BLAZÁ,blazez, vb. I. Refl. și tranz. A(-și) toci, a(-și) pierde sau a face să piardă intensitatea simțurilor și a emoțiilor; a (se) dezgusta, a deveni sau a face să devină indiferent. – Din fr. blaser. (Sursa: DEX '98 )
BLAZÁvb. I. refl. A se plictisi, a se dezgusta de toate. ♦ tr. A face pe cineva incapabil de emoții, de impresii puternice; a face insensibil, indiferent la toate. [< fr. blaser]. (Sursa: DN )
BLAZÁvb. refl., tr. a (se) plictisi, a (se) dezgusta de toate, incapabil de emoții, indiferent. (< fr. blaser) (Sursa: MDN )
BLAZÁ,blazez, vb. I. Refl. și tranz. A deveni sau a face să devină plictisit și dezgustat de toate sau de ceva. – Fr. blaser. (Sursa: DLRM )
BLAZÁ vb. (livr.) a (se) dezabuza. (Viața l-a ~.) (Sursa: Sinonime )
blazá (blazéz, blazát), vb. – A deveni indiferent, a obosi. Fr. blaser. (Sursa: DER )
blazá vb., ind. prez. 1 sg. blazéz, 3 sg. și pl. blazeáză (Sursa: Ortografic )
BLÁZĂ s. f. Parte a unei instalații de distilare în formă de recipient, în care se introduce amestecul distilat. – Din germ. Blase. (Sursa: DEX '98 )
A BLAZÁ ~éztranz. A face să se blazeze. /<fr. blaser (Sursa: NODEX )
A SE BLAZÁ mă ~ézintranz. (despre persoane) A deveni indiferent; a se dezgusta. /<fr. blaser (Sursa: NODEX )
BLÁZĂs.f. Recipient, vas mare de laborator; cazan. [< germ. Blase]. (Sursa: DN )
BLÁZĂ s. f. Rezervorul de la partea inferioară a unei coloane de rectificare, în care se introduce amestecul care trebuie rectificat. – Germ. Blase. (Sursa: DLRM )
blazéz v. tr. (fr. blaser, de orig. neșt.). Slăbesc simțurile, tocesc gustu: destrăbălarea l-a blazat. (Sursa: Scriban )