PASTEURIZÁRE,pasteurizări, s. f. Acțiunea de a pasteuriza și rezultatul ei. [Pr.: -tö-] – V. pasteuriza. (Sursa: DEX '98 )
PASTEURIZÁREs.f. Acțiunea de a pasteuriza și rezultatul ei. [< pasteuriza]. (Sursa: DN )
pasteurizáre s. f. [eu pron. fr. ö], g.-d. art. pasteurizării; pl. pasteurizări (Sursa: Ortografic )
PASTEURIZÁ,pasteurizez, vb. I. Tranz. A conserva produse alimentare prin încălzire la o temperatură sub 100° C, urmată de o răcire bruscă, astfel încât însușirile alimentului să rămână intacte. [Pr.: -tö-] – Din fr. pasteuriser. (Sursa: DEX '98 )
A PASTEURIZÁ [pr.: pastöriza] ~éztranz. (produse alimentare, mai ales lichide) A steriliza prin încălzire de obicei până la o temperatură de 60-70 ºC și apoi prin răcire bruscă (pentru a preveni alterarea). ~ laptele. /<fr. pasteuriser (Sursa: NODEX )
PASTEURIZÁvb. I. tr. A distruge flora patogenă a produselor alimentare, fermentabile (în special a laptelui) prin încălzire, urmată de o răcire bruscă. [Pron. pas-tö-. / < fr. pasteuriser, cf. Pasteur – chimist și biolog francez]. (Sursa: DN )
PASTEURIZÁvb. tr. a distruge flora patogenă a produselor alimentare fermentabile prin încălzire. (< fr. pasteuriser) (Sursa: MDN )
pasteurizá vb. [eu pron. fr. ö], ind. prez. 1 sg. pasteurizéz, 3 sg. și pl. pasteurizeáză (Sursa: Ortografic )