Dex.Ro Mobile
Vezi 1 expresii

SOLDÁ, soldez, vb. I. Tranz. 1. A calcula soldul unui cont. ♦ Refl. Fig. (Despre tratative, întreceri sportive, acțiuni etc.) A se încheia cu..., a avea drept rezultat.... 2. A lichida o socoteală, o datorie. 3. A vinde un rest de marfă cu reducere de preț. – Din fr. solder, it. soldare. (Sursa: DEX '98 )

SOLDÁT1, -Ă, soldați, -te, adj. 1. (Despre conturi) Care nu mai are sold. 2. (Despre mărfuri) Scos la vânzare. – V. solda. (Sursa: DEX '98 )

SOLDÁT2, soldați, s. m. Militar care nu are nici un grad; militar care are cel mai mic grad într-o armată; p. gener. militar care își execută stagiul. ♦ Fig. Luptător, militant. – Din fr. soldat, it. soldato, germ. Soldat. (Sursa: DEX '98 )

A SE SOLDÁ pers. 3 se ~eáză intranz. 1) (despre operații financiare) A se încheia cu un sold. 2) fig. (despre tratative, discuții, activități, eforturi etc.) A avea drept rezultat. /<fr. solder (Sursa: NODEX )

A SOLDÁ ~éz tranz. 1) A calcula punând în valoare soldul unui cont. 2) (mărfuri rămase nevândute) A vinde cu preț redus. 3) (datorii) A face să nu existe; a lichida; a achita. /<fr. solder (Sursa: NODEX )

SOLDÁT ~ți m. 1) Persoană care face stagiul militar sau face parte din cadrul armatei; ostaș; militar. 2) fig. Luptător activ pentru o cauză; ostaș; militant; combatant. /<fr. soldat, it. soldato, germ. Soldat (Sursa: NODEX )

SOLDÁ vb. I. tr. 1. A calcula un sold. ♦ refl. (Fig.) A se încheia cu..., a avea ca rezultat. 2. A vinde cu un preț mai redus (o marfă). 3. A lichida, a plăti o datorie. [< fr. solder]. (Sursa: DN )

SOLDÁT s.m. Militar care servește în armată fără a fi gradat; ostaș de rând, oștean. ♦ Militar de profesie. ♦ (Fig.) Luptător, militant activ pentru o cauză. [Cf. fr. soldat, it. soldato, germ. Soldat]. (Sursa: DN )

SOLDÁ vb. I. tr. 1. a calcula un sold. 2. a vinde cu preț redus (o marfă). 3. a lichida, a plăti o datorie. II. refl. (fig.) a se încheia cu..., a avea ca rezultat. (< fr. solder, it. soldare) (Sursa: MDN )

SOLDÁT s. m. 1. militar care servește în armată fără a fi gradat. ◊ militar de profesie. 2. (fig.) militant activ pentru o cauză. (< fr. soldato, germ. Soldat) (Sursa: MDN )

SOLDÁ vb. a se încheia, a se sfârși, a se termina. (Disputa s-a ~ cu un eșec.) (Sursa: Sinonime )

SOLDÁT s. v. ostaș. (Sursa: Sinonime )

soldățí, soldățésc, vb. IV (reg.) 1. a se afla în serviciul militar, a face armata; a duce viață de soldat; a se război, a ostăși; a cătăni. 2. a supune la instrucție militară. (Sursa: DAR )

soldá vb., ind. prez. 1 sg. soldéz, 3 sg. și pl. soldeáză (Sursa: Ortografic )

soldát s. m., pl. soldáți (Sursa: Ortografic )

soldát (despre mărfuri) adj., f. sg. soldátă; pl. soldáte (Sursa: Ortografic )

Declinări/Conjugări
solda   verb tranzitiv infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) solda soldare soldat soldând singular plural
soldea soldați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) soldez (să) soldez soldam soldai soldasem
a II-a (tu) soldezi (să) soldezi soldai soldași soldaseși
a III-a (el, ea) soldea (să) soldeze solda soldă soldase
plural I (noi) soldăm (să) soldăm soldam soldarăm soldaserăm, soldasem*
a II-a (voi) soldați (să) soldați soldați soldarăți soldaserăți, soldaseți*
a III-a (ei, ele) soldea (să) soldeze soldau solda soldaseră
* Formă nerecomandată

soldat   adjectiv masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular soldat soldatul solda soldata
plural soldați soldații soldate soldatele
genitiv-dativ singular soldat soldatului soldate soldatei
plural soldați soldaților soldate soldatelor
vocativ singular
plural

soldăți
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.