FASONÁRE,fasonări, s. f. Acțiunea de a fasona; fasonat1, fasonaj. – V. fasona. (Sursa: DEX '98 )
FASONÁREs.f. Acțiunea de a fasona și rezultatul ei; fasonat. [< fasona]. (Sursa: DN )
FASONÁREs. f. acțiunea de a fasona; fasonaj, fasonat. ◊ operație prin care arborii doborâți sunt curățați de crengi, cojiți, retezați și stivuiți. ◊ scurtarea, prin tăiere, a rădăcinilor și a lăstarilor puieților și butașilor de viță de vie, în vederea plantării. (< fasona) (Sursa: MDN )
FASONÁRE s. fasonat, formare, modelare. (~ unui material.) (Sursa: Sinonime )
fasonáre s. f., g.-d. art. fasonării; pl. fasonări (Sursa: Ortografic )
FASONÁ,fasonez, vb. I. Tranz. A da unui obiect o anumită formă (în urma unui proces de prelucrare). ♦ Fig. (Rar) A forma, a modela caracterul, personalitatea etc. cuiva. – Din fr. façonner. (Sursa: DEX '98 )
A FASONÁ ~éztranz. 1) (obiecte) A aduce în concordanță cu un fason; a face să capete (prin prelucrare) o anumită formă; a modela. 2) rar (caractere, firi, individualități etc.) A supune unei influențe dirijate (pentru a modifica); a modela. /<fr. façonner (Sursa: NODEX )
FASONÁRE ~ărif. 1) v. A FASONA. 2) silv. Ansamblu de operații efectuate în vederea prelucrării arborilor doborâți. ◊ ~ area puieților reducerea rădăcinilor și a lăstarilor la puieți, înainte de plantare. /v. a fasona (Sursa: NODEX )
FASONÁvb. I. tr.1. A da formă, fason unui lucru. 2. (Fig.) A modela caracterul cuiva. [< fr. façonner]. (Sursa: DN )
FASONÁvb. tr. 1. a da o anumită formă unui lucru. ◊ a prelucra prin deformare plastică un material, în vederea realizării unui obiect de o anumită formă. 2. (fig.) a modela caracterul cuiva. (< fr. façonner) (Sursa: MDN )
FASONÁ vb. a forma, a modela, (înv. și pop.) a tipări. (A ~ un material.) (Sursa: Sinonime )
fasoná vb., ind. prez. 1 sg. fasonéz, 3 sg. și pl. fasoneáză (Sursa: Ortografic )