Dex.Ro Mobile
ÎNOTÁT s. n. (Înv.) Înotare. – V. înota. (Sursa: DEX '98 )

ÎNOTÁT s. înot, înotare, (pop.) înotătură. (Sursa: Sinonime )

înotát s. n. (Sursa: Ortografic )

ÎNOTÁ, înót, vb. I. Intranz. 1. A se mișca ritmic pentru a pluti și a înainta la suprafața apei sau în apă. ♦ A pluti. 2. A fi cufundat într-un lichid; a fi înconjurat din toate părțile de un lichid. ♦ Fig. A fi copleșit, apăsat de ceva. ♦ Fig. A înainta cu greu (prin noroi, prin zăpadă etc.). ♦ Fig. A avea ceva din abundență. – Lat. pop. innotare. (Sursa: DEX '98 )

A ÎNOTÁ înót intranz. 1) (despre ființe) A se deplasa prin apă, făcând mișcări ritmice. 2) A străbate un mediu. ~ prin noroi. 3) fig. A fi prins din toate părțile (de ceva). Ochii îi înoată în lacrimi. 4) fig. A trăi, lăfăindu-se. ~ în belșug. /<lat. innotare (Sursa: NODEX )

ÎNOTÁ, înót, vb. I. Intranz. 1. A pluti pe apă, înaintând cu ajutorul anumitor mișcări ritmice făcute cu mâinile și cu picioarele. ♦ Tranz. (Rar) A trece înot o apă. ♦ Fig. A pluti, a se mișca într-un mediu. ♦ Fig. A înainta cu greu (prin noroi, prin zăpadă). 2. Fig. A fi cufundat în ceva; a fi cuprins, copleșit de ceva. ♦ A avea din abundență ceva. ◊ Expr. A înota în miere = a-i merge foarte bine. – Lat. innotare (= natare). (Sursa: DLRM )

ÎNOTÁ vb. v. naviga, pluti. (Sursa: Sinonime )

înotá (-t, -at), vb. – 1. A se mișca ritmic pentru a pluti și înainta în apă. – 2. A pluti. – 3. A avea ceva din abundență. – 4. A fi cufundat într-un lichid. – 5. A vîsli, a naviga. – Var. înnota, (înv.) nota. – Mr. (a)not, (a)notare. Lat. *notāre în loc de natare (Diez, I, 291; Densusianu, Hlr., 89; Pușcariu 868; Candrea-Dens., 1263; REW 4443; DAR; Rosetti, I, 159), cf. alb. notoń (Meyer 311; Philippide, II, 648), it. nuotare, prov. nodar, v. fr. noer (it. natare, prov., cat., sp., port. nadar provin direct din clasicul natare). Pentru schimbarea ao din latină și justificarea ei indoeurop., cf. Skok, Arch. Rom., III, 130. Ultimul sens este înv. Der. înot, adv. (înotînd), postverbal de la var. înv.; înot, s. n. (natație); înotător, adj. (care înoată); înotătoare, s. f. (aripioară a peștilor; colac de înotat); notăriță, s. f. (pasăre acvatică, Phalaropus hiperboreus); notătoare, s. f. (plantă acvatică, Potamogeton natans). (Sursa: DER )

înotá vb., ind. prez. 1 sg. înót, 3 sg. și pl. înoátă, perf. s. 1 sg. înotái (Sursa: Ortografic )

Declinări/Conjugări
înota   verb tranzitiv infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) înota înotare înotat înotând singular plural
înoa înotați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) înot (să) înot înotam înotai înotasem
a II-a (tu) înoți (să) înoți înotai înotași înotaseși
a III-a (el, ea) înoa (să) înoate înota înotă înotase
plural I (noi) înotăm (să) înotăm înotam înotarăm înotaserăm, înotasem*
a II-a (voi) înotați (să) înotați înotați înotarăți înotaserăți, înotaseți*
a III-a (ei, ele) înoa (să) înoate înotau înota înotaseră
* Formă nerecomandată

înotat   adjectiv
Surse flexiune: DLRM '58
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular înotat înotatul înota înotata
plural înotați înotații înotate înotatele
genitiv-dativ singular înotat înotatului înotate înotatei
plural înotați înotaților înotate înotatelor
vocativ singular
plural