Rezultate din textul definițiilor
tabla (joc) s. f., pl. table (sil. -ble)
tabla2, table, s. f. (Mai ales la pl.) Joc de noroc intre doua persoane, cu doua zaruri si cu treizeci de puluri, care se muta de-a latul a douazeci si patru de sageti incrustate sau pictate pe fundul celor doua compartimente ale unei cutii de lemn; partida dintr-un astfel de joc. ◊ Expr. (Fam.) A face pe cineva o tabla = a juca cu cineva o partida de table2. – Din ngr. tavli.
trictrac, trictracuri, s.n. (inv.) 1. joc de table. 2. tabla pe care se joaca.
TABINET, tabinete, s. n. Numele unui joc de carti; partida dintr-un astfel de joc. – Dupa fr. table nette.
SAH s.n. 1. Joc de origine orientala care se joaca pe o tabla impartita in 64 de patratele albe si negre cu ajutorul a 32 de piese de valoare diferita. 2. Miscare in cursul acestui joc prin care se pune in pericol regele sau regina adversarului. ♦ A tine (pe cineva) in sah = a limita jocul adversarului la apararea regelui: (fig.) a tine pe cineva sub presiune. 3. Totalitatea pieselor cu care se joaca sah (1). [Pl. -huri. / < germ. Schach].
TABINET ~e n. Numele unui joc de carti. /<fr. table nette
DAMA s.f. I. (Rar) 1. Doamna, cucoana. ◊ De dama = femeiesc. 2. Femeie de moravuri usoare, p*********a. II. 1. Carte de joc pe care este desenata figura unei femei. 2. Regina (la jocul de sah). 3. (La pl.) Joc practicat pe o tabla ca cea de sah si la care se folosesc pioni sau discuri albe si negre. III. Scobitura in copastia unei ambarcatii, in care se sprijina mansonul ramei. [< fr. dame, it. dama].
DAMA s. f. I. 1. doamna, cucoana. ♦ de ~ = femeiesc. 2. femeie de moravuri usoare, p*********a. II. 1. carte de joc pe care este desenata figura unei femei. 2. (la jocul de sah) regina. 3. (pl.) joc practicat pe o tabla ca cea de sah cu pioni sau discuri albe si negre. III. scobitura in copastia unei ambarcatii, in care se sprijina mansonul ramei. (< fr. dame, it. dama)
TABINET s. n. numele unui joc de carti. (< fr. table nette)
tabinet (-te), s. n. – Un anumit joc de carti. Fr. table nette.
CHIBIT ~i m. Persoana care asista, fara sa joace, la o partida de table, la jocul de carti etc. [Acc. si chibit] /<germ. Kiebitz
SAH, (1) sahi, s. m., (2) sahuri, s. n. 1. S. m. Titlu purtat de suveranii Iranului, corespunzator titlului de imparat; persoana care are acest titlu; sahinsah. 2. S. n. Joc de origine orientala care se disputa intre doua persoane, pe o tabla impartita in 64 de patratele, alternativ albe si negre, cu 32 de piese, miscate dupa anumite reguli, scopul final fiind castigarea regelui adversarului; p. ext. tabla si piesele care servesc la joc; satrange. ♦ Situatie in cursul jocului mai sus definit, in care regele uneia dintre parti este atacat de o piesa a adversarului; (cu valoare de interjectie) cuvant insotind miscarea care creeaza aceasta situatie. ◊ Expr. A da sah = a pune in pericol regele adversarului. A tine (pe cineva) in sah = a limita jocul adversarului la apararea regelui; fig. a tine pe cineva in tensiune, a-l imobiliza. – Din tc. sah. Cf. germ. Schach.
table s. pl. (astazi rar) trictrac. (Joaca ~.)
SAH2 ~uri n. 1) Joc intre doi parteneri, constand in mutarea, dupa anumite reguli, a unor figuri pe o tabla speciala. 2) tabla si piesele folosite la acest joc. 3) Situatie in cursul acestui joc, cand regele unuia dintre jucatori este atacat de o piesa a adversarului. ◊ A tine pe cineva in ~ a) a limita jocul adversarului la apararea regelui; b) a nu da posibilitate cuiva sa actioneze; a paraliza actiunile cuiva. /<germ. Schach
GO s.n. Joc, de origine chineza, pe o tabla caroiata prin 19 linii orizontale si 19 verticale, formand 361 de puncte de intersectie, cu 180 de pietre albe si 181 negre de forma identica, asemanator sahului. (cf. fr., engl. go)
tabla2 -e f. mai ales la pl. 1) Joc de noroc intre doi parteneri, cu doua zaruri si cu cate cincisprezece piese rotunde de lemn, care se muta in spatiile marcate pe fetele interioare ale unei cutii speciale. 2) Partida intr-un astfel de joc. [Sil. ta-bla] /<ngr. tavli, turc. tavla
CHIBIT, chibiti, s. m. Persoana care asista la un joc de carti, la o partida de sah, de table etc. fara sa ia parte efectiv la joc (dar adesea sfatuind cum sa joace pe unul dintre jucatori).[Acc. si: chibit] – Din germ. Kiebitz.
TABINET s.n. Numele unui joc de carti. [Pl. -te, -turi. / cf. fr. table nette].
SAH s. n. 1. joc intre doi jucatori cu ajutorul a 32 de piese miscate dupa anumite reguli pe o tabla impartita in 64 de patratele albe si negre; (p. ext.) tabla si piesele folosite. 2. miscare in cursul acestui joc prin care se pune in pericol regele sau regina adversarului. ♦ a tine (pe cineva) in ~ = a) a limita jocul adversarului la apararea regelui; b) (fig.) a tine pe cineva sub presiune. (< germ. Schach)
DAMA ~e f. 1) inv. Femeie (de obicei de la oras) apartinand paturilor privilegiate; cucoana. ◊ De ~ femeiesc; pentru femei. 2) Partenera de dans. 3) peior. Femeie de moravuri usoare; p*********a. 4) (la jocul de carti) Carte pe care este infatisata figura unei femei. ~ de pica. 5) (la jocul de sah) Piesa centrala ca importanta (a doua dupa rege); regina. ◊ Joc de ~e joc cu fise speciale albe si negre desfasurat pe o tabla asemanatoare cu cea de sah. /<fr. dame, it. dama
dama (dame), s. f. – 1. Doamna, cucoana. – 2. Femeie stricata. – 3. Regina, la cartile de joc. – 4. Joc cu puluri albe si negre care se muta pe o tabla asemanatoare cu cea de sah. Fr. dame. – Der. (vulg.) dameza, s. f. (femeie stricata), ca amure(a)za; damicela, s. f. (fam., domnisoara), din it. damigella; damist, s. m. (Arg., persoana care frecventeaza b*********e); madama, s. f. (dadaca straina; femeie de serviciu in baruri si hoteluri; femeie de conditie inferioara), din fr. madame (nu trebuie sa se confunde cu madam, formula de adresare care se da uneori in conversatie, si care nu are nuanta depreciativa). Se stie ca, dupa Corominas, I, 378, sensul 4 al lui dama provine, in realitate de la numele Damasco.
DAMA, dame, s. f. I. 1. (
Inv.) Doamna, cucoana. ◊
Loc. adj. De dama = femeiesc.
2. Femeie cu moravuri usoare; p*********a.
II. 1. (La jocul de carti) Fiecare dintre cele patru carti pe care este
infatisata figura unei femei.
2. (La jocul de sah) Regina.
3. (La
pl.) Joc alcatuit din puluri albe si negre, care se muta dupa anumite reguli pe o
tabla asemanatoare cu cea de sah.
III. Scobitura in bordura unei ambarcatii, in care se sprijina mansonul vaslei. – Din
fr. dame, it. dama.
Satrange f. pl. inv. Joc intre doi parteneri, constand in mutarea, dupa anumite reguli, a unor figuri pe o tabla speciala; sah. /<turc. satranc
SCRABBLE s.n. Joc distractiv, in doua, trei sau patru persoane, constand in formarea de cuvinte incrucisate pe o tabla, folosind jetoane pe care sunt notate literele, fiecare jucator trebuind sa obtina numarul cel mai mare de puncte prin plasarea literelor mai valoroase pe patratelele cele mai favorabile. [Pr.: screbl] (cf. engl. scrabble)
SCRABBLE SCREBL/ s. n. joc distractiv, in doua, trei sau patru persoane, constand in formarea de cuvinte incrucisate pe o tabla, folosind jetoane pe care sunt notate literele, fiecare jucator trebuind sa obtina numarul cel mai mare de puncte prin plasarea literelor mai valoroase pe patratelele cele mai favorabile. (< engl. scrabble)