Dex.Ro Mobile
Vezi 1 expresii

PASARÉLĂ, pasarele, s. f. 1. Podeț mobil care leagă de chei puntea unui vapor ancorat; platformă situată la oarecare înălțime de puntea unui vas, unde se află camera hărților și a instrumentelor de navigație. 2. Pod îngust așezat la înălțime peste o linie de cale ferată, peste un canal etc. pentru a permite trecerea pietonilor. 3. Galerie acoperită sau punte îngustă care face legătura dintre două clădiri sau două aripi ale aceleiași clădiri la nivelul acelorași etaje. – Din fr. passerelle. (Sursa: DEX '98 )

PĂSĂREÁ, -ÍCĂ, păsărele, s. f. Diminutiv al lui pasăre; păsăruică. ◊ Expr. (Fam.) A avea (o) păsărică (sau păsărele) la cap (sau, rar, sub pălărie) = a fi nebun, a fi trăsnit; a avea idei ciudate, bizare, excentrice. – Pasăre + suf. -ea, -ică. (Sursa: DEX '98 )

PASARÉLĂ ~e f. 1) Punte mobilă care face legătura dintre chei și bordul unei nave ancorate. 2) Pod îngust pentru pietoni, situat la înălțime peste o cale de comunicație. 3) Trecere care unește două clădiri sau două părți ale aceleeași clădiri la nivelul etajelor. 4) Platformă mai înălțată de pe puntea superioară a unei nave, unde își face serviciul ofițerul de cart sau timonierul. 5) Construcție specială care susține proiectoarele într-o sală de spectacole sau într-un studio cinematografic. /<fr. passerelle (Sursa: NODEX )

PASARÉLĂ s.f. 1. Punte mobilă folosită pentru urcarea sau coborârea de pe o navă. ♦ Platformă pe puntea de sus a unei nave, unde stă ofițerul de cart sau timonierul. 2. Pod îngust pentru pietoni care trece peste o linie ferată, peste o șosea etc.; legătură între două clădiri la nivelul etajelor. [Var. paserelă s.f. / < fr. passerelle]. (Sursa: DN )

PASARÉLĂ s. f. 1. punte mobilă pentru urcarea sau coborârea de pe o navă. ◊ platformă pe puntea de sus a unei nave, unde stă ofițerul de cart sau timonierul. 2. pod îngust, pentru pietoni, peste o linie ferată, o șosea etc. 3. legătură între două clădiri la nivelul etajelor. (< fr. passerelle) (Sursa: MDN )

PĂSĂREÁ s. v. păsărică. (Sursa: Sinonime )

pasarélă s. f., g.-d. art. pasarélei; pl. pasaréle (Sursa: Ortografic )

Declinări/Conjugări
pasarelă   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular pasare pasarela
plural pasarele pasarelele
genitiv-dativ singular pasarele pasarelei
plural pasarele pasarelelor
vocativ singular pasarelă, pasarelo
plural pasarelelor

păsărea   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular păsărea, păsări păsăreaua, păsărica
plural păsărele păsărelele
genitiv-dativ singular păsărele păsărelei
plural păsărele păsărelelor
vocativ singular păsărea, păsărică, păsărico
plural păsărelelor