Dex.Ro Mobile
ELECTRÓNICĂ f. 1) Știință care se ocupă cu studiul fenomenelor legate de mișcarea electronilor și ionilor în corpuri sau în câmpuri electrice și magnetice. 2) Ramură a tehnicii care se ocupă cu aplicațiile practice ale fenomenelor electronice. [G.-D. electronicii] /<fr. électronique (Sursa: NODEX )

ELECTRÓNICĂ s.f. Ramură a fizicii care studiază particulele încărcate electric. ♦ Ramură a electrotehnicii care studiază aplicațiile tehnice ale fenomenelor electromagnetice. [Gen. -cii. / < fr. électronique]. (Sursa: DN )

electrónică s. f., g.-d. art. electrónicii (Sursa: Ortografic )

ELECTRÓNIC, -Ă, electronici, -ce, adj., s. f. 1. Adj. Care aparține electronilor sau electronicii, privitor la electroni sau la electronică. 2. S. f. Știință care studiază fenomenele legate de mișcarea în diferite medii a particulelor încărcate electric, interacțiunea dintre aceste particule, producerea lor etc., precum și construcția și studiul dispozitivelor și aparatelor care funcționează pe baza acestor fenomene. ♦ Ramură a tehnicii care se ocupă cu producerea dispozitivelor, aparatelor etc. electronice (1). – Din fr. électronique. (Sursa: DEX '98 )

ELECTRÓNIC ~că (~ci, ~ce) 1) Care ține de electroni; propriu electronilor. Fizică ~că. 2) Care ține de electronică; bazat pe electronică. Microscop ~. Calculator ~. /<fr. électronique (Sursa: NODEX )

ELECTRÓNIC, -Ă adj. Referitor la electroni, la electronică. [< fr. électronique]. (Sursa: DN )

ELECTRÓNIC, -Ă I. adj. 1. referitor la electroni(că). 2. care funcționează după legile electronicii. ♦ muzică ~ă = muzică cu ajutorul generatoarelor de sunete electronice. II. s. f. 1. știință care studiază fenomenele legate de mișcarea electronilor și ionilor în diferite medii. 2. ramură a electrotehnicii care se ocupă cu producerea dispozitivelor și aparatelor electronice. (< fr. électronique) (Sursa: MDN )

electrónic adj. m., pl. electrónici; f. sg. electrónică, pl. electrónice (Sursa: Ortografic )

Declinări/Conjugări
electronic   adjectiv masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular electronic electronicul electronică electronica
plural electronici electronicii electronice electronicele
genitiv-dativ singular electronic electronicului electronice electronicei
plural electronici electronicilor electronice electronicelor
vocativ singular
plural

electronică   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular electronică electronica
plural
genitiv-dativ singular electronici electronicii
plural
vocativ singular electronică, electronico
plural