Dex.Ro Mobile
Vezi 1 expresii

CONSUMÁRE1, consumări, s. f. Acțiunea de a consuma1 și rezultatul ei; consumație. – V. consuma1. (Sursa: DEX '98 )

CONSUMÁRE2, consumări, s. f. Acțiunea de a (se) consuma2 și rezultatul ei; sleire, epuizare; nimicire, distrugere. – V. consuma2. (Sursa: DEX '98 )

CONSUMÁRE1 s.f. Acțiunea de a (se) consuma1 și rezultatul ei; întrebuințare, folosire, consumație; epuizare, terminare, isprăvire. [< consuma1]. (Sursa: DN )

CONSUMÁRE2 s.f. Acțiunea de a consuma2 și rezultatul ei; nimicire, distrugere; istovire, epuizare. [< consuma2]. (Sursa: DN )

CONSUMÁRE s. 1. consum, consumație, folosire, întrebuințare, utilizare. (~ unei mari cantități de cherestea pentru ...) 2. v. mâncare. 3. epuizare, isprăvire, sfârșire, sfârșit, terminare. (~ tuturor proviziilor.) (Sursa: Sinonime )

consumáre s. f., g.-d. art. consumării; pl. consumări (Sursa: Ortografic )

CONSUMÁ2, consúm, vb. I. 1. Tranz. A nimici, a mistui, a distruge un lucru. 2. Tranz. și refl. Fig. A (se) istovi, a (se) epuiza, a(se) slei (de puteri), a (se) uza. – Din fr. consumer, lat. consumere. (Sursa: DEX '98 )

CONSUMÁ1, consúm, vb. I. Tranz. A întrebuința, a folosi ceva pentru satisfacerea unor trebuințe proprii sau pentru a obține alte produse. ♦ A întrebuința ca hrană; a mânca. – Din fr. consommer. (Sursa: DEX '98 )

A CONSUMÁ1 consúm tranz. 1) (bunuri materiale, mărfuri) A întrebuința în procesul de consum; a folosi pentru a-și satisface cerințele proprii sau pentru a obține alte produse. 2) (produse alimentare) A întrebuința în calitate de hrană; a mânca. 3) (băuturi) A bea în mod sistematic. 4) (combustibil, energie etc.) A folosi în mod curent. 5) (probleme, teme, discuții etc.) A trata sub toate aspectele. 6) A face să se consume; a epuiza; a extenua; a istovi; a sfârși. /<fr. consommer (Sursa: NODEX )

A CONSUMÁ2 consúmă tranz. (despre foc, flăcări) A nimici prin ardere. /<fr. con-sumer, lat. consumere (Sursa: NODEX )

A SE CONSUMÁ mă consúm intranz. (despre persoane) A pierde toată forța și energia, ajungând într-o stare de slăbiciune totală; a nu mai avea puteri; a se epuiza; a se extenua; a se sfârși; a se istovi. /<fr. consumer, lat. consumere (Sursa: NODEX )

CONSUMÁ1 vb. I. tr. 1. A întrebuința, a folosi (bunuri sau mărfuri). ♦ A întrebuința pentru hrană; a mânca. 2. A isprăvi, a epuiza, a termina. [P.i. consúm. / < lat. consumere, cf. fr. consommer]. (Sursa: DN )

CONSUMÁ2 vb. I. 1. tr. A nimici, a distruge. 2. tr., refl. (Fig.) A (se) istovi, a (se) epuiza. [P.i. consúm. / < fr.consumer, it. consumare, lat. consumere – a nimici]. (Sursa: DN )

CONSUMÁ1 vb. tr. 1. a întrebuința, a folosi (bunuri, mărfuri). ◊ a întrebuința ca hrană; a mânca, a bea. 2. a termina. (după fr. consommer) (Sursa: MDN )

CONSUMÁ2 vb. I. tr. a nimici, a distruge. II. tr., refl. (fig.) a (se) epuiza. ◊ a (se) chinui, a (se) frământa. (< fr. consumer, lat. consumere) (Sursa: MDN )

CONSUMÁ vb. 1. a folosi, a întrebuința, a utiliza, (înv.) a metahirisi. (A ~ doi metri de sfoară pentru...) 2. v. pierde. (Și-a ~ toată ziua reparând bicicleta.) 3. v. mânca. 4. v. bea. 5. a cheltui. (~ energie.) 6. (fig.) a înghiți, a mânca. (Soba ~ multe lemne.) 7. a intra, a merge. (Se ~ mult unt la această mâncare.) 8. a (se) epuiza, a (se) isprăvi, a (se) sfârși, a (se) termina, (reg.) a (se) găti, (fig.) a (se) topi. (A ~ toate proviziile.) (Sursa: Sinonime )

CONSUMÁ vb. 1. v. zbuciuma. 2. v. chinui. (Sursa: Sinonime )

A consuma ≠ a produce (Sursa: Antonime )

A consuma ≠ a distona (Sursa: Antonime )

consumá (consúm, consumát), vb. – 1. A înfăptui, a comite. – 2. A cheltui, a folosi. Rezultat al confuziei cuvintelor fr. consommer și consumer. – Der. consum, s. n., din germ. Konsum (-Verein). (Sursa: DER )

consumá (a întrebuința,a distruge) vb., ind. prez. 1 sg. consúm, 3 sg. și pl. consúmă (Sursa: Ortografic )

2) consúm, a v. tr. (lat. consummare, a împlini, d. summa, sumă; fr. consommer, „a împlini” și „a nimici mîncînd”, supt [!] infl. luĭ consumer, a nimici pe cale chimică). Împlinesc o acțiune, duc la sfîrțit: a consuma un sacrificiŭ. (Sursa: Scriban )

Declinări/Conjugări
consuma   verb tranzitiv infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) consuma consumare consumat consumând singular plural
consu consumați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) consum (să) consum consumam consumai consumasem
a II-a (tu) consumi (să) consumi consumai consumași consumaseși
a III-a (el, ea) consu (să) consume consuma consumă consumase
plural I (noi) consumăm (să) consumăm consumam consumarăm consumaserăm, consumasem*
a II-a (voi) consumați (să) consumați consumați consumarăți consumaserăți, consumaseți*
a III-a (ei, ele) consu (să) consume consumau consuma consumaseră
* Formă nerecomandată

consumare   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular consumare consumarea
plural consumări consumările
genitiv-dativ singular consumări consumării
plural consumări consumărilor
vocativ singular consumare, consumareo
plural consumărilor