiva si ca planta ornamentala (Crataegus monogyna). 2. Insecta parazita care traieste pe plante sau pe corpul unor mamifere (Leptus autumnalis). 3. (Pop.) Boala de piele care se manifesta prin mancarimi pe talpi sau intre degetele picioarelor. – Din lat. *peducellus.
jujuba s.f. (inv.) fructul unui arbore spinos si sucul extras din el, bun de tuse.
SALCIOARA, salcioare, s. f. 1. Diminutiv al lui salcie1. 2. arbore spinos, cu frunze lanceolate si cu flori galbene, puternic mirositoare, cultivat ca planta ornamentala (Elaegnus angustifolia). [Pr.: -ci-oa-] – Salcie1 + suf. -ioara.
PADUCEL1 ~i m. Arbust (mai rar arbore) spinos, cu frunze lombate, cu flori albe si cu fructe carnoase, comestibile, de culoare rosie, bruna sau neagra. /<lat. peducellus
RASURA1 ~i f. 1) Specie de arbori spinosi, cu flori roz sau albe si cu fructe mici, rosii; trandafir salbatic; maces. 2) arbore din aceasta specie. 3) Larva de efemera. 4) la pl. Dureri pe care le simte lehuza dupa nastere. /Orig. nec.
SALCIOARA (‹ salcie) s. f. 1. Diminutiv al lui salcie. 2. arbore spinos din familia eleagnaceelor, inalt pana la c. 7 m, cu frunze acoperite de mici solzi stelati, care le dau un aspect argintiu („Elaeagnus angustifolia”). Originar din Asia temperata, la noi cultivat in scopuri decorative si in perdele de protectie sau pentru ameliorarea terenurilor degradate (inclusiv pe alunecari de teren).
CHITRU ~i m. arbore exotic spinos, cu flori mari de culoare alba si cu fructe comestibile, asemanatoare cu lamaile. /<ngr. kitron
FRIGANA s. f. formatiune xerofitica de arbori pitici, spinosi, pe solurile erodate din regiunile mediteraneene. (< fr., lat. phrygana)
SALCIOARA ~e f. (diminutiv de la salcie) arbore sau arbust spinos cu frunze lanceolate, argintii, si cu flori galbene, parfumate, cultivat in scopuri ornamentale. /salcie + suf. ~ioara
GLADITA, gladite, s. f. arbore asemanator cu salcamul, cu ramuri spinoase, flori mici verzui si fructe pastai, cultivat pentru perdelele de protectie, in parcuri etc.; platica2 (Gleditschia triacanthos). – Et. nec. Cf. Gleditschia (numele stiintific al plantei).
MAR1, meri, s. m. 1. Pom din familia rozaceelor, cu frunze mari, ovale, paroase, cu flori albe-trandafirii si fructe globuloase, comestibile, bogate in vitamine (Malus domestica). ◊ Mar paduret = arbore din familia rozaceelor, cu ramuri spinoase si fructe mici, astringente (Malus sylvestris). ◊ Expr. De florile marului = fara rost, degeaba; fara un scop anumit. 2. Compus: marul-lupului = planta erbacee cu frunze ovale, cu flori galbene si fructe tari in forma de para; remf (Aristolochia clematitis); mar-gutui = gutui. – Lat. melus.
RODIU2 ~i m. arbore exotic cu tulpina scunda, cu ramuri spinoase si cu frunze alungite, cu flori rosii-aprinse si cu fructe mari comestibile. /Din rodie
ACAT ~i m. reg. arbore cu tulpina inalta, cu coroana rara si ramuri spinoase, cu frunze compuse si flori albe sau galbene grupate in ciorchine; salcam. /<ung. akac
SALCAM ~i m. arbore cu tulpina inalta, cu coroana rara, constand din ramuri spinoase, cu frunze compuse si flori albe sau galbene placut mirositoare, grupate in ciorchine. ~ galben. /<turc. salkim
CATINA (lat. catena) s. f. Denumirea regionala a sapte specii de plante: c. alba, c. de garduri, c. mica, c. rosie, c. cuscuta, holera (3), spin (2). ♦ C. alba = arbust sau arbore de talie mica (c. 6 m), alburiu, foarte ramificat, cu lujeri cenusii-argintii, spinosi, parosi, decorativi (Hippophae rhamnoides). C. rosie = numele a doua specii de arbusti, spinosi, de c. 3 m inaltime, cu ramuri maro-rosietice, e****e (Tamarix tetranda) sau purpurii (Tamarix ramosissima) si flori mici, rozee.
TRANDAFIR, trandafiri, s. m. 1. Nume dat unor specii diverse de plante perene sau de arbusti ornamentali din familia rozaceelor, cu ramuri spinoase, cu flori divers colorate si placut mirositoare, folosite mult in industria parfumurilor (Rosa). ◊ Trandafir salbatic = maces. ◊ Compuse: (Bot.) trandafiri-de-munte = smirdar; Trandafir-galben = teisor (2) (Kerria-japonica); (Zool.); trandafir-de-mare = actinie. 2. (In sintagma) Lemn de trandafir = lemnul unor arbori din America de Sud, din care se fac mobile de lux. 3. Carnat din carne de porc tocata mare, cu satarul, si condimentata cu mult piper si usturoi. – Din ngr. triandafillo „treizeci de foi” (apropiat, prin etimologie populara, de fir).