Dex.Ro Mobile
Vezi 23 expresii

PREZÉNT2, -Ă, prezenți, -te, adj., s. n. I. Adj. 1. Care se află în același loc cu vorbitorul sau în locul la care se referă vorbitorul: de față. ♦ (Cu valoare de interjecție) Formulă prin care cei de față răspund la apelul nominal. ♦ Existent. 2. Care se petrece în timpul vieții vorbitorului sau în epoca la care el se referă; actual, contemporan; care se petrece chiar acum, în momentul de față. ♦ De care ești conștient, la care te gândești sau care te preocupă la un moment dat. II. S. n. 1. Perioadă de timp variabilă, concepută ca o unitate distinctă între trecut și viitor; epoca, timpul actual, contemporan; contemporaneitate; p. ext. situație actuală. ◊ Loc. adv. În prezent = azi, acum. 2. (Gram.) Timp al verbului care arată că o acțiune se petrece în momentul vorbirii sau că este de durată. ◊ Prezent istoric = prezent cu valoare de perfect, care se întrebuințează de obicei în narațiune pentru a da stilului o mai mare forță de evocare. – Din lat. praesens, -ntis, fr. présent. (Sursa: DEX '98 )

PREZÉNT1, prezente, s. n. (Înv.) Dar, cadou. – Din fr. présent. (Sursa: DEX '98 )

PREZÉNT, -Ă adj. Care este în locul unde se află vorbitorul, care este de față. ♦ Care există în timpul de față; contemporan. // s.n. 1. Timpul prezent, actual; situația actuală. 2. Timp care arată că acțiunea unui verb se desfășoară în momentul de față. ♦ Prezent istoric = prezent cu valoare de perfect, folosit uneori în narațiuni. [< fr. présent, it. presente, lat. praesens]. (Sursa: DN )

PREZÉNT, -Ă I. adj. care se petrece, există etc. în timpul vieții vorbitorului, în momentul de față; actual, contemporan. ◊ (interj.) formulă de răspuns la un apel nominal. II. s. n. 1. timpul prezent, actual; situația actuală. 2. timp verbal care exprimă o acțiune ce se desfășoară în momentul vorbirii. ♦ ~ istoric = prezent cu valoare de perfect, în narațiuni. (< fr. présent, lat. praesens) (Sursa: MDN )

PREZÉNT s. v. atenție, cadou, dar, surpriză. (Sursa: Sinonime )

PREZÉNT adj., s. 1. adj. v. actual. 2. s. v. actualitate. (Sursa: Sinonime )

Prezent ≠ absent, viitor, trecut (Sursa: Antonime )

prezént (prezéntă), adj. – 1. De față, existent. – 2. (S. n.) Timp actual. – 3. (S. n. rar) Cadou, dar. Fr. présent. – Der. prezenta, vb., din fr. présenter; prezență, s. f., din fr. présence; prezentabil, adj., din fr. présentable. (Sursa: DER )

prezént adj. m., pl. prezénți; f. sg. prezéntă, pl. prezénte (Sursa: Ortografic )

prezént (timp) s. n. (Sursa: Ortografic )

prezént (cadou) s. n., pl. prezénturi (Sursa: Ortografic )

PREZÉNT1 ~tă (~ți, ~te) 1) Care este de față; aflat acolo unde se vorbește sau se face ceva. ◊ ~! formulă de răspuns a celui care este) aici! de față! 2) (despre acțiuni, procese) Care are loc în timpul de față; actual. /<lat. praesens, ~ntis, fr. présent (Sursa: NODEX )

PREZÉNT2 n. 1) Perioadă actuală. ◊ În ~ în momentul de față; acum. 2) gram. Timp al verbului care indică că acțiunea are loc în momentul vorbirii. /<lat. praesens, ~ntis, fr. présent (Sursa: NODEX )

Declinări/Conjugări
prezent (adj.)   adjectiv masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular prezent prezentul prezentă prezenta
plural prezenți prezenții prezente prezentele
genitiv-dativ singular prezent prezentului prezente prezentei
plural prezenți prezenților prezente prezentelor
vocativ singular
plural

prezent (pl. -uri)   substantiv neutru nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular prezent prezentul
plural prezenturi prezenturile
genitiv-dativ singular prezent prezentului
plural prezenturi prezenturilor
vocativ singular
plural