Dex.Ro Mobile
Vezi 1 expresii

NAFTALÍNĂ s. f. Substanță cristalizată, lucioasă, albă, cu miros pătrunzător, extrasă din gudroanele de la distilarea uscată a cărbunilor de pământ și folosită în industria chimică, ca insecticid, la conservarea blănurilor și a materialelor textile etc. ◊ Expr. (Fam.) (Parc-ar fi) scos de la naftalină = a) se spune despre ceva învechit, demodat, desuet; b) se spune despre ceva revenit în atenție după o lungă uitare. A pune (ceva) la naftalină = a nu te mai interesa ceva; a da uitării. – Din fr. naphtaline. (Sursa: DEX '98 )

NAFTALÍNĂ f. Substanță cristalizată, albă, cu miros pătrunzător, întrebuințată ca mijloc de combatere a moliilor și ca materie primă în industria coloranților. ◊ Bun de pus la ~ care nu mai este actual. A pune la ~ a da uitării. /<fr. naphtaline (Sursa: NODEX )

NAFTALÍNĂ s.f. Hidrocarbură cristalizată cu miros caracteristic, tare, care se extrage din gudroanele de huilă și se folosește ca insecticit la protejarea stofelor, a blănurilor etc.; naftalen. [< fr. naphtaline]. (Sursa: DN )

NAFTALÍNĂ s. f. hidrocarbură aromatică, cristalizată, cu miros caracteristic pătrunzător, prin distilarea gudroanelor de cărbune. (< fr. naphtaline) (Sursa: MDN )

NAFTALÍNĂ s. (CHIM.) naftalen. (Sursa: Sinonime )

naftalínă s. f., g.-d. art. naftalínei (Sursa: Ortografic )

Declinări/Conjugări
naftalină   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular naftali naftalina
plural
genitiv-dativ singular naftaline naftalinei
plural
vocativ singular naftalină, naftalino
plural