Dex.Ro Mobile
INTERNÁT, internate, s. n. 1. Așezământ școlar în care elevii primesc locuință și întreținere. 2. Stagiu de practică efectuat în spitale și în clinici de studenții în medicină din ultimii ani. – Din fr. internat. (Sursa: DEX '98 )

INTERNÁT s.n. Instituție școlară în care locuiesc și iau masa elevi; situația unui elev intern. ♦ Funcția unui medic angajat prin concurs sau a unui student în medicină care face practică la un spital și are și locuința acolo. [Cf. fr. internat]. (Sursa: DN )

INTERNÁT s. n. 1. instituție anexă a unei școli care asigură elevilor locuință și masă. 2. stagiu de pregătire a studenților în medicină în practică retribuită în clinică sau spital. (< fr. internat) (Sursa: MDN )

internát s. n., pl. internáte (Sursa: Ortografic )

INTERNÁ, internez, vb. I. Tranz. 1. A instala un bolnav într-un spital pentru tratament; a spitaliza. ◊ Refl. S-a internat pentru operație. 2. A sili pe cineva să stea (închis) într-un ospiciu, într-o școală de corecție, într-un lagăr etc., pentru a-l ține sub supraveghere, pentru a-l reeduca etc. – Din fr. interner. (Sursa: DEX '98 )

A INTERNÁ ~éz tranz. 1) (bolnavi, accidentați, răniți) A instala în spital pentru tratament medical; a spitaliza. 2) (persoane) A închide într-un ospiciu sau într-un loc de detenție, pentru a ține sub supraveghere sau pentru reeducație; a izola de societate. /<fr. interner (Sursa: NODEX )

INTERNÁT ~e n. 1) Școală în care elevii sunt asigurați cu locuință și hrană. 2) Practică efectuată de studenții de la instituțiile de medicină (într-un spital sau într-o clinică) în ultimii ani de studii. /<fr. internat (Sursa: NODEX )

INTERNÁ vb. I. tr. 1. A instala în spital (un bolnav) pentru tratament. 2. A închide (pe cineva) într-un lagăr, într-un ospiciu etc. pentru a fi ținut sub supraveghere. [< fr. interner, it. internare]. (Sursa: DN )

INTERNÁ vb. I. tr., refl. a (se) instala în spital pentru tratament sau operație. II. tr. 1. a încredința unui institut specializat pe un minor sau pe cineva suferind de o anomalie fiziologică sau psihică. 2. a închide (pe cineva) într-un lagăr, într-un ospiciu etc., pentru a fi ținut sub supraveghere. (< fr. /s'/interner) (Sursa: MDN )

INTERNÁ vb. v. spitaliza. (Sursa: Sinonime )

NARĂ INTÉRNĂ s. (ANAT.) coană. (Sursa: Sinonime )

interná vb., ind. prez. 1 sg. internéz, 3 sg. și pl. interneáză (Sursa: Ortografic )

Declinări/Conjugări
interna   verb tranzitiv infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) interna internare internat internând singular plural
internea internați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) internez (să) internez internam internai internasem
a II-a (tu) internezi (să) internezi internai internași internaseși
a III-a (el, ea) internea (să) interneze interna internă internase
plural I (noi) internăm (să) internăm internam internarăm internaserăm, internasem*
a II-a (voi) internați (să) internați internați internarăți internaserăți, internaseți*
a III-a (ei, ele) internea (să) interneze internau interna internaseră
* Formă nerecomandată

internat   adjectiv masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular internat internatul interna internata
plural internați internații internate internatele
genitiv-dativ singular internat internatului internate internatei
plural internați internaților internate internatelor
vocativ singular
plural