Rezultate din textul definițiilor
ARAHIDA s.f. Planta tropicala din familia leguminoaselor, cultivata pentru fructele sale, numite „alune de pamant”. ♦ Fructul acestei plante. [< fr. arachide].
ARAHIDA s. f. planta leguminoasa tropicala, cu fructe comestibile, bogate in grasimi: „alune de pamant”. ◊ fructul insusi. (< fr. arachide)
aluna s. (BOT.) aluna americana v. aluna de pamant; aluna de pamant = arahida, aluna americana.
ARAHIDA ~e f. 1) Planta tropicala al carei fruct comestibil se formeaza in sol si este foarte bogat in ulei. 2) Fructul acestei plante; aluna de pamant; aluna americana. [G.-D. arahidei] /<fr. arachide
aluna, alune, s. f. Fructul alunului, de forma sferica sau ovoidala, cu un mic cioc, avand la baza un invelis verde in forma de degetar. ◊ aluna de pamant (sau americana) = planta anuala din familia leguminoaselor, originara din America de Sud, cu flori galbene, cultivata pentru semintele sale comestibile si uleiul extras din acestea; fructul acestei plante, care se formeaza in pamant (de unde vine si numele) si contine substante grase si substante proteice; arahida (Arachis hypogaea). – Lat. *abellona (= abellana [nux]).
ARAHIDA s. v. aluna de pamant.
aluna, alune, s. f. Fructul alunului. ◊ alune de pamant (sau americane) = fructele comestibile ale unei mici plante tropicale (Arachis hypogae); arahida. – Lat. *abellona (= abellana [nux]).
ARAHIDA, arahide, s. f. aluna de pamant. – Fr. arachide (< gr.).
CARTOF s. (BOT.; Solanum tuberosum) (reg.) aluna, bobalca, bologeana, bulugheana, colompira, coroaba, crump, c****a, erdapane, fidireie, ghibiroanca, ghistina, goata, grumba, hadaburca, mar, nap, ou, picioica, termer, vovica, poama-de-pamant, (prin Transilv.) badaliurca, (Mold.) bandraburca, (Mold., Bucov. si prin Transilv.) baraboi, (Mold.) barabula, barabusca, (prin Transilv.) bighiroanca, bigura, boaba, boamba, (prin Transilv. si Ban.) boboasa, (Mold.) bulughina, (Transilv., Ban. si Olt.) crumpena, (Transilv.) cucula, (Mold. si Transilv.) gogoasa, (prin Transilv.) magherusca, (Transilv.) para, perusca, pirosca.
SFARAMA vb. 1. a zdrobi, (pop.) a zobi, (Ban. si Transilv.) a zdrosi, (inv.) a zdruncina. (A ~ un obiect de pamant.) 2. a (se) farama, a (se) zdrobi, (rar) a (se) casa. (A ~ pahaul cu pumnul.) 3. a zdrobi, (pop.) a sparge. (A ~ o ceapa.) 4. a sparge, (reg.) a strica. (A ~ nuci, alune.) 5. a fa-ramita, a marunti, (rar) a amanunti, (Ban. si Transilv.) a mleci. (A ~ un aliment in gura.) 6. a marunti, a pisa, a zdrobi, (inv. si pop.) a smicura, a zdrumica, (reg.) a pisalogi, a pisaza, (fam.) a pisagi. (A ~ sare.) 7. v. zdrobi. 8. a (se) zdrobi, (inv. si reg.) a (se) risipi. (Corabia s-a ~ de stanci.) 9. a se sparge, a se zdrobi. (Valurile se ~ de tarm.) 10. v. nimici. *11. (fig.) a (se) destrama, a (se) risipi, a (se) spulbera. (I-a ~ toate iluziile.)