LEFTERÍ,lefteresc, vb. I. Tranz. și refl. (Fam.) A face pe cineva să-și piardă sau a-și pierde toți banii, a lăsa sau a rămâne fără nici un ban. – Din lefter. (Sursa: DEX '98 )
lefterí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. lefterésc, imperf. 3 sg. leftereá; conj. prez. 3 sg. și pl. leftereáscă (Sursa: Ortografic )
LÉFTER, -Ă,lefteri, -e, adj. Care nu are nici un ban, care este fără lăscaie (în pungă). ◊ Expr. A rămâne (sau a lăsa pe cineva) lefter = a rămâne (sau a lăsa pe cineva) fără nici un ban. – Din ngr. (e)léfteros „liber”. (Sursa: DEX '98 )
A LEFTERÍ ~ésctranz. A lăsa lefter. /Din lefter (Sursa: NODEX )
A SE LEFTERÍ mă ~éscintranz. A ajunge lefter; a rămâne lefter. /Din lefter (Sursa: NODEX )
LÉFTER ~ă (~i, ~e) Care nu are nici un ban. ◊ A rămâne (sau a lăsa pe cineva) ~ a rămâne (sau a lăsa pe cineva) fără bani. /<ngr. [e]léfteros (Sursa: NODEX )
léfter (léfteră), adj. – Fără bani. – Mr. elefter „liber”. Ngr. ἐλεύθερος „liber” (Tiktin; DAR; Gáldi, 205), interpretat glumeț, cf. alb. ljeftër „liber”, bg. levter „celibatar”. – Der. lefteri, vb. (a curăța, a lăsa fără bani); leftereală, s. f. (cheltuială mare; acțiunea de a rămîne fără bani); lefterie, s. f. (credit), din ἐλευθερία „libertate” (DAR se îndoiește de această explicație, bazată pe o dificultate semantică; trebuie să fie o aluzie la închisoarea pentru datornici, instituție care făcea din pierderea creditului un sinonim cu pierderea libertății). (Sursa: DER )
léfter adj. m., pl. léfteri; f. sg. léfteră, pl. léftere (Sursa: Ortografic )