Dex.Ro Mobile
Vezi 2 expresii

SUÍT s. n. 1. Faptul de a (se) sui; urcare, suire, suiș (1). 2. Acțiunea de a transporta un obiect într-un loc ridicat; urcat. – V. sui. (Sursa: DEX '98 )

SUÍT s. 1. v. ridicare. 2. v. înălțare. (Sursa: Sinonime )

Suit ≠ coborât (Sursa: Antonime )

suít s. n. (Sursa: Ortografic )

SUÍ, súi, vb. IV. 1. Refl. și intranz. A se îndrepta spre un loc mai ridicat, a merge în sus, la deal; a (se) urca. ◊ Tranz. Suim coasta muntelui. ♦ Fig. A înainta, a avansa, a ajunge până la... 2. Refl., tranz. și intranz. A (se) așeza pe ceva ridicat; a (se) urca, a (se) cățăra. ◊ Expr. A (se ) sui călare (pe cal sau în șa) = a încăleca. A (se) sui sau a (se) urca pe tron (sau în scaun) = (despre împărați, regi, domnitori) a ajunge sau a face pe cineva să ajungă la domnie, a prelua sau a da cuiva domnia. (Refl.) A (i) se sui (cuiva) în cap = a abuza de bunătatea cuiva, a pune stăpânire pe cineva. 3. Refl. A se înălța, a se ridica (în văzduh). ◊ Expr. A i se sui (cuiva) sângele în obraz = a se înroși la față (de mânie, de rușine), a se congestiona. A i se sui la cap = a fi plin de sine, a se îngâmfa. A i se sui (cuiva) vinul la (sau în cap) = a se ameți de băutură, a se îmbăta. A i se sui părul în vârful capului = a se speria, a se îngrozi, a se înspăimânta. 4. Refl. (Despre numere, prețuri, sume) A crește, a urca, a se mări, a se ridica. ◊ Expr. A se sui (până) la... = a ajunge (până) la... ♦ Tranz. A face să crească, să sporească. 5. Intranz. Fig. (Despre glas; p. ext. despre cântăreți) A intona note (din ce în ce mai) înalte; a ridica. – Lat. subire. (Sursa: DEX '98 )

A SE SUÍ mă sui intranz. 1) A se urca, a se ridica pe un loc mai înalt. ~ pe scenă. 2) (despre unele plante) A se ridica agățându-se; a se urca; a se cățăra). /<lat. subire (Sursa: NODEX )

A SUÍ sui 1. intranz. 1) A se deplasa în sensul urcușului, în pantă ascendentă; a se ridica în sus; a se urca. 2) fig. (despre persoane) A fi mereu în ascensiune (pe scara socială); a urca; a avansa. 3) (despre parametri fizici și aparate pentru măsurarea lor) A avea sau a indica valori mai ridicate; a urca. 4) (despre căi de comunicație) A urma o pantă ascendentă; a urca. 5) (despre voci, glasuri melodii etc.) A crește în înălțime; a deveni mai înalt; a urca. 2. tranz. 1) A muta într-un loc mai ridicat; a pune mai sus; a urca. ~ sacii în pod. 2) (forme de relief ridicate, scări etc.) A parcurge de jos până sus; a ridica; a urca. ~ dealul. 3) (prețuri, tonuri etc.) A face să crească calitativ sau cantitativ; a urca; a ridica. [Monosilabic] /<lat. subire (Sursa: NODEX )

SUI- : i-GÉNERIS adj. invar. Care este unic în felul său; original. /Cuv. lat. (Sursa: NODEX )

SUI- elem. „porc”. (< fr. sui-, cf. lat. sus, suis) (Sursa: MDN )

SUÍ vb. 1. v. escalada. 2. v. cățăra. 3. v. ridica. 4. v. urca. 5. v. înălța. 6. v. majora. 7. v. crește. (Sursa: Sinonime )

A (se) sui ≠ a coborî (Sursa: Antonime )

suí (-i, -ít), vb. – 1. A urca, a escalada. – 2. A ridica a înălța. – 3. (Refl.) A se ridica, a se urca, a se instala într-un loc mai ridicat. – Megl. sui(ri.) Lat. sŭbĭre (Cipariu, Gram., 368; Cihac, I, 270; Pușcariu 1687; Candrea-Dens., 811; REW 8364), cf. sp. subir. – Der. suiș, s. n. (urcare, coastă); suit, s. n. (urcuș, acțiunea de a sui); suitor, adj. (ascendent). (Sursa: DER )

șuí (șuiésc, șuít), vb. – A fluiera, a bîzîi. Creație expresivă, probabil în loc *șiui, cf. chiui, țiui. – Der. șuet, s. n. (susur, murmur). (Sursa: DER )

suí vb., ind. și conj. prez. 1 și 2 sg. sui, 3 sg. și pl. súie, imperf. 3 sg. suiá (Sursa: Ortografic )

COMPOS SUI (lat.) stăpân pe sine – A rămâne în toate împrejurările compos sui. (Sursa: DE )

Declinări/Conjugări
sui   verb tranzitiv infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) sui suire suit suind singular plural
suie, sui suiți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) sui (să) sui suiam suii suisem
a II-a (tu) sui (să) sui suiai suiși suiseși
a III-a (el, ea) suie (să) suie suia sui suise
plural I (noi) suim (să) suim suiam suirăm suiserăm, suisem*
a II-a (voi) suiți (să) suiți suiați suirăți suiserăți, suiseți*
a III-a (ei, ele) suie (să) suie suiau sui suiseră
* Formă nerecomandată

suit   adjectiv masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular suit suitul sui suita
plural suiți suiții suite suitele
genitiv-dativ singular suit suitului suite suitei
plural suiți suiților suite suitelor
vocativ singular
plural

șui (vb.)   verb infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) șui șuire șuit șuind singular plural
șuiește șuiți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) șuiesc (să) șuiesc șuiam șuii șuisem
a II-a (tu) șuiești (să) șuiești șuiai șuiși șuiseși
a III-a (el, ea) șuiește (să) șuiască șuia șui șuise
plural I (noi) șuim (să) șuim șuiam șuirăm șuiserăm, șuisem*
a II-a (voi) șuiți (să) șuiți șuiați șuirăți șuiserăți, șuiseți*
a III-a (ei, ele) șuiesc (să) șuiască șuiau șui șuiseră
* Formă nerecomandată