Dex.Ro Mobile
Vezi 6 expresii

ECHÉR, echere, s. n. 1. Instrument în formă de triunghi-dreptunghic, întrebuințat în desenul tehnic și în operațiile de trasare pentru desenarea și verificarea dreptelor paralele, a dreptelor perpendiculare cu o direcție dată; colțar. 2. Instrument topografic cu ajutorul căruia se orientează fixarea pe teren a aliniamentelor perpendiculare. – Din fr. équerre. (Sursa: DEX '98 )

ECHÉR s.n. 1. Instrument de forma unui triunghi dreptunghic care servește la trasarea paralelelor și ridicarea perpendicularelor, la verificarea unghiurilor drepte etc. 2. Instrument topografic cu care se trasează anumite unghiuri pe teren. [Pl. -re. / < fr. équerre]. (Sursa: DN )

ECHÉR s. n. 1. instrument de desen, triunghi dreptunghic, servind la trasarea perpendicularelor sau a paralelelor, la verificarea unghiurilor drepte etc. 2. instrument topografic pentru stabilirea a două aliniamente perpendiculare pe teren. (< fr. équerre) (Sursa: MDN )

ECHÉR s. (TEHN.) 1. colțar, (rar) vinchel. (~ pentru desenul tehnic.) 2. v. dreptar. (Sursa: Sinonime )

echer (-ruri), s. n. – Instrument în formă de triunghi întrebuințat în desenul tehnic. Fr. équerre. (Sursa: DER )

echér s. n., pl. echére (Sursa: Ortografic )

ECHÉR ~e n. 1) Instrument în formă de triunghi dreptunghic, folosit pentru construirea și verificarea unghiurilor drepte sau pentru trasarea dreptelor paralele cu o anumită direcție dată. 2) Instrument folosit în topografie pentru trasarea anumitor unghiuri pe teren. /<fr. équerre (Sursa: NODEX )

Declinări/Conjugări
echer   substantiv neutru nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular echer echerul
plural echere echerele
genitiv-dativ singular echer echerului
plural echere echerelor
vocativ singular
plural