Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
PALANCA, palanci, s. f. 1. (Inv.) Palisada (1). ◊ Expr. A face (sau a da ceva) palanca (la pamant) = a culca la pamant, a dobori. 2. (Reg.) Nume dat unor constructii rudimentare, folosite ca gard, ca adapost pentru animale etc. – Din tc., pol. palanka, magh. palank.

PALANCA1 palanci f. 1) inv. Constructie primitiva de fortificatie, facuta din trunchiuri de copaci, asezate orizontal, sau din pari grosi batuti in pamant si legati intre ei; palisada. 2) reg. Constructie rudimentara folosita ca gard sau ca adapost pentru animale. /<pol. palanka, ung. palank

olum, olumuri, s.n. (reg.) 1. adapost pentru animale; ingraditura, tarc. 2. vad de adapat vitele.

prelipca, prelipci, s.f. (reg.) incapere alipita unei case taranesti, care serveste ca adapost pentru animale, ca magazie, ca sopron.

stauroi, stauroaie, s.n. (reg.) adapost pentru animale mici.

OLUM, olumuri, s.n (Reg.) adapost pentru animale; ingraditura, tarc. – Din tc. olum „vad”.

CULCUS, culcusuri, s. n. 1. Locul de culcare sau de adapost al animalelor si al pasarilor. 2. Loc (improvizat) de odihna sau de dormit pentru oameni. ♦ adapost, salas pentru oameni; locuinta. ♦ Ascunzatoare. 3. (Rar) Strat moale de paie, de frunze etc. pe care se asaza lucruri fragile sau alterabile. 4. Strat din baza unei formatiuni geologice. – Culca + suf. -us.

SALAS ~e n. 1) Constructie rudimentara improvizata in camp, servind ca adapost; coliba. 2) Adapost temporar; gazda vremelnica. 3) rar Incapere sau grup de incaperi, in care locuieste sau poate locui o persoana; locuinta; 4) inv. Asezare omeneasca de proportii mici; catun. 5) adapost pentru animale. 6) Asezare mica de tigani nomazi. 7) inv. Grup de familii de tigani (sub conducerea unui bulibasa). [Pl. si salasuri] /< ung. szallas

MASCA s.f. 1. Fata falsa de carton, de stofa etc. cu care isi acopera cineva figura (pentru a se deghiza). ♦ Figura de lemn cu care actorii antici de tragedie si de comedie isi acopereau fata. 2. Persoana mascata. 3. (Fig.) Infatisare, figura falsa; imagine conventionala. ♦ Infatisare a fetei cauzata de un sentiment puternic; aspectul fetei in anumite boli. 4. Machiaj. ♦ Preparat cosmetic care se aplica pe fata pentru ingrijirea tenului. 5. Masca mortuara = mulaj in ghips al fetei unui mort. 6. Dispozitiv, aparat care acopera sau protejeaza corpul sau fata unui om, a unui animal etc.; adapost individual pe campul de lupta. ♦ (La baraje) Ecran de etansare. ◊ Masca de gaze = aparat aplicat etans pe fata pentru protectia impotriva gazelor de lupta. [Cf. fr. masque, germ. Maske, rus. maska].

SALAS, salase, s. n. (Pop.) 1. adapost unde cineva capata temporar gazduire. 2. Constructie rudimentara facuta in camp si folosita ca adapost temporar pentru oameni si animale. 3. Locuinta, casa. ♦ Staul, grajd. ♦ Culcus. 4. Asezare omeneasca. ♦ Locuitorii acestei asezari. 5. Mica asezare de tigani (nomazi); grup de familii de tigani (nomazi) sub conducerea unui vataf. [Pl. si: salasuri] – Din magh. szallas.

BARLOG ~uri n. 1) adapost sapat in pamant de unele animale (urs, bursuc etc.); vizuina. 2) fig. Locuinta mizerabila (ferita de ochii lumii). /<sl. brulogu

CRESA s. f. 1. institutie pentru ingrijirea copiilor pana la 3 ani pe timpul cat parintii sunt la serviciu. 2. adapost special amenajat pentru cresterea tineretului animal. (< fr. creche)

BARLOG, barloguri, s. n. adapost in care se retrage ursul; p. ext. loc de adapost sau de culcus al altor animale salbatice. ♦ Fig. Culcus; locuinta. – Slav (v. sl. brulogu).

COLIBA, colibe, s. f. Casa mica si saracacioasa. ♦ adapost provizoriu pentru oameni si uneori, pentru animale, facut din barne, din crengi etc. si acoperit cu paie, ramuri etc. – Din sl. koliba.

IERNATIC, -A, iernatici, -ce, adj., s. n. 1. Adj. (Ca) de iarna, caracteristic iernii. 2. S. n. (Pop.) Iernat. ♦ (Concr.) adapost pentru oi in timpul iernii. 3. S. n. (Pop.) Hrana, nutret pentru animale in timpul iernii. 4. S. n. Loc de adapost pentru nave in timpul iernii. – Iarna + suf. -atic.

COVRU ~ri n. reg. 1) adapost subteran, pe care si-l sapa unele animale salbatice; vizuina; barlog. 2) fig. Locuinta primitiva; coliba. /cf. rus. krov

VIZUINA ~i f. adapost subteran, pe care si-l sapa unele animale salbatice; barlog. [Sil. -zu-i-] /Din viezure

poiecioara, poiecioare, s.f. (reg.) grajd de vite mic; adapost mic pentru pentru oi, capre si alte animale mici; cocina mica de porci.

MATERNITATE s. f. 1. starea, calitatea de mama; instinct matern. ◊ (rar) sarcina. 2. spital unde se dau ingrijiri femeilor care nasc. ◊ adapost special amenajat (intr-o ferma etc.) destinat fatarii animalelor. (< fr. maternite)

CULCUS ~uri n. 1) Loc unde se culca pasarile sau animalele. 2) Loc improvizat de dormit sau de odihna pentru oameni; adapost. /a se culca + suf. ~us

CUSCA ~ti f. 1) adapost, in forma de casuta sau de cutie de lemn, pentru unele animale sau pasari. 2) Cutie facuta din vergele in care se tin pasari cantatoare sau decorative; colivie. 3) Cutie mare din gratii de fier, in care se tin fiarele salbatice. 4) Incapere mica sub scena unui teatru, unde sta sufleorul. 5) fig. Locuinta sau odaie mica. [G.-D. custii] /<ucr. kutka

VIZUINA, vizuine, s. f. 1. Loc de adapost pe care si-l sapa in pamant sau si-l amenajeaza unele animale salbatice; vizunie. ♦ Fig. Ascunzatoare. 2. Fig. Cocioaba, bordei. – Cf. viezure.

adapost s. 1. v. asezare. 2. culcus, salas, (inv. si reg.) strat, (Transilv.) cotrog. (~ pentru animale.) 3. v. gazduire. 4. azil, refugiu, scapare, (inv.) nazuinta, (fig.) liman. (Isi cauta departe un ~.) 5. (inv. si pop.) scuteala. (Intra la ~, ca sa nu-l ploua.) 6. (pop.) fereala. (La ~ de orice priviri.)

CUSCA, custi, s. f. 1. adapost in forma de casuta sau de cutie, cu sau fara gratii, pentru unele animale (domestice sau salbatice). ♦ Fig. Incapere stramta. 2. Incapere mica, sub nivelul scenei, rezervata sufleorului in timpul spectacolului. – Din ucr. kucka.

MNEMOTAXIE s. f. reactie de orientare directionala la animale si pasari, care le permite sa se intoarca la locul de hranire si adapost. (< fr. mnemotaxie)

FRUNZAR ~e n. 1) Creanga de copac cu tot cu frunze. 2) adapost facut din asemenea crengi. 3) rar Crengi cu frunze uscate care servesc drept asternut sau nutret pentru unele animale. /frunza + suf. ~ar

REFUGIU s. n. 1. faptul de a se refugia; timpul petrecut ca refugiat. 2. loc de scapare, de adapost in fata unei primejdii; azil. ◊ (fig.) consolare, mangaiere. ◊ loc izolat, linistit, in care se retrage cineva. ◊ teritoriu protejat temporar pentru ocrotirea unor specii de animale, pasari sau plante in anumite perioade ale anului. 3. loc special amenajat in mijlocul unei strazi pentru a feri pe cetateni de circulatia masinilor. 4. constructie pe munte, mobilata sumar, destinata sa gazduiasca pe alpinisti in cursul unei ascensiuni. (< fr. refuge, lat. refugium)

GAZDA, gazde, s. f. 1. Persoana care primeste pe cineva la sine (dandu-i adapost); cel care tine pe cineva la sine in schimbul unei chirii (si cu intretinere platita); stapanul unei case in raport cu oaspetii sai, amfitrion. ♦ Organism pe care (sau in care) traieste un animal parazit aflat in stare larvara sau adulta. 2. Locuinta ocupata de cineva in calitate de oaspete sau de chirias. 3. (Reg.) Taran bogat; chiabur, bogatan. ◊ Loc. adj. De gazda (mare) = din oameni bogati. – Din magh. gazda.

MASCA s. f. 1. figura de lemn cu care actorii antici isi acopereau fata. ◊ fata falsa de carton, de stofa etc. cu care isi acopera cineva figura. ♦ a-si scoate (sau a-si lepada) a = a se demasca, a aparea in adevarata lumina, a-si arata adevarata fata. 2. persoana mascata. 3. (fig.) infatisare, figura falsa; imagine conventionala. ◊ infatisare a fetei cauzata de un sentiment puternic, de o boala. ◊ (psih.) comportament cu caracter inautentic, fals. 4. machiaj. ◊ preparat cosmetic care se aplica pe fata pentru ingrijirea tenului. 5. ~ mortuara = mulaj in ghips al fetei unui mort. 6. dispozitiv, aparat care acopera sau protejeaza corpul ori fata unui om, animal etc. ◊ dispozitiv sau invelis de protectie a unui element de constructie. ◊ (inform.) vector binar pentru izolarea unor anumite zone ale unei date. ♦ ~ de gaze = aparat aplicat etans pe fata pentru protectia impotriva gazelor de lupta. 7. (la baraje) ecran de etansare. 8. caseu. 9. adapost individual pe campul de lupta. (< fr. masque, germ. Maske, rus. maska)