Dex.Ro Mobile
Vezi 12 expresii

ACȚIONÁ, acționez, vb. I. 1. Intranz. A întreprinde o acțiune, o faptă etc. ◊ Expr. (Tranz.) A acționa (pe cineva) în justiție (sau în judecată) = a intenta un proces, a da în judecată. ♦ A exercita o influență asupra cuiva sau a ceva; a avea efect. 2. Tranz. (Mec.) A pune în mișcare, a face să funcționeze. ♦ A realiza prin comenzi un anumit regim de funcționare a unui sistem tehnic. [Pr.: -ți-o] – Din fr. actionner. (Sursa: DEX '98 )

A ACȚIONÁ ~éz 1. intranz. 1) A întreprinde o acțiune. 2) A influența (asupra cuiva sau a ceva), producând un efect. 2. tranz. 1) (mașini, instalații) A pune în acțiune; a face să funcționeze. 2): ~ (pe cineva) în judecată a da pe cineva în judecată. [Sil. -ți-o-] /<fr. actionner (Sursa: NODEX )

ACȚIONÁ vb. I. 1. intr. A întreprinde o acțiune, a lucra. V. activa. 2. tr. (Mec.) A face să funcționeze, a pune în mișcare. 3. tr. A acționa (pe cineva) în justiție (sau în judecată) = a da (pe cineva) în judecată. [Pron. -ți-o-. / < fr. actionner, cf. it. azionare]. (Sursa: DN )

ACȚIONÁ vb. I. intr. a întreprinde o acțiune. ◊ a se comporta într-o anumită împrejurare. II. tr. 1. a pune în mișcare un sistem, utilaje etc. 2. a ~ în justiție = a da (pe cineva) în judecată. (< fr. actionner) (Sursa: MDN )

ACȚIONÁ, acționez, vb. I. 1. Intranz. A întreprinde o acțiune, o faptă etc.; a lucra. ♢ Expr. (Tranz.) A acționa (pe cineva) în judecată = a da (pe cineva) în judecată. ♦ A influența asupra cuiva sau a ceva; a avea efect. 2. Tranz. (Mec.) A pune în mișcare, a face să funcționeze. [Pr.: -ți-o-] – Fr. actionner. (Sursa: DLRM )

ACȚIONÁ vb. 1. (TEHN.) a deplasa, a mișca. (Remorca este ~ de un tractor.) 2. v. proceda. 3. (JUR.) a chema. (L-a ~ în judecată.) 4. (JUR.) a opera. (Poprirea ~ după ce s-au luat măsurile asigurătoare.) 5. (MED.) (rar) a lucra. (Medicamentul ~.) (Sursa: Sinonime )

acționá vb. (sil. -ți-o-), ind. prez. 1 sg. acționéz, 3 sg. și pl. acționeáză (Sursa: Ortografic )

acționéz v. tr. (fr. actionner). Daŭ în judecată, intentez acțiune în justiție. Pun în mișcare: mașină acționată cu petrol. (Sursa: Scriban )

Declinări/Conjugări
acționa   verb tranzitiv infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) acționa acționare acționat acționând singular plural
acționea acționați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) acționez (să) acționez acționam acționai acționasem
a II-a (tu) acționezi (să) acționezi acționai acționași acționaseși
a III-a (el, ea) acționea (să) acționeze acționa acționă acționase
plural I (noi) acționăm (să) acționăm acționam acționarăm acționaserăm, acționasem*
a II-a (voi) acționați (să) acționați acționați acționarăți acționaserăți, acționaseți*
a III-a (ei, ele) acționea (să) acționeze acționau acționa acționaseră
* Formă nerecomandată