Dex.Ro Mobile
Vezi 1 expresii

IDENTIFICÁ, identífic, vb. I. Tranz. A constata, a stabili identitatea unei persoane sau a unui lucru; a recunoaște. ♦ A considera mai multe noțiuni, obiecte, ființe etc. diferite ca fiind identice. ♦ Refl. A se transpune în situația cuiva, a simți sau a acționa așa cum ar face-o altul, a deveni același cu... – Din fr. identifier, lat. identificare. (Sursa: DEX '98 )

A IDENTIFICÁ identífic tranz. 1) A considera identic; a constata ca fiind absolut la fel. ~ două teorii. 2) (obiecte sau ființe) A stabili (pe baza însușirilor caracteristice) ca aparținând la o clasă sau la o specie; a determina. ~ o planetă. 3) (persoane) A recunoaște pe bază de acte civile; a stabili identitatea. /<lat. identificare, fr. identifier (Sursa: NODEX )

A SE IDENTIFICÁ mă identífic intranz. (despre persoane) A deveni identic; a acționa sau a simți la fel. /<lat. identificare, fr. identifier (Sursa: NODEX )

IDENTIFICÁ vb. I. tr. 1. A constata, a stabili identitatea unei persoane sau a unui lucru, a recunoaște. 2. A stabili identitatea dintre două mărimi, a le considera identice. ♦ refl. A se transpune în situația cuiva, a simți sau a acționa întocmai cu cineva, a-și însuși întru totul ideile cuiva. [P.i. identific, 3,6 -că. / cf. fr. identifier]. (Sursa: DN )

IDENTIFICÁ vb. I. tr. 1. a constata, a stabili identitatea unei persoane, a unui lucru; a recunoaște. 2. a considera mai multe obiecte, ființe, mărimi etc. ca fiind identice. II. refl. a se transpune în situația cuiva, a simți sau a acționa întocmai ca cineva, a-și însuși întru totul ideile cuiva. (< fr. identifier, lat. identificare) (Sursa: MDN )

IDENTIFICÁ vb. v. recunoaște. (Sursa: Sinonime )

identificá vb., ind. prez. 1 sg. identífic, 3 sg. și pl. identífică (Sursa: Ortografic )

Declinări/Conjugări
identifica   verb tranzitiv infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) identifica identificare identificat identificând singular plural
identifică identificați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) identific (să) identific identificam identificai identificasem
a II-a (tu) identifici (să) identifici identificai identificași identificaseși
a III-a (el, ea) identifică (să) identifice identifica identifică identificase
plural I (noi) identificăm (să) identificăm identificam identificarăm identificaserăm, identificasem*
a II-a (voi) identificați (să) identificați identificați identificarăți identificaserăți, identificaseți*
a III-a (ei, ele) identifică (să) identifice identificau identifica identificaseră
* Formă nerecomandată