Dex.Ro Mobile
TÁXĂ, taxe, s. f. 1. Sumă de bani care se percepe la anumite mărfuri sub formă de impozit. ◊ Taxă pe valoarea adăugată = impozit general care se aplică pe fiecare stadiu al circuitului de producție al produsului final. 2. Plată efectuată în favoarea bugetului de stat de către diferite persoane fizice sau juridice în cazul când acestea se bucură de anumite servicii sau drepturi. ♦ Sumă de bani care se plătește unei instituții în schimbul unor servicii prestate sau al anumitor drepturi. – Din fr. taxe. (Sursa: DEX '98 )

TÁXĂ s.f. Sumă de bani, impozit perceput pentru anumite mărfuri, la încheierea unor contracte etc. ♦ Sumă de bani plătită unei instituții în schimbul unor servicii sau pentru dobândirea anumitor drepturi. [< fr. taxe, cf. gr. taxis]. (Sursa: DN )

TÁXĂ1 s. f. sumă de bani percepută pentru anumite mărfuri, la încheierea unor contracte, în schimbul unor servicii sau pentru dobândirea anumitor drepturi. ♦ ~ de valoare adăugată = impozit general de consum care se percepe doar asupra valorii nou adăugate. (< fr. taxe) (Sursa: MDN )

-TÁXĂ2 elem. tax(o)-. (Sursa: MDN )

TÁXĂ s. v. tarif. (Sursa: Sinonime )

táxă s. f., g.-d. art. táxei; pl. táxe (Sursa: Ortografic )

TAXÁ, taxez, vb. I. Tranz. 1. A supune unei taxe, unei impuneri; a fixa o sumă determinată (ca taxă, impozit, preț). 2. A califica pe cineva drept..., a acuza de... – Din fr. taxer, lat. taxare. (Sursa: DEX '98 )

A TAXÁ ~éz tranz. 1) A supune unei taxe. 2) fig. (persoane) A desemna printr-un calificativ (de obicei depreciativ); a numi; a face; a eticheta; a considera; a califica. ~ drept răufăcător. /<fr. taxer (Sursa: NODEX )

TÁXĂ ~e f. Plată în bani pentru anumite servicii sau pentru obținerea anumitelor drepturi. [G.-D. taxei] /<fr. taxe (Sursa: NODEX )

TAXÁ vb. I. tr. 1. A fixa, a stabili o taxă, un preț; a supune unei taxe. 2. (Fig.) A considera, a socoti, a califica. [< fr. taxer, cf. lat. taxare]. (Sursa: DN )

TAXÁ vb. tr. 1. a supune unei taxe; a stabili o taxă, un preț. 2. (fig.) a considera, a socoti, a califica. (< fr. taxer, lat. taxare) (Sursa: MDN )

TAXÁ, taxez, vb. I. Tranz. 1. A supune unei taxe; a fixa o taxă, un impozit, un preț. 2. Fig. A considera, a califica pe cineva drept... – Fr. taxer (lat. lit. taxare). (Sursa: DLRM )

TAXÁ vb. v. califica, considera, face, numi, socoti. (Sursa: Sinonime )

taxá vb., ind. prez. 1 sg. taxéz, 3 sg. și pl. taxeáză (Sursa: Ortografic )

Declinări/Conjugări
taxa   verb tranzitiv infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) taxa taxare taxat taxând singular plural
taxea taxați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) taxez (să) taxez taxam taxai taxasem
a II-a (tu) taxezi (să) taxezi taxai taxași taxaseși
a III-a (el, ea) taxea (să) taxeze taxa taxă taxase
plural I (noi) taxăm (să) taxăm taxam taxarăm taxaserăm, taxasem*
a II-a (voi) taxați (să) taxați taxați taxarăți taxaserăți, taxaseți*
a III-a (ei, ele) taxea (să) taxeze taxau taxa taxaseră
* Formă nerecomandată

taxă   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular ta taxa
plural taxe taxele
genitiv-dativ singular taxe taxei
plural taxe taxelor
vocativ singular taxă, taxo
plural taxelor