Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
DEGET ~e n. 1) (la om) Fiecare dintre prelungirile mobile cu care se sfarsesc mainile si picioarele. ◊ A arata (pe cineva) cu ~ul a semnala (pe cineva) batjocurii pulbice (incriminandu-l); a compromite (pe cineva). A-si musca ~ele a regreta; a se cai. A juca (sau a invarti) (pe cineva) pe ~e a amagi; a duce de nas. A sti (ceva) pe ~e a cunoaste in detalii; a sti in amanunte. A scapa printre ~e a se strecura pe neobservate, evitand dificultatile. A avea (ceva) in (la) ~ul cel mic a sti la perfectie. A-i pune (cuiva) ~ul pe rana a aminti (cuiva) lucruri neplacute sau nedorite; a depista elementul esential al unei probleme, al unei situatii. A pune ~ul (pe un act) a aplica amprenta digitala in loc de semnatura. 2) (la unele animale) Fiecare dintre prelungirile mobile de la sfarsitul labei. 3) Parte a unei manusi care acopera prelungirile mainii. 4) pop. Unitate de masura a lungimii, suprafetei sau capacitatii, egala cu latimea unui deget. 5) tehn. (la seceratori sau cositori) Piesa care sprijina plantele in momentul taierii, separandu-le in fasii inguste. /<lat. digitus

DACTILOSCOPIE s. f. Procedeu de identificare a persoanelor pe baza amprentelor digitale, folosit in antropologie si in medicina judiciara. – Din fr. dactiloscopie.

amprenta, amprente, s. f. Imagine a unui obiect intiparita prin presare pe o suprafata (plastica). ◊ Amprente digitale = urme lasate de degete pe o suprafata si care servesc la identificarea autorului unei infractiuni. amprenta vocala = ansamblu al particularitatilor vocale specifice unui individ. ♦ Fig. Urma lasata de o idee, de o stare psihica etc. – Din fr. empreinte.

AMPRENTOLOGIE s. f. Studiul amprentelor digitale. [Pr.: -gi-e] – Din fr. empreintologie.

DIGITAL, -A, digitali, -e, adj., s. f. 1. Adj. Care apartine degetelor, care se refera la degete. amprenta digitala = urma lasata pe un obiect de liniile de pe suprafata interioara a varfului degetelor de la mana. 2. Adj. (Cib.) Care este sau poate fi reprezentat prin cifre ori prin numere. 3. Adj. (Electron.; despre aparate, dispozitive, instrumente, sisteme) Care genereaza, masoara, prelucreaza sau stocheaza semnale digitale (2). 4. S. f. (Bot.) Degetel-rosu. 5. S. f. Substanta extrasa din frunzele de degetel-rosu, folosita ca tonic al aparatului circulator. – Din fr. digital.

DACTILOGRAMA ~e f. 1) Text dactilografiat. 2) Document continand reproducerea unei amprente digitale. [Sil. -gra-] /<fr. dactylogramme

DACTILOSCOPIE f. Metoda de identificare a persoanelor pe baza examinarii amprentelor digitale, aplicata, mai ales, in criminalistica. /<fr. dactyloscopie

amprenta s.f. Urma lasata de un obiect (prin apasare pe o suprafata plastica). ◊ (La pl.) Amprente digitale = semne care reproduc neregularitatile pielii de pe buricele degetelor mainii. ♦ (Fig.) Urma lasata de o idee, de o stare psihica, de o boala etc. [< fr. empreinte].

AMPRENTOLOGIE s.f. Studiul amprentelor digitale. [Gen. -iei. / < fr. empreintologie, cf. fr. empreinteamprenta, gr. logos – studiu].

DACTILOSCOPIE s.f. Metoda de identificare a persoanelor prin examinarea amprentelor digitale. [Gen. -iei. / < fr. dactyloscopie, cf. gr. daktylos – deget, skopein – a examina].

DIGITAL, -A Al degetelor, produs de deget. ◊ amprenta digitala = (de obicei la pl.) urma pe care o lasa degetele pe un obiect de care s-au atins. [Cf. fr. digital, lat. digitalis].

AMPRENTOLOGIE s. f. studiul amprentelor digitale. (< fr. empreintologie)

ANTROPOMETRIE s. f. 1. metoda de cercetare in antropologie constand in masurarea diferitelor parti ale corpului uman; somatometrie. 2. metoda de identificare a criminalilor pe baza descrierii corpului uman (dimensiuni, forma, amprente digitale). (< fr. anthropometrie)

DACTILOSCOPIE s. f. procedeu de identificare cu ajutorul amprentelor digitale. (< fr. dactyloscopie)

DACTILOSCOPIE (< fr. {i}; {s} dactilo- + gr. skopeo „a examina“) s. f. Procedeu de identificare a unei persoane cu ajutorul amprentelor digitale, folosit in antropometrie, in criminalistica si in medicina judiciara.

digital ~a (~i, ~e) Care tine de degete; propriu degetelor. Nervi ~i. Amprente ~e. /<fr. digital

amprenta s. f. 1. urma lasata de un obiect prin apasare. ♦ (pl.) e digitale = urmele lasate de varfurile degetelor pe ceva. 2. mulaj al maxilarului sau al unei parti din acesta servind pentru lucrarea protezelor dentare. 3. (fig.) urma lasata de o idee, de o stare psihica etc. (< fr. empreinte)

amprenta ~e f. 1) Urma lasata de un obiect pe o suprafata plastica. ◊ ~e digitale urme lasate de neregularitatile pielii de pe buricele degetelor. 2) fig. Urma lasata de o idee, de o stare psihica, de o boala. ~a timpului. [G.-D. amprentei; Sil. am-pren-] /<fr. empreinte

digital1, -A I. adj. 1. referitor la degete. 2. care are forma unui deget. 3. produs de deget. ♦ amprenta ~a = urma lasata de degete. II. s. f. 1. planta veninoasa din care se extrage digitalina; degetel. 2. digitalina. (< fr. digital, lat. digitalis)