REGLEMENTÁRE,reglementări, s. f. Acțiunea de a reglementa și rezultatul ei. ♦ Ansamblu de norme juridice aplicabile într-un anumit domeniu. ♦ Operație de stabilire a acestor norme. – V. reglementa. (Sursa: DEX '98 )
REGLEMENTÁREs.f. Acțiunea de a reglementa și rezultatul ei; aranjare, normare. [< reglementa]. (Sursa: DN )
REGLEMENTÁRE s. 1.(JUR.) legalizare, legiferare, (înv.) legiuire. (~ unei stări de lucruri.)2. aran-jare, orânduire, stabilire, (rar) regulare, (înv.) regularisire. (~ unei situații neclare.) (Sursa: Sinonime )
reglementáre s. f. (sil. -gle-), g.-d. art. reglementării; pl. reglementări (Sursa: Ortografic )
REGLEMENTÁ,reglementez, vb. I. Tranz. A supune ceva unor norme sau unui regulament, a stabili raporturi legale, a legaliza; a pune în ordine, a aranja. – Din fr. réglementer. (Sursa: DEX '98 )
REGLEMENTÁR, -Ă,reglementari, -e, adj. Care este sau se face conform unor regulamente sau unor norme. ♦ (Înv.) Care este în legătură cu Regulamentul organic; regulamentar. – Din fr. réglementaire, germ. reglementarisch. (Sursa: DEX '98 )
A REGLEMENTÁ ~éztranz. A aduce în conformitate cu un regulament; a supune unor norme. ~ circulația rutieră. /<fr. réglementer (Sursa: NODEX )
REGLEMENTÁR ~ă (~i, ~e) Care se face sau este conform unui regulament; în concordanță cu un regulament. /<fr. régle-mentaire (Sursa: NODEX )
REGLEMENTÁvb. I. tr. A stabili norme sau reguli, a supune unor norme; a aranja, a pune în ordine. [< fr. réglementer]. (Sursa: DN )
REGLEMENTÁR, -Ăadj. Conform unor norme, unor regulamente. ♦ Regulamentar. [Cf. fr. réglementaire]. (Sursa: DN )
REGLEMENTÁvb. tr. a stabili norme, reguli, a supune unor norme; a pune în ordine. (< fr. réglementer) (Sursa: MDN )
REGLEMENTÁR, -Ăadj. conform unui regulament; regulamentar. (< fr. réglementaire) (Sursa: MDN )
REGLEMENTÁ vb. 1.(JUR.) a legaliza, a legifera, (înv.) a legiui. (A ~ condițiile de ...)2. a aranja, a orândui, a stabili, (rar) a regula, (înv.) a regularisi. (Și-a ~ situația neclară.) (Sursa: Sinonime )
reglementá vb. (sil. -gle-), ind. prez. 1 sg. reglementéz, 3 sg. și pl. reglementeáză (Sursa: Ortografic )
reglementár adj. m. (sil. -gle-), pl. reglementári; f. sg. reglementáră, pl. reglementáre (Sursa: Ortografic )
REGLEMENTÁRE (‹ reglementa) s. f. 1. Acțiunea de a reglementa. 2. (Dr.) Ansamblu de norme juridice aplicabile într-un anumit domeniu (ex. în materie de transport, de construcții, de aprovizionare tehnică-materială); operația de stabilire a acestor reguli. R. este larg utilizată spre a desemna normele impuse în mod public conducerii unei firme (industrii) mai ales în ce privește siguranța și normele de protecție pașnică a mediului. 3.Reglementarea pașnică a problemelor internaționale = principiu fundamental al dreptului internațional, înscris în Carta O.N.U., potrivit căruia statele sunt obligate să rezolve problemele litigioase dintre ele pe cale politică, prin negocieri și nu prin amenințarea cu forța sau cu folosirea forței. 4.Reglementarea nașterilor (contracepția) = acțiune destinată evitării temporare a procreației. Proces încurajat de Organizația Mondială a Sănătății, după 1985, pentru îngrădirea nașterilor în țările cu o explozie demografică rapidă greu suportabilă de statele respective. (Sursa: DE )