Rezultate din textul definițiilor
ROM1, (2) romuri, s. n. 1. Bautura alcoolica tare obtinuta prin fermentarea (naturala sau artificiala) si distilarea sucului sau melasei din trestie de zahar ori din alcool rafinat cu adaos de esente sintetice si colorat cu caramel. 2. Cantitate de rom1 (1), care se serveste intr-un paharel sau intr-un toi. [Var.: rum (reg.) s. n.] – Din fr. rhum, germ. Rum.
ALCOOL s. (CHIM.) 1. spirt, (prin Transilv.) spiritus, (inv.) spirit. (~ de 90°.) 2. alcool amilic = pentanol; alcool butilic = butanol; alcool etilic = etanol; alcool metilic v. metanol; alcool polihidroxilic v. polialcool; alcool polivinilic = polialcool vinilic; alcool propilic = propanol; alcool rafinat = alcool rectificat; alcool rectificat v. alcool rafinat; alcool solidificat = metaldehida.
ALCOOL, (1) alcooli, s. m., (2, 3) alcooluri, s. n. 1. Derivat obtinut prin inlocuirea unui atom de hidrogen din molecula unei hidrocarburi cu un oxidril. 2. Lichid incolor, inflamabil, cu miros si gust specific, obtinut prin fermentarea zaharurilor din cereale, fructe etc. sau pe cale sintetica si folosit la prepararea bauturilor spirtoase, ca dezinfectant, combustibil, dizolvant etc; etanol, alcool etilic, spirt. ◊ Alcool denaturat = alcool brut sau rafinat caruia i s-au adaugat denaturanti pentru a-l face impropriu consumului alimentar, dar care este folosit in industrie sau ca combustibil menajer. alcool rafinat = alcool brut din care au fost indepartate impuritatile prin rectificare. Alcool sanitar = alcool colorat cu albastru de metilen si denaturat cu salicilat de metil, intrebuintat ca dezinfectant extern. Alcool solidificat = polimer al acetaldehidei, insolubil in apa, greu solubil in alcool si eter, intrebuintat drept combustibil solid. 3. Bautura alcoolica. [Pr.: -co-ol] – Din fr. alcool.
ETANOL s. 1. alcool, spirt, (prin Transilv.) spiritus, (inv.) spirit. (~ dublu rafinat.) 2. v. alcool etilic.
RACHIU ~ri n. Bautura alcoolica tare, obtinuta prin diluarea cu apa a alcoolului etilic rafinat sau prin distilarea sucurilor dulci (de fructe, de struguri etc.) fermentate. /<turc. raki
CHARTREUSE [SAR-TRo'Z] s. f. bautura fina, din ierburi alpine macerate in alcool dublu rafinat. (< fr. chartreuse)
RERAFINARE s. f. 1. tratament suplimentar aplicat uleiurilor vegetale dupa neutralizarea lor cu alcalii, pentru reducerea culorii uleiurilor rafinate. 2. operatie aplicata produselor rezultate la prima rafinare a alcoolului etilic. (< re1- + rafinare)
rafinaRE, rafinari, s. f. Actiunea de a (se) rafina si rezultatul ei; rafinaj. 1. Proces tehnologic prin care se indeparteaza impuritatile din unele substante (alcool, uleiuri, zahar etc.), in scopul imbunatatirii calitatii lor. 2. Tratament al pastei de hartie executat, de obicei, cu ajutorul rafinoarelor cu piatra, dupa procesul de fierbere. – V. rafina.