Dex.Ro Mobile
Vezi 1 expresii

EMÍTE, emit, vb. III. Tranz. 1. A enunța, a exprima, a lansa o părere, o teorie etc. ♦ A transmite, a anunța. 2. A elabora, a scoate, a da o lege, un decret etc. ♦ A pune în circulație o bancnotă, o hârtie de valoare etc. 3. A produce gaze, radiații etc. care se pot propagă în mediul înconjurător. – Din lat. emittere. Cf. fr. émettre. (Sursa: DEX '98 )

A EMÍTE emít tranz. 1) (ipoteze, teorii, opinii) A pune în circulație; a înainta; a promova. 2) (legi, decrete) A pune în vigoare în mod oficial; a elabora. 3)(bancnote, hârtii de valoare) A pune în circulație. 4) (adeverințe, acte oficiale) A pune la dispoziție ca urmare a unei solicitări. 5) (raze de lumină sau de căldură, unde electromagnetice sau sonore) A împrăștia în toate direcțiile; a transmite radial; a radia; a iradia. 6) (știri, vești, informații) A aduce la cunoștință publicului larg; a transmite; a comunica; a relata; a anunța; a difuza. /<lat. emittere (Sursa: NODEX )

EMÍTE vb. III. tr. 1. A lansa, a enunța, a exprima, a spune (o părere, o teorie). 2. A elabora, a pune în vigoare (o lege, un decret etc.). ♦ A pune în circulație (bancnote, hârtii de valoare etc.). 3. A produce, a împrăștia, a răspândi radiații, unde electromagnetice etc. [P.i. emít. / < lat. emittere, cf. fr. émettre]. (Sursa: DN )

EMÍTE vb. tr. 1. a lansa, a enunța, a exprima (o părere, o teorie). 2. a elabora, a pune în vigoare (o lege, un decret etc.) ◊ a pune în circulație (bancnote, hârtii de valoare etc.). 3. a produce, a răspândi radiații, unde electromagnetice etc.; a transmite, a difuza. (< lat. emittere, după fr. émettre) (Sursa: MDN )

EMÍTE vb. 1. a elabora, a enunța, a expune, a formula. (A ~ o nouă teorie.) 2. a transmite. (Radioul ~ pe diverse lungimi de undă.) 3. v. pronunța. 4. a produce, a scoate. (~ sunete armonioase.) 5. v. scoate. 6. a scoate. (A ~ noi monede.) 7. (JUR.) a lansa. (A ~ un mandat de arestare.) 8. v. emana. 9. v. degaja. (Sursa: Sinonime )

A emite ≠ a recepționa (Sursa: Antonime )

emíte vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. emít, 1 pl. emítem; conj. prez. 3 sg. și pl. emítă; part. emís (Sursa: Ortografic )

Declinări/Conjugări
emis   adjectiv masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular emis emisul emi emisa
plural emiși emișii emise emisele
genitiv-dativ singular emis emisului emise emisei
plural emiși emișilor emise emiselor
vocativ singular
plural

emite   verb tranzitiv infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) emite emitere emis emițând singular plural
emite emiteți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) emit (să) emit emiteam emisei emisesem
a II-a (tu) emiți (să) emiți emiteai emiseși emiseseși
a III-a (el, ea) emite (să) emi emitea emise emisese
plural I (noi) emitem (să) emitem emiteam emiserăm emiseserăm, emisesem*
a II-a (voi) emiteți (să) emiteți emiteați emiserăți emiseserăți, emiseseți*
a III-a (ei, ele) emit (să) emi emiteau emiseră emiseseră
* Formă nerecomandată