INTERESÁT, -Ă,interesați, -te, adj. 1. Care are un interes (într-o afacere), care are de tras foloase. 2. Care urmărește numai interesul său personal; meschin. 3. Plin de curiozitate. – V. interesa. Cf. fr. interessé, it. interessato. (Sursa: DEX '98 )
INTERESÁT, -Ăadj.1. Care este în cauză, care are interes într-o afacere. 2. Foarte atașat intereselor personale; meschin, avid. 3. Care are în vedere un interes, un profit. [< interesa]. (Sursa: DN )
INTERESÁT, -Ăadj. 1. care este în cauză, care are interes într-o afacere. 2. foarte atașat intereselor personale; meschin. 3. care are în vedere un interes. (< interesa) (Sursa: MDN )
INTERESÁT adj. v. materialist. (Sursa: Sinonime )
Interesat ≠ dezinteresat (Sursa: Antonime )
interesát adj. m., pl. interesáți; f. sg. interesátă, pl. interesáte (Sursa: Ortografic )
INTERESÁ,interesez, vb. I. 1. Tranz. A stârni, a trezi interesul cuiva; a reține atenția cuiva. ◊ Expr. Ce te interesează? = ce-ți pasă? ce importanță are? ce te privește? ♦ A face pe cineva părtaș la o acțiune, la un câștig. 2. Refl. (Cu determinări introduse prin prep. „de”, mai rar „la”) A arăta interes pentru cineva sau ceva, a-și da (tot) interesul, a avea grijă, simpatie. ♦ A se informa, a întreba despre cineva, despre ceva, a căuta să afle. – Din fr. (s')intéresser, it. interessare. (Sursa: DEX '98 )
A INTERESÁ ~éztranz. 1) (persoane) A face să aibă interes; a preocupa în mod special, trezind interes. 2) (persoane, colectivități, organizații etc.) A avea în vedere în mod obișnuit; a situa în mijlocul intereselor; a privi. 3) (persoane) A asocia la o afacere; a face părtaș la un câștig sau la o acțiune. /<fr. (s')intéresser, it. interesare, germ. interessieren (Sursa: NODEX )
A SE INTERESÁ mă ~ézintranz. A manifesta interes (față de cineva sau de ceva); a întreba. /<fr. (s')intéresser, it. interesare, germ. interessieren (Sursa: NODEX )
INTERESÁT ~tă (~ți, ~te) 1) Care are un interes; aflat în cauză. 2) Care caută să-și satisfacă doar interesele personale; mânat de obținerea unui avantaj personal; individualist. 3) Care manifestă mult interes; cuprins de curiozitate. /v. a (se) interesa (Sursa: NODEX )
INTERESÁvb. I. 1.tr. A face pe cineva părtaș la o acțiune, la un câștig; a câștiga pe cineva pentru o afacere, pentru o acțiune etc. 2.refl. A avea, a arăta simpatie, interes (pentru cineva sau pentru ceva). ♦ A întreba, a se informa despre cineva, despre ceva. [< it. interessare, cf. fr. intéresser]. (Sursa: DN )
INTERESÁvb. I. tr. a face pe cineva părtaș la o acțiune; a câștiga pe cineva pentru o afacere, pentru o acțiune etc. II. refl. a manifesta interes (pentru). ◊ a se informa. (< fr. /s'/intéresser, it. interessare) (Sursa: MDN )
INTERESÁ vb. 1. a-l preocupa. (L-a ~ această problemă.)2. v. informa. 3. v. conta. 4. v. îngriji. 5. v. căuta. 6. v. păsa. 7. v. privi. (Sursa: Sinonime )
A se interesa ≠ a se dezinteresa (Sursa: Antonime )
interesá vb., ind. prez. 1 sg. intereséz, 3 sg. și pl. intereseáză (Sursa: Ortografic )