Dex.Ro Mobile
COTÁRE, cotări, s. f. Acțiunea de a cota și rezultatul ei; apreciere, prețuire, considerare. – V. cota. (Sursa: DEX '98 )

COTÁRE s.f. Acțiunea de a cota și rezultatul ei; prețuire, apreciere; cotație. [< cota]. (Sursa: DN )

cotáre s. f., g.-d. art. cotării; pl. cotări (Sursa: Ortografic )

COTÁ, cotez, vb. I. Tranz. 1. A însemna, a marca, a numerota potrivit unei anumite ordini. 2. A stabili cursul acțiunilor, titlurilor de creanță etc. (la bursă). ♦ A introduce efecte la bursă. ♦ Intranz. (Despre titluri, acțiuni, hârtii) A avea o anumită valoare, un anumit curs la bursă. 3. Fig. A aprecia, a prețui, a evalua, a considera. 4. A înscrie, pe un desen tehnic, prin linii și cifre, dimensiunile obiectului reprezentat. – Din fr. coter. (Sursa: DEX '98 )

A COTÁ ~éz 1. tranz. 1) A însemna cu cote; a numerota conform unei anumite ordini. 2) (cursul la bursă al acțiunilor, titlurilor de creanță etc.) A stabili pornind de la valoarea reală și de la valoarea de piață. 3) fig. (persoane) A trata cu considerație; a aprecia; a considera; a respecta; a stima; a prețui. 4) (dimensiuni ale unor obiecte) A marca pe un desen tehnic. 2. intranz. (despre hârtii de valoare, acțiuni etc.) A avea o anumită valoare la bursă. /<fr. coter (Sursa: NODEX )

COTÁ vb. I. tr. 1. A numerota potrivit unei anumite ordini. ♦ A stabili, a marca valoarea unei mărfi, a unor efecte de schimb etc. ♦ A introduce un efect la bursă. 2. (Fig.) A aprecia, a prețui, a evalua. [< fr. coter, it. quotare]. (Sursa: DN )

COTÁ vb. tr. 1. a numerota potrivit unei anumite ordini. 2. a stabili cursul valutelor străine, al hârtiilor de valoare și al prețului mărfurilor la bursă. ◊ a introduce efecte la bursă. 3. (fig.) a aprecia, a prețui, a evalua. 4. a înscrie pe un desen tehnic, prin linii de cotă și cifre, dimensiunile obiectului reprezentat. (< fr. coter) (Sursa: MDN )

cotá vb., ind. prez. 3 sg. și pl. coteáză (Sursa: Ortografic )

cotéz v. tr. (fr. coter. V. cotă). Numerotez, însemn prețu, valoarea, nivelu: a cota mărfurile, apa unuĭ rîŭ. (Sursa: Scriban )

Declinări/Conjugări
cota   verb tranzitiv infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) cota cotare cotat cotând singular plural
cotea cotați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) cotez (să) cotez cotam cotai cotasem
a II-a (tu) cotezi (să) cotezi cotai cotași cotaseși
a III-a (el, ea) cotea (să) coteze cota cotă cotase
plural I (noi) cotăm (să) cotăm cotam cotarăm cotaserăm, cotasem*
a II-a (voi) cotați (să) cotați cotați cotarăți cotaserăți, cotaseți*
a III-a (ei, ele) cotea (să) coteze cotau cota cotaseră
* Formă nerecomandată

cotare   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cotare cotarea
plural cotări cotările
genitiv-dativ singular cotări cotării
plural cotări cotărilor
vocativ singular cotare, cotareo
plural cotărilor