Dex.Ro Mobile
Vezi 1 expresii

ORGANIZÁ, organizez, vb. I. Tranz. A face ca un grup social, o instituție etc. să funcționeze sau să acționeze organic (repartizând însărcinările și coordonându-le conform unui plan adecvat); a stabili și a coordona mijloacele tehnice, economice, administrative, astfel încât să permită executarea în condiții optime a unui proces. ♦ Refl. A proceda metodic și ordonat în acțiunile sale, a-și coordona acțiunile orientându-se după un plan; a-și strânge și a-și întări forțele. ♦ A pregăti temeinic o acțiune după un plan bine chibzuit; a întocmi, a alcătui, a aranja, a orândui. – Din fr. organiser. (Sursa: DEX '98 )

A ORGANIZÁ ~éz tranz. 1) (activități, acțiuni etc.) A orândui după un plan chibzuit în prealabil. ~ un concert. ~ o vânătoare. 2) (instituții, întreprinderi, societăți etc.) A face să-și desfășoare activitatea în condiții optime. 3) (persoane sau colectivități) A face să se organizeze. /<fr. organiser (Sursa: NODEX )

A SE ORGANIZÁ mă ~éz intranz. (despre persoane sau colectivități) A se uni, coordonându-și acțiunile (în vederea realizării unui scop comun). /<fr. organiser (Sursa: NODEX )

ORGANIZÁ vb. I. tr. A orândui, a așeza, a coordona situația, lucrările, activitatea unui stat, a unei instituții, a unui grup social etc. în așa fel încât să funcționeze organic, lucrând după un plan adecvat la îndeplinirea unui anumit scop. ♦ A pregăti temeinic o acțiune etc. ♦ refl. A proceda metodic și ordonat în acțiunile sale. [Cf. fr. organiser, it. organizzare]. (Sursa: DN )

ORGANIZÁ vb. I. tr. a orândui, a așeza, a coordona activitatea unui stat, a unei instituții, grup social etc., astfel încât să funcționeze organic. ◊ a pregăti temeinic o acțiune etc. II. refl. a proceda metodic și ordonat în acțiunile sale. (< fr. organiser) (Sursa: MDN )

ORGANIZÁ vb. 1. v. constitui. 2. v. înființa. 3. v. aranja. 4. a ordona, a sistematiza, a structura. (A ~ întregul material în vederea ...) (Sursa: Sinonime )

A (se) organiza ≠ a (se) dezorganiza (Sursa: Antonime )

organizá vb., ind. prez. 1 sg. organizéz, 3 sg. și pl. organizeáză (Sursa: Ortografic )

Declinări/Conjugări
organiza   verb tranzitiv infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) organiza organizare organizat organizând singular plural
organizea organizați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) organizez (să) organizez organizam organizai organizasem
a II-a (tu) organizezi (să) organizezi organizai organizași organizaseși
a III-a (el, ea) organizea (să) organizeze organiza organiză organizase
plural I (noi) organizăm (să) organizăm organizam organizarăm organizaserăm, organizasem*
a II-a (voi) organizați (să) organizați organizați organizarăți organizaserăți, organizaseți*
a III-a (ei, ele) organizea (să) organizeze organizau organiza organizaseră
* Formă nerecomandată