Dex.Ro Mobile
Vezi 16 expresii

SĂNĂTÓS, -OÁSĂ, sănătoși, -oase, adj. 1. Care se bucură de sănătate deplină, care nu suferă de nici o boală sau infirmitate; teafăr, zdravăn. ◊ Loc. vb. A se face sănătos = a se însănătoși. ◊ Expr. A nu fi sănătos (la minte) = a fi (cam) nebun, zănatic. Să-l (sau să o etc.) porți sănătos sau sănătoasă = urare adresată cuiva care poartă o haină sau o încălțăminte nouă. Să fii sănătos = a) formulă de urare sau de mulțumire; b) treaba ta, nu ai decât! (Fam.) A nu fi sănătos dacă... = a nu se putea abține de la ceva (rău), a-i sta în fire să facă ceva (rău). (Adverbial) A râde sănătos = a râde cu poftă, din toată inima. ♦ (Despre plante, fructe etc.) Care nu este stricat sau atacat de vreo boală; nevătămat, în bună stare. ♦ (Despre obiecte) Care nu este atins de nici o stricăciune; care este în bună stare; întreg, intact; solid, rezistent. ♦ Fig. Bine consolidat, cu prestigiu; durabil; intangibil. ♦ Fig. Care nu este alterat moralicește; cinstit, onest, corect. 2. Prielnic sănătății; salubru. ♦ (Substantivat, f.; în expr.) A o lua (sau a o rupe, a o șterge) la sănătoasa = a o lua la fugă, a pleca repede pentru a nu păți ceva. 3. Fig. Înțelept, bun, cu (sau de) bun-simț; potrivit, indicat, recomandabil. ♦ (Despre acțiuni, activități) Serios, temeinic. – Lat. *sanitosus (< sanus). (Sursa: DEX '98 )

SĂNĂTÓS1 adv. 1) În mod rațional. A judeca ~. 2) pop. În ritm susținut, intensiv. A mânca ~. /<lat. sanitosus (Sursa: NODEX )

SĂNĂTÓS2 ~oásă (~óși, ~oáse) 1) Care nu este bolnav de nimic. ◊ ~ tun foarte sănătos. A nu fi ~ la minte a fi (cam) nebun; zălud; smintit. Să fii ~! a) formulă de urare; b) treaba ta; mă rog; nu ai decât. Să-i (sau s-o) porți ~ se spune unei persoane care îmbracă ceva nou. 2) (despre aer, climă etc.) Care are o acțiune favorabilă asupra organismului; prielnic sănătății; salubru. ◊ Atmosferă ~oasă ambianță favorabilă. 3) Care are un temei serios; sprijinit pe o bază solidă;temeinic. O judecată ~oasă. /<lat. sanitosus (Sursa: NODEX )

SĂNĂTÓS adj. 1. (pop.) nebolit. (Sunt perfect ~.) 2. v. zdravăn. 3. v. normal. 4. v. curat. (Sursa: Sinonime )

SĂNĂTÓS adj. v. adecvat, bun, chibzuit, conform, convenabil, corespunzător, cuvenit, folositor, gândit, grozav, indicat, înțelept, judicios, nimerit, oportun, potrivit, rațional, recomandabil, recomandat, rezonabil, socotit, strașnic, teribil, util, zdravăn. (Sursa: Sinonime )

SĂNĂTÓS adj., adv. v. serios, stăruitor, temeinic. (Sursa: Sinonime )

Sănătos ≠ bolnav, nesănătos, stricat, suferind (Sursa: Antonime )

sănătós adj. m., pl. sănătóși; f. sg. sănătoásă, pl. sănătoáse (Sursa: Ortografic )

Declinări/Conjugări
sănătos   adjectiv masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular sănătos sănătosul sănătoa sănătoasa
plural sănătoși sănătoșii sănătoase sănătoasele
genitiv-dativ singular sănătos sănătosului sănătoase sănătoasei
plural sănătoși sănătoșilor sănătoase sănătoaselor
vocativ singular
plural