Dex.Ro Mobile
SCĂZÚT, -Ă, scăzuți, -te, adj. 1. (Despre ape) Cu nivelul coborât. ♦ (Despre mâncăruri) Cu sos puțin și bine legat. 2. (Despre voce, glas) Cu intensitate slabă; coborât, șoptit. 3. (Despre temperatură) Cu valori coborâte, joase. – V. scădea. (Sursa: DEX '98 )

SCĂZÚT adj. 1. v. redus. 2. îngroșat. (Mâncare ~.) 3. împuținat, micșorat, redus. (Numărul lor e acum mult ~.) 4. coborât, redus. (Nivelul ~ al apei.) 5. v. ieftin. 6. demonetizat, depreciat, devalorizat. (Cursul ~ al leului.) 7. coborât, jos, redus, scoborât. (Temperatură ~.) 8. v. diminuat. 9. v. încet. 10. mic, slab. (Intensitatea ~ a glasului.) 11. v. mediocru. 12. diminuat, (înv. și pop.) micșorat, (fig.) știrbit. (Cu reputația ~.) (Sursa: Sinonime )

SCĂZÚT adj. v. chircit, degenerat, degradat, închircit, înjosit, nedezvoltat, pipernicit, pirpiriu, pricăjit, prizărit, sfrijit, umilit. (Sursa: Sinonime )

Scăzut ≠ ridicat (Sursa: Antonime )

SCĂDEÁ, scad, vb. II. 1. Intranz. și tranz. A (se) reduce, a (se) micșora, a (se) diminua, a descrește sau a face să descrească (o cantitate, o valoare, un indice). ◊ Loc. adv. Pe scăzute = în curs de scădere. ♦ Intranz. (Despre intervale de timp) A se scurta. 2. Tranz. (Mat.) A efectua operația de scădere. Scade pe 15 din 28. ♦ A reține o parte dintr-o sumă, înainte de a o achita. 3. Intranz. (Despre obiecte) A-și micșora volumul, a se face mai mic, a se împuțina. ♦ (Despre râuri, mari) A-și împuțina apa (prin evaporare), a-și coborî nivelul, a se retrage de la țărm. ♦ (Despre mâncăruri cu sos, cu zeamă) A-și pierde apa sau o parte din apă prin fierbere; a se îngroșa. 4. Intranz. (Despre procese în desfășurare) A slăbi în intensitate, în tărie; a descrește. ♦ (Despre foc) A se potoli. ♦ (Despre voce, glas) A se coborî. 5. Intranz. (Despre soare, lună) A coborî spre apus, a începe să apună. – Lat. *excadere. (Sursa: DEX '98 )

A SCĂDEÁ scad 1. intranz. 1) A deveni mai mic la număr, dimensiune sau intensitate; a se micșora; a se reduce; a se împuțina; a descrește; a se diminua. 2) (despre lichide) A pierde din volum la fierbere (prin evaporare). 3) rar (despre aștri) A se lăsa spre orizont; a începe să apună. 2. tranz. (numere) A supune operației de scădere. /<lat. excadere (Sursa: NODEX )

SCĂDEÁ vb. 1. v. descrește. 2. v. micșora. 3. a se îngroșa. (Mâncarea a ~ mult.) 4. v. reduce. 5. v. îm-puțina. 6. (MAT.) (înv.) a deduce, a defalca, a scoate, a subtrahirui, a sustrage. (~ 7 din 10.) 7. v. împuțina. 8. v. ieftini. 9. a lăsa, a micșora, a reduce. (A mai ~ din preț.) 10. a descrește, a se mici, a se micșora, a se reduce, a se scurta. (Toamna, ziua ~, iar noaptea crește.) 11. a coborî. (Temperatura a ~ în mod simțitor.) 12. v. atenua. 13. v. coborî. 14. a micșora, a reduce, (fig.) a îndulci. (I-a mai ~ pedeapsa, sentința.) 15. v. di-minua. (Sursa: Sinonime )

SCĂDEÁ vb. v. apune, asfinți, chirci, coborî, decădea, degenera, dispărea, închirci, păgubi, pieri, pipernici, pleca, regresa, sfriji, zgârci. (Sursa: Sinonime )

A (se) scădea ≠ a (se) aduna (Sursa: Antonime )

A scădea ≠ a (se) ridica, a (se) umfla, a (se) urca, a adăuga, a crește, a spori, (Sursa: Antonime )

scădeá (-ad, -ăzút), vb. – 1. A coborî, a reduce, a diminua, a descrește. – 2. A împuțina. – 3. A descrește luna. – 4. A decădea, a se strica. – 5. A lega, a îngroșa un sos. – 6. A sustrage, a scoate. – 7. A ajunge la scadență. – Mr. scad, scîdzui, scîdeari. Lat. excadĕre (Densusianu, Hlr., 169; Pușcariu 1536; REW 2944), cf. it. scadere, prov. escazer, fr. échoir (v. fr. escheer), v. sp. escaecer, port. esquecer. Ultimul sens este un împrumut modern din it. – Der. scădere, s. f. (reducere, diminuare; sustragere; lipsă, lacună); scăzămînt, s. n. (reducere; rabat, ieftinire); scăzător, s. m. (număr care se scade din altul); descăzut, s. m. (primul termen al unei scăderi). Der. neol. scadență, s. f., din it. scadenza; scadențar, s. n. (registru în care se înscria scadențele). (Sursa: DER )

scădeá vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. scad, 1 pl. scădém, 2 pl. scădéți; conj. prez. 3 sg. și pl. scádă; imper. 2 sg. scáde; part. scăzút (Sursa: Ortografic )

Declinări/Conjugări
scădea   verb tranzitiv
Surse flexiune: DLRM '58
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) scădea scădere scăzut scăzând singular plural
scazi scădeți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) scad, scaz (să) scad, scaz scădeam scăzui scăzusem
a II-a (tu) scazi (să) scazi scădeai scăzuși scăzuseși
a III-a (el, ea) scade (să) scadă, sca scădea scăzu scăzuse
plural I (noi) scădem (să) scădem scădeam scăzurăm scăzuserăm, scăzusem*
a II-a (voi) scădeți (să) scădeți scădeați scăzurăți scăzuserăți, scăzuseți*
a III-a (ei, ele) scad (să) scadă, sca scădeau scăzu scăzuseră
* Formă nerecomandată

scăzut   adjectiv masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular scăzut scăzutul scăzu scăzuta
plural scăzuți scăzuții scăzute scăzutele
genitiv-dativ singular scăzut scăzutului scăzute scăzutei
plural scăzuți scăzuților scăzute scăzutelor
vocativ singular
plural