Dex.Ro Mobile
Vezi 1 expresii

EXCÉNTRIC, -Ă, excentrici, -ce, adj., s. n. I. Adj. 1. Care iese din limitele obișnuitului, foarte original; neobișnuit, ciudat, bizar, extravagant. 2. (Mat.; despre un punct) Care se află în afara centrului unei figuri; (la pl.; despre figuri geometrice, piese etc.) care nu au centru comun. II. S. n. Organ de mașină în formă de disc, fixat pe un arbore rotativ și servind la transformarea mișcării circulare în mișcare rectilinie și invers. – Din fr. excentrique. (Sursa: DEX '98 )

EXCÉNTRIC1 ~că (~ci, ~ce) 1) (despre puncte geometrice) Care este situat în afara centrului unei figuri. 2) (despre figuri geometrice, piese etc.) Care au centre diferite. 3) fig. (despre persoane și despre manifestările lor) Care depășește bunul simț; ieșit din comun; extravagant; neobișnuit. [Sil. ex-cen-tric] /<fr. excentrique (Sursa: NODEX )

EXCÉNTRIC2 ~ce n. Piesă tehnică în formă de disc (cu axul de rotație deplasat de centru) care transformă mișcarea circulară în mișcare rectilinie și invers. [Sil. ex-cen-tric] /<fr. excentrique (Sursa: NODEX )

EXCÉNTRIC, -Ă adj. 1. (Geom.; despre un punct) Situat departe de centru, care nu se găsește în centrul unei figuri; (despre figuri geometrice) care nu au un centru comun. 2. Neobișnuit, deosebit de original; extravagant. // s.n. Organ de mașină format dintr-un disc fixat pe un arbore rotativ și a cărui axă nu este în centru, servind la transformarea mișcării circulare în mișcare rectilinie și invers. [< fr. excentrique, cf. lat. ex – afară de, centrum – centru]. (Sursa: DN )

EXCÉNTRIC, -Ă I. adj. 1. (mat.; despre un punct) situat în afara centrului; (despre figuri geometrice) fără un centru comun. 2. neobișnuit, foarte original; extravagant, bizar. II. s. n. organ de mașină format dintr-un disc fixat pe un arbore rotativ, și a cărui axă nu este în centru, servind la transformarea mișcării de rotație în mișcare rectilinie alternativă și invers. (< fr. excentrique) (Sursa: MDN )

EXCÉNTRIC adj. v. neobișnuit. (Sursa: Sinonime )

Excentric ≠ concentric (Sursa: Antonime )

excéntric adj. m., pl. excéntrici; f. sg. excéntrică, pl. excéntrice (Sursa: Ortografic )

excéntric s. n., pl. excéntrice (Sursa: Ortografic )

Declinări/Conjugări
excentric   adjectiv masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular excentric excentricul excentrică excentrica
plural excentrici excentricii excentrice excentricele
genitiv-dativ singular excentric excentricului excentrice excentricei
plural excentrici excentricilor excentrice excentricelor
vocativ singular
plural