Dex.Ro Mobile
PIRÓGĂ, pirogi, s. f. Ambarcație rudimentară, lungă și îngustă, cu vâsle sau cu pânze, construită prin scobirea sau cioplirea unui trunchi de copac ori confecționată din piei cusute, folosită de anumite populații din Africa, India, din insulele din sud-estul Asiei și din Oceanul Pacific. – Din fr. pirogue. (Sursa: DEX '98 )

PIRÓGĂ s.f. Luntre primitivă folosită în Oceanul Pacific, lungă, îngustă și plată (făcută dintr-un trunchi de arbore scobit sau din piei cusute). [Var. piroagă s.f. / < fr. pirogue, it. piroga, cf. sp. piragua < cuv. caraib]. (Sursa: DN )

PIRÓGĂ s. f. ambarcație primitivă lungă și îngustă, dintr-un trunchi de arbore scobit sau din piei cusute, la amerindieni și la populația din Oc. Pacific. (< fr. pirogue) (Sursa: MDN )

pirógă s. f., g.-d. art. pirógii, pl. pirógi (Sursa: Ortografic )

PIRÓGĂ ~gi f. Ambarcație îngustă și lungă, făcută dintr-un trunchi (prin scobire), din scoarță de copac sau din piei cusute, propulsată cu ajutorul pânzelor sau a vâslelor (folosită de amerindieni, de populațiile băștinașe din Oceania etc.); canoe. /<fr. pirogue (Sursa: NODEX )

Declinări/Conjugări
pirogă   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular piro piroga
plural pirogi pirogile
genitiv-dativ singular pirogi pirogii
plural pirogi pirogilor
vocativ singular pirogă, pirogo
plural pirogilor