Dex.Ro Mobile
PUNCTÁ, punctez, vb. I. Tranz. 1. A face sau a forma puncte care ies în evidență pe un fond mai larg, de obicei de altă culoare; a face să apară ceva ca niște puncte pe o suprafață. ♦ Fig. A scoate în evidență, a sublinia, a marca. 2. (Sport) A însemna punctele fiecărei partide sau etape câștigate. ♦ A obține puncte printr-un joc sportiv. 3. A asambla provizoriu două piese care urmează să fie sudate prin câteva puncte de sudură executate de-a lungul liniei de sudură. – Din punct (după fr. poncteur). (Sursa: DEX '98 )

PUNCTÁ vb. I. tr. 1. A însemna, a presăra cu puncte; (gram.) a pune semne de punctuație. ♦ (Tehn.) A marca o piesă cu ajutorul punctatorului. 2. (Fig.) A sublinia, a marca, a accentua. 3. (Sport) A însemna punctele unei partide sau ale unei etape. [Var. punta vb. I. / după fr. ponctuer, pointer]. (Sursa: DN )

PUNCTÁ vb. tr. 1. a însemna, a presăra (o suprafață) cu puncte. ◊ (tehn.) a marca o piesă cu ajutorul punctatorului. 2. (fig.) a sublinia, a scoate în evidență, a accentua. 3. (sport) a obține puncte într-o întrecere; a înregistra punctele unei partide. (după fr. pointer) (Sursa: MDN )

PUNCTÁ vb. v. accentua. (Sursa: Sinonime )

PUNCTÁ vb. v. adulmeca, înscrie, marca, mirosi. (Sursa: Sinonime )

punctá vb. (sil. punc-), ind. prez. 1 sg. punctéz, 3 sg. și pl. puncteáză, imperf. 3 sg. punctá; conj. prez. 3 sg. și pl. punctéze (Sursa: Ortografic )

A PUNCTÁ ~éz tranz. 1) A însemna cu puncte. 2) fig. A scoate în relief; a pune în lumină; a evidenția; a sublinia. Haina ajustată îi ~ează mersul grațios. 3) sport (puncte) A obține în defavoarea adversarului. /Din punct (Sursa: NODEX )

Declinări/Conjugări
puncta   verb tranzitiv infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) puncta punctare punctat punctând singular plural
punctea punctați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) punctez (să) punctez punctam punctai punctasem
a II-a (tu) punctezi (să) punctezi punctai punctași punctaseși
a III-a (el, ea) punctea (să) puncteze puncta punctă punctase
plural I (noi) punctăm (să) punctăm punctam punctarăm punctaserăm, punctasem*
a II-a (voi) punctați (să) punctați punctați punctarăți punctaserăți, punctaseți*
a III-a (ei, ele) punctea (să) puncteze punctau puncta punctaseră
* Formă nerecomandată