A lua vânt = (despre cai) a porni, cu viteză mare (scăpând de sub controlul conducătorului)
A o lua (sau a o rupe) la fugă sau a o rupe de-a fuga = a porni în goană
A o lua (sau a porni) din loc = a pleca de undeva
A o lua (sau a umbla) hăbăuca = a porni la întâmplare, fără o țintă precisă, a o lua razna
A o lua la fugă = a porni în fugă, în goană
A o lua la galop (sau la trap, la pas) = a porni la galop (sau la trap, la pas)
A o lua în porneală = a porni la păscut
A porni (sau a merge etc.) cu Dumnezeu = a porni (sau a merge etc.) în pace, cu bine, sănătos
A porni cu dreptul = a izbuti într-o acțiune inițiată
A porni cu stângul = a nu avea succes într-o acțiune
A porni într-adaos = a rămâne însărcinată
A pune mâna pe sabie = a porni la luptă
A ridica ancora = (despre vapoare) a părăsi portul, a porni în larg; (despre persoane) a pleca, a porni pe mare
A ridica armele (împotriva cuiva) = a porni la luptă (împotriva cuiva); a începe un război
A scoate (sau a trage) sabia (împotriva cuiva) = a provoca pe cineva la luptă, a porni război
A se așterne la drum = a porni la drum lung
A se lua după cineva (sau ceva) = a) a porni în urma cuiva (sau a ceva); b) a se alătura cuiva; c) a urmări, a alunga, a fugări; d) a porni undeva orientându-se după cineva sau după ceva; a imita pe cineva, a urma sfatul cuiva
A se înnoda la vorbă = a se porni pe vorbă; a se așterne la vorbă, la taifas
A se înnădi la vorbă = a se porni la vorbă, a se pune pe taifas
A se întinde la vorbă sau a o întinde la vorbă = a se porni la vorbă, a se pune la taifas; a lungi vorba
A ține (pe cineva) în frâu = a domoli avântul sau pornirile cuiva
A(-și) lua (sau a apuca) cîmpii = a) a porni orbește, fără țintă; b) a înnebuni, a o lua razna
A-și lua traista-n băț = a porni la drum, a pleca
A-și lua zborul = a porni în zbor; a pleca repede; a părăsi (o rudă, un prieten) stabilindu-se în altă parte
PORNÍ,pornesc, vb. IV. 1. Intranz. și refl. (Despre ființe) A pleca din locul în care se află, a se pune în mișcare, a se îndrepta spre ceva, a purcede; p. ext. a merge. ◊ Expr. (Intranz.) A porni cu stângul = a nu avea succes într-o acțiune. A porni cu dreptul = a izbuti într-o acțiune inițiată. ♦ Tranz. și intranz. (Despre mijloace de locomoție sau obiecte care se deplasează) A (se) pune în mișcare. ♦ (Despre fenomene ale naturii) A începe să se dezlănțuie, să se desfășoare; a se declanșa, a se dezlănțui. ♦ Tranz. (Rar) A duce, a conduce. 2. Intranz. (Despre mașini, motoare etc.) A începe să funcționeze. ♦ Tranz. fact. A pune în funcțiune. ♦ (Despre acțiuni și manifestări ale oamenilor) A începe, a izbucni. ♦ Tranz. A face să înceapă o acțiune. ◊ Expr. A porni judecată (sau proces etc.) = a intenta (cuiva) un proces, a da pe cineva în judecată. 3. Intranz. și refl. (Despre oameni) A se apuca să facă ceva, a începe o acțiune de oarecare durată. ◊ Expr. (Pop.; intranz.) A porni grea = a rămâne însărcinată. ♦ A avea tendința să..., a fi înclinat să... 4. Tranz. A îndemna pe cineva la un lucru; a-l determina să facă ceva; a stimula, a îmboldi. ♦ A întărâta, a ațâța, a înverșuna. – Din sl. porinonti. (Sursa: DEX '98 )
PORNÍ vb. I. 1. a pleca, (înv.) a (se) clăti, a purcede. (Au ~ la drum.)2. a trimite. (I-a ~ cu greu la drum.)3. v. pleca. 4. v. apuca. 5. v. demara. II.1. v. începe. 2. v. stârni. 3. a se apuca, a începe, a se pune. (Se ~ să mănânce.)4. a începe, (prin Transilv.) a arădui. (Au ~ să se certe.)5. a începe, (înv. și pop.) a rupe. (Se ~ a cânta.)6. a începe, a prinde. (Se ~ să țipe, să fugă.)7. v. dezlănțui. (Sursa: Sinonime )
PORNÍ vb. v. expedia, trimite. (Sursa: Sinonime )
porní (pornésc, pornít), vb. – 1. A mișca, a pune în mișcare. – 2. A se mișca, a se pune în mișcare. – 3. A începe, a iniția. – 4. A conduce, a comanda. – 5. A incita, a îndemna. – 6. A pleca. – 7. (Refl.) A da frîu liber. – Megl. părăiés, părăiri „a zbura”. Sl. porinati „a îndemna” (Miklosich, Slaw. Elem., 38; Cihac, II, 318), cf. sb., cr. prinuti „a îndemna”. Semantismul se explică plecînd de la sensul tranzitiv, de „a da apă la moară, a da frîu, a îndemna pentru a pune în mișcare”. Der. din gr. ἀπόρνυμαι (Diculescu, Elementele, 493) pare îndoielnică. – Der. porneală, s. f. (plecare, ieșire; început; mișcare); pornit, adj. (plecat; început; aplicat, dispus; vehement, furios); pornitură, s. f. (ieșire, deplasare; început; violență, avalanșă); poarnă, s. f. (cascadă, cădere), sec. XVIII, pare creație personală a lui Dosoftei. – Din rom. provin rut. purnjaty „a pășuna turma noaptea”, rut. pornjala „a pășuna turma pe pîrloage” (Candrea, Elemente, 400). (Sursa: DER )
porní vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. pornésc, imperf. 3 sg. porneá; conj. prez. 3 sg. și pl. porneáscă (Sursa: Ortografic )
A PORNÍ ~ésc 1. intranz. 1) (despre mijloace de locomoție, obiecte care se pot deplasa, ființe) A se pune în mișcare; a începe să se miște, părăsind locul inițial; a pleca din locul în care se află. Coloana ~it. 2) (despre mașini, motoare etc.) A începe să funcționeze. Trenul ~it. Ceasul ~it. 3) (despre acțiuni, manifestări, fenomene ale naturii) A-și lua începutul (de la ceva); a începe; a pleca. 2. tranz. 1) A face să se pună în mișcare. ~ mașina de spălat. 2) (acțiuni) A realiza în partea inițială; a începe. ~ mitingul. 3) (urmat de un conjunctiv sau de un infinitiv) A fi pe cale (de); a începe; a prinde. ~ să citească. 4) (ființe) A aduce (în mod intenționat) într-o stare de iritare, îndemnând la acțiuni dușmănoase; a ațâța; a provoca; a stârni; a întărâta; a incita; a instiga. 5) (persoane) A face să manifeste o atitudine dușmănoasă (față de cineva). /<sl. porinonti (Sursa: NODEX )
A SE PORNÍ mă ~éscintranz. A începe să realizeze o acțiune, manifestând multă râvnă și interes. /<sl. porinonti (Sursa: NODEX )