Dex.Ro Mobile
Vezi 2 expresii

ALUNECÁ, alúnec, vb. I. Intranz. 1. A-și pierde echilibrul, călcând pe o suprafață lucioasă (și a cădea, a se prăbuși). 2. A se mișca lin, fără a întâmpina vreo rezistență; (despre două corpuri aflate în contact) a se deplasa unul față de celălalt tangențial, fără a se rostogoli; a se strecura ușor. 3. Fig. A se abate, a se lăsa ispitit; a greși. [Var.: lunecá vb. I] – Lat. lubricare. (Sursa: DEX '98 )

ALUNECÁ, alúnec, vb. I. Intranz. 1. A-și pierde echilibrul, călcând pe o suprafață lucioasă; (prin exagerare) a cădea, a se prăbuși. Unul din caii trăsurii alunecă și căzu (REBREANU). 2. A se deplasa de la locul unde era așezat. Paltonul i-a alunecat de pe umeri. 3. A se mișca lin, fără a întâmpina vreo rezistență; a se strecura, a pătrunde. Alunecă gârla între sălcii (IOSIF). ◊ Expr. A aluneca printre degete = a fi greu de prins, de găsit; a scăpa de sub control. – Lat. lubricare. (Sursa: DLRM )

ALUNECÁ vb. 1. a se da, a luneca. (~ pe gheață.) 2. v. deplasa. 3. (înv. și pop.) a scăpăta. (~ și cade.) (Sursa: Sinonime )

alunecá vb., ind. prez. 1 sg. alúnec, 3 sg. și pl. alúnecă (Sursa: Ortografic )

A ALUNECÁ alúnec intranz. 1) A călca (din neatenție) pe o suprafață lucioasă, pierzându-și echilibrul (și căzând). 2) A se mișca lin. 3) (despre două corpuri în contact) A se deplasa tangențial unul față de celălalt fără rostogolire. ◊ ~ printre degete a) a fi greu de prins; b) a scăpa de sub supraveghere. 4) fig. A încălca anumite norme, principii; a greși. /<lat. lubricare (Sursa: NODEX )

alúnec (sud), lúnec (nord) și lúrec (vechĭ), a v. intr. (lat. lúbrico, -áre, a face să fie alunecos, lubric). Sînt alunecos: gheața asta alunecă bine Merg fără pedecă [!] pe un loc alunecos: sania aluneca bine pe zăpadă, bucatele pe gît. Îmĭ perd [!] echilibru (și cad orĭ nu): caiĭ alunecă pe gheață. Mă strecor pintre [!] ceva: baniĭ mĭ-aŭ alunecat pintre [!] degete. Fig. Cad, greșesc, comit un delict: acest om n' a alunecat nicĭ-odată. (Sursa: Scriban )

Declinări/Conjugări
aluneca   verb infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) aluneca alunecare alunecat alunecând singular plural
alunecă alunecați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) alunec (să) alunec alunecam alunecai alunecasem
a II-a (tu) aluneci (să) aluneci alunecai alunecași alunecaseși
a III-a (el, ea) alunecă (să) alunece aluneca alunecă alunecase
plural I (noi) alunecăm (să) alunecăm alunecam alunecarăm alunecaserăm, alunecasem*
a II-a (voi) alunecați (să) alunecați alunecați alunecarăți alunecaserăți, alunecaseți*
a III-a (ei, ele) alunecă (să) alunece alunecau aluneca alunecaseră
* Formă nerecomandată