Dex.Ro Mobile
CAZEÍNĂ s. f. Substanță proteică aflată în lapte și care, coagulându-se, formează partea componentă principală a brânzeturilor; cazeinogen. [Pr.: -ze-i-] – Din fr. caséine. (Sursa: DEX '98 )

CAZEÍNĂ f. Proteină din lapte care contribuie la coagularea acestuia, constituind cel mai important component al brânzeturilor. [Sil. -ze-i-] /<fr. cazéine (Sursa: NODEX )

CAZEÍNĂ s.f. Substanță albuminoidă care se extrage din lapte și formează partea componentă esențială a brânzeturilor; cazeinogen. [Pron. -ze-i-. / < fr. caséine, cf. lat. caseus – brânză]. (Sursa: DN )

CAZEÍNĂ s. f. substanță albuminoidă care se extrage din lapte, partea componentă a brânzeturilor. (< fr. caséine) (Sursa: MDN )

CAZEÍNĂ s. f. Substanță albuminoidă care se găsește în lapte și care, coagulându-se, formează partea componentă principală din brânzeturi. – Fr. caséine. (Sursa: DLRM )

CAZEÍNĂ s. (BIOL.) cazeinogen. (~ este o proteină.) (Sursa: Sinonime )

cazeínă s. f., g.-d. art. cazeínei (Sursa: Ortografic )

cazeínă, V. caseină. (Sursa: Scriban )

caseină și (după fr.) cazeină f. (d. lat. cáseus, caș). Chim. O substanță care se află în lapte și formează brînza și cașu. V. galalit. (Sursa: Scriban )

CAZEINĂ (‹ fr. {i}; {s} lat. caseus „brînză”) s. f. Principala proteină (fosfoproteidă) din lapte, cu conținut foarte bogat de aminoacizi și cu o mare valoare nutritivă, formînd cel mai important component al brînzeturilor; este utilizată ca aliment, la preparea unor produse farmaceutice bogate în albumine, la fabricarea galalitului, a unor cleiuri etc.; cazeinogen. (Sursa: DE )

Declinări/Conjugări
cazeină   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cazei cazeina
plural
genitiv-dativ singular cazeine cazeinei
plural
vocativ singular cazeină, cazeino
plural