Rezultate din textul definițiilor
ALVEOLINA (‹ fr. {i}) s. f. Foraminifer bentonic litoral de talie mare. Atinge apogeul dezvoltarii in Eocen si intra in componenta calcarelor.
HAMA (HAMᾹH), oras in V Siriei, la poalele M-tilor Liban, pe Orontes; 273 mii loc. (1994). Nod de comunicatii. Centru agricol si comercial (cereale, bumbac, fructe). Ind. metalurgica, textila, incalt. si alim. Moschee (sec. 12). Muzeu arheologic. Vechi oras de origine hitita, frecvent mentionat in „Biblie”. In sec. 10 i. Hr. devine centrul unui puternic stat arameic, cunoscand apogeul dezvoltarii sale in sec. 8 i. Hr.; cucerit de asirieni in 720 i. Hr. In sec. 2 i. Hr., regele seleucid Antioh IV ii schimba numele in Epiphania, iar in 63 i. Hr. H. este inclus in provincia romana Siria; in doua jumatate a sec. 17 a fost cucerit de arabi.
ZENIT n. 1) astr. (in opozitie cu nadir) Cel mai inalt punct de pe bolta cereasca situat deasupra capului observatorului. 2) fig. Moment ce marcheaza cea mai inalta faza de dezvoltare; apogeu; punct culminant; culme. /<fr. zenith
apogeu, apogee, s. n. 1. Punct culminant in dezvoltarea unui fenomen, a unei actiuni etc. 2. Punctul cel mai departat de pamant la care se afla un astru pe orbita sa. – Din fr. apogee.
apogeu, apogee, s. n. 1. Punct culminant in dezvoltarea unui fenomen; culme. 2. Punctul cel mai departat de pamant la care se afla un astru pe orbita sa. – Fr. apogee (< gr.).
apogeu s. n. 1. punctul cel mai departat de Pamant de pe orbita unui satelit natural sau artificial. 2. punct culminant in dezvoltarea unui fenomen, a unei situatii etc.; culme. (< fr. apogee, gr. apogaion)
NEAGOE BASARAB, domn al Tarii Romanesti (1512-1521). Descendent din boierii Craiovesti, domnia sa a marcat apogeul puterii acestei familii. Pe plan intern, a dus o politica de intarire a autoritatii centrale. S-a aflat in bune relatii cu Ungaria, Polonia si Venetia, bucurandu-se in acelasi timp de increderea turcilor. Preocupat de dezvoltarea culturii, in timpul lui s-a tiparit la Targoviste „Evangheliarul” (1512), au fost reconstruite manastirile Snagov, Tismana, Cozia, biserica vechii mitropolii din Targoviste si s-a construit biserica din Scheii Brasovului si biserica manastirii Curtea de Arges. Autor al Invataturilor lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie, opera de mare valoare literara si istorica, reprezentativa pentru umanismul sud-est european.