Dex.Ro Mobile
Vezi 6 expresii

HÓRA s. art. v. coroana-boreală. (Sursa: Sinonime )

Hóra (astron.) s. pr. f. (Sursa: Ortografic )

HÓRĂ, hore (hori), s. f. 1. Dans popular românesc cu ritm domol, în care jucătorii se prind de mână, formând un cerc închis; cerc format de aceia care execută acest dans; melodie după care se execută acest dans. 2. (Pop.) Petrecere țărănească unde se dansează jocuri populare. ◊ Expr. A ieși la horă = a intra (la vârsta cuvenită) în rândul fetelor și al flăcăilor care joacă la horă. A se găti ca de horă = a se îmbrăca foarte frumos, cu hainele de sărbătoare. 3. (Astron.; reg.; art.) Coroana boreală. – Din bg. horo. (Sursa: DEX '98 )

HÓRĂ ~e f. 1) mai ales art. Dans popular cu ritm domol în care jucătorii se prind de mână, formând un cerc închis. 2) Melodie după care se execută acest dans. 3) Cerc format de dansatorii care se prind de mână în acest dans. 4) Petrecere publică cu dansuri, organizată la țară; joc. ◊ A ieși la ~ a atinge vârsta când poți juca la horă. 5) astr. Coroana boreală. [G.-D. horei] /<bulg. horo, ngr. horos (Sursa: NODEX )

HÓRĂ2, hore, s. f. (Înv.) Încăpere spațioasă la curtea domnească, servind ca sală de așteptare sau ca loc de petreceri. – Ngr. hora. (Sursa: DLRM )

HÓRĂ1, hore, s. f. 1. Dans popular românesc cu ritm domol în care jucătorii se prind de mână formând un cerc închis; cerc format de aceia care execută acest dans; melodia după care se execută acest dans. Dacă ai intrat în horă, trebuie să joci (= dacă te-ai apucat de un lucru, trebuie să te ții de el). ♦ (Pop.) Petrecere țărănească unde se dansează jocuri populare. ◊ Expr. A ieși la horă = a intra (ajungând la vârsta cuvenită) în rândul fetelor și al flăcăilor care joacă la horă. A se găti ca la horă = a se îmbrăca cu hainele de sărbătoare. 2. Fig. Scandal, tărăboi. 3. (Astron.) Coroană boreală. [Pl. și: hori] – Bg. horo (ngr. horos). (Sursa: DLRM )

HORÎ, horăsc, vb. IV. Tranz. (Reg.) A cosi cu hreapca. (Sursa: DLRM )

HORA MIRÉSEI s. (COR.) nuneasca (art.), (reg.) nășasca (art.). (~ este un dans popular de nuntă.) (Sursa: Sinonime )

HÓRĂ s. v. chiuit, chiuitură, doină, oraș, strigătură. (Sursa: Sinonime )

hóră (hóre), s. f. – Oraș. Ngr. χώρα (DAR; Gáldi 196). Sec. XVIII, înv. (Sursa: DER )

hóră (hóri), s. f. – 1. Dans în cerc. – 2. Melodie a acestui cîntec. – 3. (Trans. de Nord) Cîntec liric sau satiric. – 4. Adunare sărbătorească ce are loc de obicei în fiecare duminică în sate, și la care se joacă hora. – 5. Cerc, grup aparte, bisericuță. – 6. Cor (al unei biserici). – 7. Constelație neidentificată. – Var. hoară, hore. Mr. cor. Ngr. χορόρ (Röesler 578). Se presupune în general că a intrat în rom. prin intermediul bg. hóro (DAR; Pușcariu, Lr., 280), însă această ipoteză nu pare necesară; cf. și sb. horo, tc. hora. – Der. hori, vb. (a juca hora; a cînta sau a interpreta la instrumente melodii populare; a aduna cu grebla fînul pentru a forma baza căpiței); horitor, s. m. (dansator; cîntăreț); horitură, s. f. (baza căpiței); horiște, s. f. (loc sau sală unde se dansează). (Sursa: DER )

hóră s. f., g.-d. art. hórei; pl. hóre (Sursa: Ortografic )

LACONIA (LAKONIKE HORA, LAKEDAIMON, LACEDEMONIA), regiune istorică în S Greciei, în SE Peloponesului, unde dorienii, veniți în sec. 11-10 î. Hr., și-au impus hegemonia, întemeind orașul-stat Sparta. (Sursa: DE )

Hersilia (sau Hora), în mitologia romană, soția lui Romulus. După moartea și zeificarea acestuia sub numele de Quirinus, Hersilia a fost și ea primită în rîndul zeilor, căpătînd numele de Hora (Quirini). (Sursa: Mitologic )

Declinări/Conjugări
hora
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.

horă (pl. -e)   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular ho hora
plural hore horele
genitiv-dativ singular hore horei
plural hore horelor
vocativ singular horă, horo
plural horelor

horă (pl. -i)   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular ho hora
plural hori horile
genitiv-dativ singular hori horii
plural hori horilor
vocativ singular horă, horo
plural horilor

horî   verb tranzitiv infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) horî horâre horât horând singular plural
horăște, horaște* horâți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) horăsc (să) horăsc horam horâi horâsem
a II-a (tu) horăști (să) horăști horai horâși horâseși
a III-a (el, ea) horăște, horaște* (să) horască hora horî horâse
plural I (noi) horâm (să) horâm horam horârăm horâserăm, horâsem*
a II-a (voi) horâți (să) horâți horați horârăți horâserăți, horâseți*
a III-a (ei, ele) horăsc (să) horască horau horâ horâseră
* Formă nerecomandată