Rezultate din textul definițiilor
GHIONDER, ghiondere, s. n. Prajina care serveste pentru a pune in miscare o ambarcatie mica, impingand cu ea in fundul apelor putin adanci, sau cu care se mana pestele spre plasa, cu care se construiesc gardurile pentru prinderea pestelui etc. – Din tc. gonder.
saiculita, saiculite, s.f. (inv. si pop.) ambarcatie mica cu vasle.
BARCA s. f. ambarcatie mica, fara punte, cu rame, vele sau cu motor. (< it. barca, fr. barque)
CUTER1 s. n. ambarcatie mica cu un singur catarg (cu vele), pentru curse scurte sau pentru sport nautic. ◊ ambarcatie de pescuit. (< engl., fr. cutter)
DINGHI s. n. 1. ambarcatie mica de sport cu rame si vele, putand folosi si un motor in afara bordului. 2. barca pneumatica pentru salvarea echipajului avioanelor. (< engl., fr. dinghy)
JONCA s. f. ambarcatie mica cu vele, pentru transport si pescuit in bazinul de vest al Oc. Pacific. (< fr. jonque)
MINISCAF s. n. ambarcatie mica de agrement, pentru doua persoane, care se poate scufunda la adancimi mici. (< mini1- + /bati/scaf)
BANC1, bancuri, s. n. I. 1. Ingramadire de nisip, de pietris sau de namol formata pe fundul marilor sau al fluviilor, care ajunge uneori pana la suprafata apei. 2. Grup mare de scoici sau de pesti. II. 1. Masa sau platforma special amenajata pentru efectuarea de lucrari caracteristice unei profesiuni manuale. Banc de tamplarie. Banc de ceasornicar. ♦ Banc de proba = instalatie pentru controlul calitatilor tehnice ale unor motoare. 2. Bancheta la ambarcatii mici. – Din fr. banc.
CAIAC, caiace, s. n. 1. Ambarcatie de sport ascutita la ambele capete, cu suprafata de alunecare neteda sau in clinuri si care este condusa cu una sau doua padele. 2. Sport nautic care se practica cu caiacul (1). 3. ambarcatie mica, cu invelis din piele de foca, folosita de eschimosi. [Pr.: -ca-iac] – Din fr. kayak.
SALUPA, salupe, s. f. mica ambarcatie cu motor, care serveste la transportul persoanelor si al marfurilor sau la diverse operatii (de remorcare) in rada unui port. – Din fr. chaloupe.
YOUYOU s.n. mica ambarcatie, scurta si larga, pentru legatura intre vase si chei. [Pr. iuiu] (din fr. youyou)
MINISCAF, miniscafuri, s. n. ambarcatie mica, de agrement, pentru doua persoane, care se poate scufunda la adancimi mici. – Mini1- + [bati]scaf.
CUTER, cutere, s. n. 1. ambarcatie mica, construita din lemn, actionata mecanic sau cu panze, cu un singur catarg si cu bompres, avand forma alungita pentru a se deplasa rapid (folosita la sport sau pentru pescuit). 2. Masina de tocat utilizata la fabricarea mezelurilor. – Din engl., fr. cutter.
JONCA ~ci f. ambarcatie mica cu panze prinse orizontal pe catarge, folosita pentru transport si pentru pescuit. /<fr. jonque
DINGHI s.n. Barca pneumatica pentru salvarea echipajului avioanelor. ♦ ambarcatie mica de sport. [< engl., fr. dinghy < cuv. hindi].
MOTONAUTICA s.f. Sport comportand navigatia pe ambarcatii mici cu motor. [Dupa fr. motonautisme].
VEDETA s.f. I. Mic bastiment de razboi, pe mare sau pe fluviu, cu mica raza de actiune, folosit mai ales pentru observatii. ♦ mica ambarcatie care se foloseste pentru comunicatiile din rada porturilor. ♦ Mic torpilor cu viteza foarte mare. II. (Poligr.) Rand tiparit cu caractere mai groase pentru a fi pus in evidenta. ♦ Cuvant sau grup de cuvinte notat pe primul rand al datelor privitoare la o carte, servind la determinarea locului acesteia in catalogul de biblioteca. III. Artist(a) care detine rolul principal intr-o piesa; (p. ext.) persoana care vrea sa iasa in evidenta. [< fr. vedette, it. vedetta].
BARCA s.f. ambarcatie mica, fara punte, cu vasle sau cu un motor. [Pl. barci. / < it. barca, cf. fr. barque < lat. barca].
CUTER1 s.n. ambarcatie mica cu un singur catarg (cu panze sau cu motor), folosita pentru curse scurte sau pentru sport nautic. ♦ Ambarcatie de pescuit. [Pl. -re. / < engl., fr. cutter, cf. germ. Fischkutter].
JONCA s.f. ambarcatie mica cu panze, folosita in bazinul de vest al Oceanului Pacific. [< fr. jonque < cuv. malaiez].
DORI s. m. mica ambarcatie de pescuit, cu fundul plat, din dotarea unei nave mari. (< amer. doris)
MOTOCROS s. n. concurs de motociclism in circuit, pe un teren foarte accidentat. ♦ ~ nautic = cursa pe apa cu ambarcatii mici cu motor, in circuit sau in linie dreapta; motonautica. (< fr. motocross)
VEDETA s. f. I. artist de mare renume; sportiv de mare popularitate; (p. ext.) cel care vrea sa iasa in evidenta. II. nava militara rapida, mica, cu armament puternic, destinata unor misiuni de cercetare, supraveghere, aparare. ◊ mica ambarcatie cu motor pentru comunicatiile din rada porturilor. III. rand tiparit cu caractere mai groase pentru a fi pus in evidenta. ◊ cuvant, grup de cuvinte notat pe primul rand al datelor privitoare la o carte, pentru determinarea locului acesteia in catalogul de biblioteca. (< fr. vedette)
YOUYOU IUIU/ s. n. mica ambarcatie, scurta si larga, pentru legatura intre vase si chei. (< fr. youyou)
SINTA, sinte, s. f. mica ambarcatie cu vasle, care poate trece prin locuri foarte stramte.
BANC2, bancuri, s. n. 1. Postament sau suport al unei masini-unelte. 2. Masa lunga cu diferite dispozitive pentru fixarea sau imobilizarea pieselor sau obiectelor de prelucrat. 3. Bancheta la mici ambarcatii. 4. Instalatie pentru masurarea puterii motoarelor. – Fr. banc.
SAICA, saici, s. f. (Inv. si reg.) ambarcatie fluviala mica, cu panze, cu fundul plat, servind la transportul marfurilor si al persoanelor. ♦ Luntre facuta dintr-un trunchi de copac scobit, cu o singura vasla, servind la pescuit. – Din bg., scr. sajka, tc. sayka.
HIDROBUZ s.n. ambarcatie de mic tonaj care face transporturi de pasageri de-a lungul coastei marii. [< hidro- + (auto)buz].
BARCA, barci, s. f. ambarcatie de dimensiuni mici, cu vasle, cu panze sau cu motor. – Din it. barca.
ANCOROT, ancorote, s. n. Ancora (1) mica folosita la ambarcatiile usoare. – Din it. ancorotto.
BARCA barci f. ambarcatie de dimensiuni mici, fara punte, cu vasle, cu panze sau cu motor, destinata transporturilor la distante mici; luntre. [G.-D. barcii] /<it. barca
LUNTRE ~e f. ambarcatie de dimensiuni mici, fara punte, cu fundul plat, propulsata cu ajutorul motorului sau al vaslelor; barca. ◊ A se face (sau a se pune) ~ si punte a face tot posibilul pentru a atinge un scop. A sta intre doua ~i a tine si cu unul si cu altul; a imbina doua interese opuse. [G.-D. luntrei; Sil. lun-tre] /<lat. lunter
MINISCAF ~uri n. ambarcatie de agrement, mica, pentru doua persoane. /mini- + [bati]scaf
TENDER2 ~e n. ambarcatie de dimensiuni mici, cu un singur catarg, prevazut cu doua-trei panze anterioare, triunghiulare. /<fr. tender, germ. Tender
ANCOROT s.n. Ancora mica, folosita de ambarcatiile usoare. [< it. ancorotto].
SCHIF s. n. 1. ambarcatie de dimensiuni mici, lunga si ingusta, cu pupa si prora ascutite, folosita pentru sport. 2. proba sportiva practicata cu schiful (1). (< fr., engl. skiff)
ANCOROT, ancorote, s. n. Ancora (1) mica folosita la ambarcatiile usoare.
BARCA, barci, s. f. ambarcatie de dimensiuni mici cu vasle, cu panze sau cu motor. – It. barca.
IOLA ~e f. ambarcatie sportiva de dimensiuni mici, condusa de o persoana cu ajutorul unei singure vele. [G.-D. iolei; Sil. io-la] /<fr. yole
SCHIPER s.m. (Liv.) Comandant al unei ambarcatii de pescuit sau de mic tonaj; (p. ext.) comandant al unei nave. [< engl. skipper].
CRIVAC, crivacuri, s. n. 1. Instalatie rudimentara folosita in trecut pentru ridicat bolovanii de sare la suprafata. 2. Troliu rudimentar de lemn, actionat manual, folosit la spalarea puturilor de mina de mica adancime. 3. Piesa din scheletul unei ambarcatii de care se fixeaza scandurile ce formeaza invelisul ambarcatiei. – Et. nec.
ambarcatie, ambarcatii, s. f. Vas plutitor de dimensiuni mici, cu vasle, cu vele sau cu motor. [Var.: ambarcatiune s. f.] – Din fr. embarcation.
ambarcatie ~i f. 1) Vas plutitor de dimensiuni mici, cu motor, cu vele sau cu vasle. 2) Incarcatura de pe un astfel de vas. [G.-D. ambarcatiei; Sil. -ti-e] /<fr. embarcation
ambarcatie s.f. Vas plutitor de dimensiuni mici propulsat cu vasle, vele sau cu motor, folosit in diferite scopuri. [Gen. -iei, var. ambarcatiune, imbarcatiune s.f. / cf. fr. embarcation].
ambarcatie s. f. vas plutitor de dimensiuni mici, cu vasle, vele sau motor. (< fr. embarcation)
ambarcatie, ambarcatii, s. f. Vas plutitor de dimensiuni mici, cu vasle, cu vele sau cu motor. ♦ Marfa incarcata pe un astfel de vas. – Fr. embarcation.
IAHT, iahturi, s. n. 1. Nava mica si eleganta, cu panze sau cu propulsie mecanica, pentru un numar mic de pasageri, folosita pentru calatorii de placere. 2. ambarcatie sportiva cu vele folosita pentru regate. – Din fr. yacht.
SCHIF s.n. 1. ambarcatie cu vele, rame sau motor de dimensiuni mici, cu fundul plat si pescaj redus, cu prora ascutita si pupa dreapta, folosit pentru pescuit sau pentru sport, la cursele de viteza si de agrement. 2. Sport practicat cu astfel de ambarcatii. [< fr., engl. skiff].
REMORCHER, remorchere, s. n. Nava de dimensiuni mici si cu motor propriu de putere mare, care remorcheaza ambarcatii sau nave fara propulsie proprie. – Din fr. remorqueur.
YAWL s.n. (Mar.) ambarcatie cu vele asemanatoare ketchului, avand arborele de la pupa foarte mic; iola. [Pron. iaul, pl. -iuri. / < engl., fr. yawl].
GIG s.n. 1. ambarcatie de sport, lunga si ascutita la pupa si la prora, cu scaunase mobile pentru vaslasi. 2. Trasura mica cu doua roti, trasa de un cal. [< engl. gig].
PINASA s. f. 1. mica nava cu vele din sec. XIII-XVIII, lunga si usoara, foarte rapida, pentru patrulare si escortarea navelor comerciale. 2. ambarcatie cu fundul plat pentru pescuitul litoral. (< fr. pinasse)
GIG s. n. 1. ambarcatie de sport, lunga si ascutita la pupa si la prora, cu scaunase rulante pentru cei care trag la rame. 2. trasura mica cu doua roti, trasa de un cal. (< engl. gig)