Dex.Ro Mobile
BÓXĂ, boxe, s. f. 1. Despărțitură, compartiment de dimensiuni reduse, în interiorul unui local, al unei încăperi, al unei case (pentru acuzați la tribunal, pentru o masă separată la restaurant etc.). ♦ Despărțitură într-un grajd, făcută pentru un singur animal. ♦ Compartiment amenajat la malul unei ape, care servește la parcarea ambarcațiilor cu motor. ♦ Ladă care servește la încărcarea și la descărcarea animalelor (de) pe o navă. 2. (Fam.) Incintă acustică. – Din fr. box. (Sursa: DEX '98 )

BÓXĂ s.f. Compartiment în interiorul unei construcții, al unui local, al unei încăperi etc.; (spec.) despărțitură într-un grajd etc. pentru un singur animal. ♦ (Mar.) Ladă care servește la încărcarea și descărcarea animalelor pe o navă. [< engl., fr. box]. (Sursa: DN )

BÓXĂ s. f. 1. compartiment în interiorul unei construcții, al unui local, al unei încăperi. ◊ parte dintr-o sală de tribunal, în care iau loc acuzații în cursul proceselor. ◊ despărțitură într-un grajd. ◊ compartiment la malul unei ape pentru parcarea ambarcațiilor cu motor. 2. loc de refugiu pe marginea pistei de curse automobilistice pentru repararea rapidă a mașinilor. 3. ladă care servește la încărcarea-descărcarea animalelor pe o navă. 4. incintă acustică. (< fr. box) (Sursa: MDN )

BÓXĂ, boxe, s. f. Despărțitură, compartiment înăuntrul unui local (pentru acuzați, la tribunal, pentru o masă separată, la restaurant). ♦ Despărțitură într-un grajd, pentru izolare. ♦ Compartiment mic în interiorul unei care, destinat unor servicii auxiliare. – Fr. boxe (<engl.). (Sursa: DLRM )

bóxă s. f., g.-d. art. bóxei; pl. bóxe (Sursa: Ortografic )

bóxă f., pl. e (engl. box. V. busolă). Despărțitură a unuĭ cal în grajd orĭ a unuĭ acuzat la judecată. (Sursa: Scriban )

BOXÁ, boxez, vb. I. Intranz. A practica boxul1, a lupta după regulile boxului1. ♦ Tranz. (Fam.) A lovi cu pumnii ca la box. – Din fr. boxer. (Sursa: DEX '98 )

A BOXÁ ~éz 1. intranz. 1) A practica boxul. 2) A fi angajat într-o luptă de box. 2. tranz. fam. A lovi cu pumnii ca la box. /<fr. boxer (Sursa: NODEX )

BÓXĂ ~e f. Compartiment de dimensiuni reduse îngrădit sau izolat în interiorul unui local. /<fr. boxe (Sursa: NODEX )

BOXÁ1 vb. I. intr. A practica boxul. ♦ tr., refl. (Fam.) A (se) bate, a (se) lovi cu lovituri de pumni (ca la box). [< fr. boxer]. (Sursa: DN )

BOXÁ2 vb. I. tr. A împărți o încăpere în boxe. [< boxă]. (Sursa: DN )

BOXÁ1 vb. I. intr. a practica boxul1 (1). II. tr. (fam.) a lovi cu pumnii (ca la box). (< fr. boxer) (Sursa: MDN )

BOXÁ2 vb. tr. a împărți o încăpere în boxe. (< boxă) (Sursa: MDN )

BOXÁ, boxez, vb. I. Intranz. A practica sportul boxului; a lupta după regulile boxului. ♦ Tranz. (Fam.) A lovi cu pumnii, ca la box. – Fr. boxer (<engl.). (Sursa: DLRM )

BOXÁ vb. (SPORT) (rar) a pugila. (Sursa: Sinonime )

boxá vb., ind. prez. 1 sg. boxéz, 3 sg. și pl. boxeáză (Sursa: Ortografic )

boxéz v. intr. (fr. boxer). Mă bat cu boxu. V. tr. Lovesc cu boxu. V. pumnesc. (Sursa: Scriban )

Declinări/Conjugări
boxa   verb tranzitiv infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) boxa boxare boxat boxând singular plural
boxea boxați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) boxez (să) boxez boxam boxai boxasem
a II-a (tu) boxezi (să) boxezi boxai boxași boxaseși
a III-a (el, ea) boxea (să) boxeze boxa boxă boxase
plural I (noi) boxăm (să) boxăm boxam boxarăm boxaserăm, boxasem*
a II-a (voi) boxați (să) boxați boxați boxarăți boxaserăți, boxaseți*
a III-a (ei, ele) boxea (să) boxeze boxau boxa boxaseră
* Formă nerecomandată

boxă   substantiv feminin nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular bo boxa
plural boxe boxele
genitiv-dativ singular boxe boxei
plural boxe boxelor
vocativ singular boxă, boxo
plural boxelor