Dex.Ro Mobile
Vezi 1 expresii

cufundát (est) și sc- (vest), adj. Dus supt [!] apă. Fig. Adîncit: cufundat în gîndurĭ în somn, în mizerie. (Sursa: Scriban )

CUFUNDÁ, cufúnd, vb. I. 1. Refl. și tranz. A intra sau a face să intre într-un lichid sau într-o materie moale; a (se) afunda, a (se) adânci, a (se) scufunda. 2. Refl. A intra în adânc; a dispărea (undeva). ♦ A prezenta o adâncitură. ♦ (Despre ochi) A fi înfundat în orbite. ♦ (Poetic) A se pierde (în umbră, în întuneric etc.). ♦ Fig. (Despre aștri) A trece dincolo de orizont; a apune (după linia orizontului). ♦ (Despre pământ) A se prăbuși. 3. Refl. Fig. A se lăsa absorbit de o activitate, de somn etc. 4. Tranz. Fig. (Rar) A compromite, a distruge. [Var.: (înv.) acufundá vb. I] – Lat. confundare. (Sursa: DEX '98 )

A CUFUNDÁ cufúnd tranz. A face să se cufunde. /<lat. confundare (Sursa: NODEX )

A SE CUFUNDÁ mă cufúnd intranz. 1) A intra cu totul (într-un lichid, într-o substanță moale etc.); a se lăsa la fund; a se afunda. 2) fig. A se lăsa cuprins (de ceva); a se adânci. ~ în vise. 3) fig. A se face nevăzut; a dispărea; a se afunda. 4) (despre pământ) A se lăsa în jos, formând o adâncitură. /<lat. confundare (Sursa: NODEX )

CUFUNDÁ vb. 1. v. afunda. 2. a afunda, (reg.) a acufunda. (A ~ un obiect într-un lichid.) 3. v. înfunda. 4. a(-și) afunda, a(-și) înfunda, (fig.) a(-și) îngropa. (Își ~ fruntea în palme.) (Sursa: Sinonime )

cufundá (-d, -át), vb. – 1. A afunda, a face să intre în apă, a arunca în apă. – 2. A strica, a nărui, a duce de rîpă. – 3. A împlînta, a înfige, a îngropa. – 4. A se lăsa absorbit de ceva. – Var. (Mold.) acufunda, scufunda. Lat. *confundāre (Pușcariu 429; Candrea-Dens., 682; REW 2140; DAR); cf. calabr. skuffundare. Este dublet al lui confunda, vb., din fr. confondre. – Der. (s)cufundător, adj. (care se scufundă; s. m., scafandru); cufundos, adj. (Trans., adînc); cufundătură, s. f. (scufundare; adîncitură a solului, groapă); cufundiș, s. n. (groapă sub apă); cufunzime, s. f. (adîncime); cufundaci, s. m. (pasăre ce se scufundă, Colymbus glacialis); cufundar, s. m. (nume de păsări, Colymbus glacialis, Podiceps cristatus). – Der. neol. confuz, adj., pe baza fr. f. confuse, ca amorezamoureuse; confuzi(un)e, s. f., din fr. (Sursa: DER )

cufundá vb., ind. prez. 1 sg. cufúnd, 3 sg. și pl. cufúndă (Sursa: Ortografic )

cufúnd (est) și scufúnd (vest), a (d. fund, ca a-fund. V. con-fund). Bag în apă saŭ supt [!] apă: a cufunda o corabie bombardînd-o. V. refl. Mă afund, mă daŭ la fund: omu, rața, corabia se cufundă. Mă las în jos: pămîntu se cufundă. Fig. Mă cufund în somn, dorm adînc. – Și acufund. (Sursa: Scriban )

Declinări/Conjugări
cufunda   verb tranzitiv infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) cufunda cufundare cufundat cufundând singular plural
cufundă cufundați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) cufund (să) cufund cufundam cufundai cufundasem
a II-a (tu) cufunzi (să) cufunzi cufundai cufundași cufundaseși
a III-a (el, ea) cufundă (să) cufunde cufunda cufundă cufundase
plural I (noi) cufundăm (să) cufundăm cufundam cufundarăm cufundaserăm, cufundasem*
a II-a (voi) cufundați (să) cufundați cufundați cufundarăți cufundaserăți, cufundaseți*
a III-a (ei, ele) cufundă (să) cufunde cufundau cufunda cufundaseră
* Formă nerecomandată

cufundat   adjectiv masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cufundat cufundatul cufunda cufundata
plural cufundați cufundații cufundate cufundatele
genitiv-dativ singular cufundat cufundatului cufundate cufundatei
plural cufundați cufundaților cufundate cufundatelor
vocativ singular
plural