Dex.Ro Mobile
RETÓRTĂ, retorte, s. f. Vas de sticlă, de pământ, de metal, de obicei în formă de balon, cu gâtul lung și curbat, întrebuințat pentru distilare la temperaturi mai ridicate în laboratoare sau în industrie. ◊ Cărbune de retortă = cărbune dur, bun conducător de electricitate, care se depune pe pereții retortelor în care se distilează cărbunele la fabricarea gazului de iluminat și care are întrebuințări în electrotehnică. – Din fr. retorte, germ. Retorte. (Sursa: DEX '98 )

RETÓRTĂ s.f. 1. Vas (de laborator) confecționat din sticlă și având forma de balon cu gâtul îndoit. 2. Vas mare cu pereți refractari de diferite forme, folosit pentru distilări industriale. ♦ Cărbune de retortă = cărbune dur, bun conducător de electricitate, care se depune pe pereții retortelor în care se distilează cărbunele la fabricarea gazului de iluminat și care se întrebuințează la fabricarea electrozilor. [< germ. Retorte]. (Sursa: DN )

RETÓRTĂ s. f. 1. vas (de laborator) din sticlă, pământ sau platină, în formă de balon cu gâtul îndoit. 2. recipient cu pereți refractari, pentru distilări industriale. (< fr. retorte, germ. Retorte) (Sursa: MDN )

RETÓRTĂ s. (CHIM.) (rar) cornută. (~ pentru distilare.) (Sursa: Sinonime )

retórtă s. f., g.-d. art. retórtei; pl. retórte (Sursa: Ortografic )

RETÓRTĂ ~e f. 1) Vas de sticlă în formă de balon, cu gâtul lung și îndoit, folosit în laboratoare pentru distilare. 2) Vas (de metal sau din materiale refractare) de forme variate, folosit în industrie pentru distilare la tempe-raturi înalte. /<fr. retorte, germ. Retorte (Sursa: NODEX )

Declinări/Conjugări
retortă   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular retortă retorta
plural retorte retortele
genitiv-dativ singular retorte retortei
plural retorte retortelor
vocativ singular retortă, retorto
plural retortelor