Dex.Ro Mobile
Vezi 50 expresii

OCÁ, ocale, s. f. Veche unitate de măsură pentru capacități și greutăți, egală cu circa un litru (sau un kilogram) și un sfert; p. ext. cantitate de marfă, de obiecte etc. egală cu această unitate de măsură; vasul cu care se măsoară. ◊ Oca mică = măsură falsă, mai mică decât cea legală. ◊ Expr. A prinde (pe cineva) cu ocaua mică = a prinde (pe cineva) cu o minciună, cu o faptă necinstită. [Pl. și: oca, ocă. – Var.: (înv. și reg.) ócă s. f.] – Din tc. okka. (Sursa: DEX '98 )

ocá (ocále), s. f. – 1. Greutate înv., egală cu 1271 g în Munt. și 1201 g în Mold. – 2. Măsură înv. de capacitate pentru lichide, valorînd 1,25 l în Munt. și 1,288 l în Mold. – Var. (Mold.) ocă. Mr., megl. ocă. Tc. oka (Roesler 600; Șeineanu, II, 273; Lokotsch 1590), cf. ngr. ὀϰά, alb. okë, bg., pol. oka; are la bază arab. ukia ‹ gr. οὐγϰία, cf. sp. onza. (Sursa: DER )

ocá s. f., art. ocáua, g.-d. art. ocálei; pl. ocále (Sursa: Ortografic )

óca (= ocá) s. f., pl. oca (Sursa: DMLR )

ÓCĂ s. f. v. oca. (Sursa: DEX '98 )

OCÁ ~le f. înv. 1) Unitate de măsură a greutății și capacității (egală, aproximativ, cu un kilogram sau cu un litru și jumătate). ◊ ~ mică măsură falsă, mai mică decât cea legală. A prinde pe cineva cu ~ua mică a prinde pe cineva cu o minciună. 2) Vas care corespunde acestei unități de măsură. 3) Cantitate de marfă măsurată cu acest vas. [Art. ocaua; G.-D. ocalei] /<turc. okka (Sursa: NODEX )

ócă s.f. (reg., înv.) cauză, motiv, pricină. (Sursa: DAR )

OCÁ (‹ tc.) s. f. 1. Unitate de măsură pentru masă folosită în trecut, egală cu 1,271 kg în Țara Românească și cu 1,291 kg în Moldova; p. ext. cantitate de marfă, de obiecte etc. egală cu această unitate de măsură. 2. Unitate de măsură a volumului folosită în trecut; a) pentru lichide, egală cu 1,288 l în Țara Românească și cu 1,520 l în Moldova; b) pentru cereale, egală cu 1,698 l în Țara Românească și cu 1,791 l în Moldova; p. ext. conținutul acestei unități de măsură, vasul în care se măsoară. ◊ Expr. Oca mică = măsură falsă, mai mică decât cea legală. A prinde (pe cineva) cu ocaua mică = a prinde (pe cineva) cu o minciună, cu o înșelătorie. (Sursa: DE )

Declinări/Conjugări
oca (pl. oca, ocă)   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular oca oca
plural oca, o ocale, ocăle
genitiv-dativ singular oca
plural oca, o ocalor, ocălor
vocativ singular oca
plural ocalor, ocălor

oca (pl. ocale)   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular oca ocaua
plural ocale ocalele
genitiv-dativ singular ocale ocalei
plural ocale ocalelor
vocativ singular oca
plural ocalelor

ocă   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular o oca
plural oci ocile
genitiv-dativ singular oci ocii
plural oci ocilor
vocativ singular ocă, oco
plural ocilor