MULȚUMÍRE,mulțumiri, s. f. Acțiunea de a (se) mulțumi; exprimare a recunoștinței; răsplătire. ♦ Satisfacție, plăcere, bucurie, fericire, mulțumită; cuvânt, gest prin care se mulțumește (1) cuiva pentru ceva. [Var.: (reg.) mulțămíre s. f.] – V. mulțumi. (Sursa: DEX '98 )
MULȚUMÍRE s. 1. v. slavă. 2. v. satisfacție. 3. v. bucurie. (Sursa: Sinonime )
MULȚUMÍRE s. v. compensare, compensație, daune, despăgubire, răsplată, recompensă, reparație. (Sursa: Sinonime )
Mulțumire ≠ nemulțumire (Sursa: Antonime )
mulțumíre s. f., g.-d. art. mulțumírii; pl. mulțumíri (Sursa: Ortografic )
MULȚUMÍ,mulțumesc, vb. IV. 1. Intranz. (La prez. ind. pers. 1 sg. și pl. este folosit adesea ca formulă stereotipă, cu valoare de interj.) A exprima (cuiva) recunoștință sau satisfacția pentru o manifestare de politețe, un dar, un bine etc. care i s-a făcut. ♦ A răspunde la un salut, la o urare. 2. Tranz. A răsplăti, a recompensa pe cineva. 3. Tranz. A satisface pe cineva, a face pe placul cuiva; a bucura. 4. Refl. A fi, a se socoti satisfăcut; a nu pretinde mai mult. ♦ (Pop.) A se lasa de ceva, a renunța la..., a se sătura de... [Prez. ind. și: (reg.) mulțám – Var.: (reg.) mulțămí vb. IV] – Din formula de urare (la) mulți ani! (Sursa: DEX '98 )
A MULȚUMÍ ~ésc 1. intranz. A-și exprima (prin cuvinte) recunoștința (pentru un lucru util, plăcut etc.); a arăta (cuiva) gratitudine; a spune „mulțumesc”. 2. tranz. (persoane) 1) A trata (cu ceva) drept răsplată. 2) A face să simtă bucurie (ca urmare a îndeplinirii unei doleanțe, exigențe sau necesități). /Din formula de urare „(la) mulți ani!” (Sursa: NODEX )
A SE MULȚUMÍ mă ~éscintranz. 1) A fi satisfăcut. ~ cu puținul pe care-l are. 2)pop. A fi plictisit sau dezgustat (de ceva); a i se face lehamite (de ceva). /Din formula de urare „(la) mulți ani!” (Sursa: NODEX )
MULȚUMÍRE ~if. 1) v. A MULȚUMI și A SE MULȚUMI. 2) Sentiment de bucurie; satisfacție; plăcere. /v. a mulțumi (Sursa: NODEX )
MULȚUMÍ vb. 1.(BIS.) (înv.) a blagodari. (A ~ divinității.)2. v. satisface. 3. a satisface, (pop.) a îndestula, (Ban., Transilv. și Mold.) a joi. (Recolta obținută l-a ~.)4. v. limita. (Sursa: Sinonime )