Rezultate din textul definițiilor
BUCATAR, bucatari, s. m. Barbat care are meseria de a gati mancare. – Bucata + suf. -ar.
BUCATAREASA, bucatarese, s. f. Femeie care are meseria de a gati mancare. – Bucatar + suf. -easa.
BUCATAR, bucatari, s. m. Cel care are meseria de a gati mancare. – Din bucate (pl. lui bucata) + suf. -ar.
BUCATAREASA, bucatarese, s. f. Femeie care are meseria de a gati mancare. – Din bucatar + suf. -easa.
BUCATARIE, bucatarii, s. f. 1. Camera (sau cladire) in care se gateste mancarea; cuhnie; p. ext. totalitatea obiectelor, a mijloacelor care servesc la gatirea mancarii. ◊ Bucatarie de campanie = vehicul prevazut cu aparatura necesara prepararii hranei calde pentru trupele aflate in deplasare. ♦ Fig. (Fam.) Totalitatea accesoriilor sau actiunilor care servesc la sustinerea unei demonstratii, la efectuarea unei lucrari dupa ce s-a stabilit ideea de baza. 2. Faptul de a pregati mancare; mod specific de a prepara mancarea. – Bucatar + suf. -ie.
TINGIRE, tingiri, s.f. Vas de arama sau de fonta in care se gateste mancare.
TINGIRE, tingiri, s. f. Vas adanc (de arama sau de fonta) in care se gateste mancarea. – Din tc. tencere.
SAHAN, sahane, s. n. (Inv. si reg.) Vas metalic de diverse forme sau dimensiuni, in care se serveste sau se gateste mancarea. – Din tc. sahan.
plachie, plachii, s.f. (inv.) vas de metal in care se gateste mancarea.
BUCATARIE, bucatarii, s. f. 1. Camera (sau cladire) in care se gateste mancarea. ♦ Bucatarie de campanie = vehicul prevazut cu aparatura necesara prepararii hranei calde pentru trupele aflate in campanie. 2. Fel caracteristic de a gati bucatele. Bucatarie romaneasca. 3. Fig. Totalitatea lucrarilor marunte necesare pentru efectuarea unei lucrari mai mari. – Din bucatar + suf. -ie.
CAZAN, cazane, s. n. 1. Vas mare de metal in care se fierbe apa, se gateste mancare etc. 2. Rezervor metalic in care se poate introduce apa pentru a fi incalzita (si transformata in aburi). ♦ Instalatie compusa dintr-un focar si un sistem de tevi prin care trece apa care, transformata in aburi, serveste ca forta motrice, la incalzirea caloriferelor etc. ♦ Instalatie compusa dintr-un vas prin care trece o serie de tuburi, servind la distilarea alcoolului. 3. (Geogr.) Caldare (II). Cazanele Dunarii. – Tc. kazan.
gatiT1 s. n. Actiunea de a (se) gati, gatire; (in special) preparare a mancarii. – V. gati.
PREgati, pregatesc, vb. IV. Tranz. 1. A aranja ceva din timp, a face ca ceva sa fie gata; a prepara. ◊ Expr. A pregati terenul = a crea conditii prielnice pentru... ♦ Refl. A fi pe punctul de a..., a fi gata sa... 2. A instrui, a forma in vederea unei activitati; a da lectii, a medita. ♦ Tranz. si refl. A studia temeinic; a invata. 3. A preveni pe cineva cu privire la un eveniment (neplacut), a anunta cuiva un lucru pe ocolite. 4. A gati o mancare. – Pre1- + gati (dupa lat. praeparare sau germ. vorbereiten).
PREPARA, prepar, vb. I. 1. Tranz. A pregati din timp ceva, a face ca ceva sa fie gata (in vederea unei actiuni sau a unei prelucrari ulterioare). ♦ Refl. A fi pe punctul de a..., a fi gata sa... 2. Tranz. si refl. A (se) pregati in vederea unui examen, a unei activitati; a invata temeinic. 3. Tranz. A preveni pe cineva asupra unui eveniment, a anunta pe ocolite, cu menajamente. 4. Tranz. A gati (o mancare). – Din fr. preparer, lat. praeparare.
grijit, grijita, grijiti, grijite, adj. (pop.) 1. ingrijit. 2. impartasit (la biserica). 3. gatit, facut mancare.
scofali, scofalesc, vb. IV (reg.) a gati bine, a face mancaruri bune.
VASARIE s. f. Totalitatea vaselor dintr-o gospodarie, dintr-un restaurant etc. in care se gateste sau din care se mananca; vesela. – Vas + suf. -arie.
SPURCA, spurc, vb. I. (Pop.) 1. Tranz. si refl. A (se) murdari, a (se) manji. ♦ Refl. A-si evacua excrementele sau u***a. ♦ Tranz. Fig. A pangari, a profana, a necinsti. ♦ Tranz. Fig. A injura. 2. Tranz. A atinge o mancare sau un vas de gatit de ceva murdar, scarbos sau oprit de biserica. 3. Refl. (In practicile religioase crestine) A manca de dulce in timpul postului. ♦ Fig. A se deprinde la ceva rau (sau prea bun), la ceva care nu este ingaduit; a se dedulci. – Lat. spurcare.
gatiT s. facere, facut, gatire, pregatire, pregatit, preparare, preparat. (~ul mancarii.)
sahan, sahane, s.n. 1. (inv. si reg.) vas metalic de diverse forme si dimensiuni; in care se gateste, se incalzeste ori se serveste mancarea. 2. (reg.) abajur.
A POTRIVI ~esc tranz. 1) A face sa se potriveasca. 2) A face sa ocupe pozitia necesara; a pune sa stea cum trebuie; a aseza; a aranja. 3) (volumul, masa, marimea) A determina cu aproximatie. 4) (instrumente muzicale) A face sa produca sunetele necesare; a acorda. 5) (ceasul) A pune sa mearga la fel cu altul. 6) (persoane) A face sa capete un aspect ingrijit; a gati, a chiti; a aranja; a dichisi. 7) (mancaruri) A gusta adaugand anumite ingrediente (pentru a da un gust bun). 8) (vorbe, glume) A rosti la timpul si la locul cuvenit. 9) A hotari (in minte), examinand toate posibilitatile; a chibzui; a cumpani. ~ cum e mai bine. /Din potriva
POST3, posturi, s. n. 1. Interdictie de a manca unele alimente (de origine animala) prescrisa credinciosilor de catre biserica in anumite zile sau in anumite perioade ale anului. ◊ Loc. adj. De post = a) (despre mancare) pregatit numai din alimente ingaduite de biserica; p. ext. gatit fara carne (si fara grasimi animale); b) (despre zile sau perioade de timp) in care se posteste; fig. in care se rabda de foame. ◊ Loc. vb. A tine post = a posti. ◊ Expr. (E) mare cat o zi de post = (e) foarte mare, foarte inalt. 2. Perioada de timp care preceda o sarbatoare si in care biserica prescrie sa se posteasca. ◊ Postul (cel) mare = postul care preceda sarbatoarea Pastilor. ◊ Expr. Martie din post nu lipseste sau ca in martie postul, se spune despre cineva care e nelipsit dintr-un loc (de unde poate obtine un profit, un avantaj). ♦ (Fam.) Abstinenta. – Din sl. postu.
CUPTOR, cuptoare, s. n. 1. Constructie de caramida, de piatra, de metal sau de lut, pentru copt painea si alte produse de panificatie. ♦ Cantitate de paine, de placinte etc. care se poate coace o data. ♦ Platforma zidita in prelungirea vetrei si pe care se doarme la tara. ◊ Expr. A sta (sau a zacea) pe cuptor sau a se muta de pe vatra pe cuptor = a trandavi. A aduce (parintilor) nora pe cuptor = a se insura. ♦ Despartitura la masina de gatit, in care se coc prajituri, paine sau se rumenesc mancarurile. 2. Constructie speciala de incalzire, constituita dintr-o camera cu pereti metalici captusiti cu material refractar in vederea supunerii unui material la tratamente termice, de topire sau la alte operatii tehnologice. ◊ Cuptor de caramizi = cantitate de caramizi brute (din argila) asezate in asa fel incat sa poata fi incalzite pana la incandescenta de un foc central inabusit. Cuptor de var = varnita. 3. Fig. Caldura mare; arsita. ◊ (Pop.; in sintagma) Luna lui cuptor = (luna) iulie. – Lat. *coctorium.
gatiT2, -A, gatiti, -te, adj. 1. Care este imbracat frumos, ingrijit, dichisit, impodobit. 2. (Despre mancaruri) Care este preparat, pregatit (la foc). 3. (Reg.) Sfarsit, ispravit. [Var.: (reg.) gatat, -a adj.] – V. gati.
FRIPT, -A, fripti, -te, adj., s. f. art. 1. Adj. (Despre alimente) Care a fost gatit prin expunere directa la actiunea focului; p. ext. prajit. ◊ Expr. A manca (pe cineva) fript = a distruge, a da gata (pe cineva). A face (cuiva) zile fripte = a necaji pe cineva (zi de zi); a hartui, a sicana. 2. Adj. (Despre fiinte) Ars, ranit prin actiunea focului sau a unui obiect fierbinte. ♦ Fig. Chinuit. 3. S. f. art. Numele unui joc de copii in care unul dintre jucatori incearca sa loveasca peste palme pe celalalt, iar acesta si le fereste in ultimul moment. – V. frige.
CONSUMA vb. 1. a folosi, a intrebuinta, a utiliza, (inv.) a metahirisi. (A ~ doi metri de sfoara pentru...) 2. v. pierde. (Si-a ~ toata ziua reparand bicicleta.) 3. v. manca. 4. v. bea. 5. a cheltui. (~ energie.) 6. (fig.) a inghiti, a manca. (Soba ~ multe lemne.) 7. a intra, a merge. (Se ~ mult unt la aceasta mancare.) 8. a (se) epuiza, a (se) ispravi, a (se) sfarsi, a (se) termina, (reg.) a (se) gati, (fig.) a (se) topi. (A ~ toate proviziile.)
gati, gatesc, vb. IV. 1. Refl. si tranz. A (se) imbraca (frumos); a (se) impodobi. 2. Refl. si tranz. A (se) pregati pentru o actiune, de obicei pentru o deplasare. 3. Tranz. A face, a prepara mancare (prin fierbere, prajire etc.). 4. Tranz. si intranz. (Reg.) A sfarsi, a termina, a ispravi. 5. Tranz. (Reg.) A omori, a ucide, a nimici. [Var.: (reg.) gata vb. I] – Din gata. Cf. alb. gatit.
gatiT adj. 1. aranjat, cochet, dichisit, elegant, ferches, ferchezuit, ingrijit, spilcuit, (pop. si fam. depr.) sclivisit, (pop.) dres, (Transilv. si Ban.) cinas, (Transilv.) nialcos, (turcism inv.) muchelef. (Om ~.) 2. v. impodobit. 3. pregatit, preparat, (inv.) prefacut. (mancare ~.)
gati vb. 1. a (se) aranja, a (se) dichisi, a (se) ferchezui, a (se) impodobi, a (se) spilcui, (pop. si fam. depr.) a (se) sclivisi, (pop.) a (se) drege, a (se) mota, (inv. si reg.) a (se) muchilipsi, a (se) podobi, a (se) tocmi, (reg.) a (se) castiga, (prin Transilv. si Maram.) a (se) padai, (prin Mold.) a (se) putui, (prin Transilv. si Mold.) a (se) putului, (Ban.) a (se) schili, (inv.) a (se) stoli, a (se) stolisi, (arg.) a (se) sucari. (S-a ~ pentru vizita.) 2. v. impodobi. 3. a face, a pregati, a prepara, (inv. si pop.) a preface, (Transilv. si Ban.) a pazi, (Transilv.) a socaci. (~ mancarea.)