Dex.Ro Mobile
Vezi 16 expresii

GRIJÍ, grijesc, vb. IV. (Pop.) 1. Tranz., intranz. și refl. A (se) îngriji (de cineva sau de ceva). 2. Tranz. și refl. (Bis.) A (se) împărtăși, a (se) cumineca. – Din bg. grižă se. (Sursa: DEX '98 )

GRIJÍ vb. v. căuta, cumineca, curăța, deretica, împărtăși, îngriji, îngrijora, mărturisi, neliniști, păzi, pregăti, prepara, scutura, spovedi, strânge, supraveghea, teme, vedea. (Sursa: Sinonime )

grijí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. grijésc, imperf. 3 sg. grijeá; conj. prez. 3 sg. și pl. grijeáscă (Sursa: Ortografic )

GRÍJĂ, griji, s. f. 1. Teamă sau neliniște simțite de cineva la gândul unei eventuale primejdii sau întâmplări neplăcute pe care le-ar putea îndura; îngrijorare. ◊ Expr. A intra la griji = a începe să fie îngrijorat. ♦ Cauza îngrijorării cuiva. 2. Interes deosebit, preocupare pentru cineva sau ceva, atenție acordată unei ființe, unei probleme etc. ◊ Loc. vb. A (nu) avea grijă (de cineva sau de ceva) = a (nu) se îngriji (de cineva sau de ceva); a (nu) supraveghea, a (nu) păzi (pe cineva sau ceva). ◊ Expr. A avea grijă (să...) = a băga de seamă, a fi atent (să...). A da (sau a lăsa) în grija (cuiva) = a da (sau a lăsa) în directa supraveghere (a cuiva); a încredința. – Din bg. griža. (Sursa: DEX '98 )

A GRIJÍ ~ésc tranz. 1) v. A ÎNGRIJI. 2) A face să se grijească. /<bulg. griža se (Sursa: NODEX )

A SE GRIJÍ mă ~ésc intranz. 1) v. A SE ÎNGRIJI. 2) bis. (despre credincioși creștini) A primi grijania; a se împărtăși; a se cumineca. /<bulg. griža se (Sursa: NODEX )

GRÍJĂ ~i f. 1) Gând ce provoacă neliniște, cauzat de o eventuală neplăcere sau primejdie. 2) Atitudine binevoitoare, plină de atenție și de interes față de cineva sau de ceva; preocupare pentru cineva sau ceva. ~a față de generația în creștere. ◊ A avea ~ să..., a fi atent să..., a băga în seamă să... A purta ~a cuiva, a purta ~ de cineva (sau de ceva), a purta cuiva de ~ a se preocupa de cineva (sau de ceva). A da (sau a lăsa) în ~a cuiva (pe cineva sau ceva) a da însărcinare cuiva să supravegheze ceva sau pe cineva. [G.-D. grijii] /<bulg. griža (Sursa: NODEX )

GRÍJĂ s. 1. v. îngrijorare. 2. v. prudență. 3. atenție, vigilență. (Manifestă multă ~.) 4. atenție, interes, preocupare, sinchiseală, sinchisire, sinchisit, (pop.) păsare, (înv., în Ban. și Transilv.) câștigă. (Fără nici o ~ pentru ...) 5. v. migală. 6. v. protecție. 7. pază, seamă, (fig.) mână. (I l-a dat în ~.) (Sursa: Sinonime )

Grijă ≠ nepăsare, neglijență (Sursa: Antonime )

gríjă s. f., art. gríja, g.-d. art. gríjii; pl. griji (Sursa: Ortografic )

Declinări/Conjugări
grijă   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular gri grija
plural griji grijile
genitiv-dativ singular griji grijii
plural griji grijilor
vocativ singular grijă, grijo
plural grijilor

griji   verb tranzitiv infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) griji grijire grijit grijind singular plural
grijește grijiți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) grijesc (să) grijesc grijeam grijii grijisem
a II-a (tu) grijești (să) grijești grijeai grijiși grijiseși
a III-a (el, ea) grijește (să) grijească grijea griji grijise
plural I (noi) grijim (să) grijim grijeam grijirăm grijiserăm, grijisem*
a II-a (voi) grijiți (să) grijiți grijeați grijirăți grijiserăți, grijiseți*
a III-a (ei, ele) grijesc (să) grijească grijeau griji grijiseră
* Formă nerecomandată