ÎNȘIRÁT, -Ă,înșirați, -te, adj. Așezat în șir; aliniat; făcut șirag. – V. înșira. (Sursa: DEX '98 )
ÎNȘIRÁT adj. v. aliniat. (Sursa: Sinonime )
ÎNȘIRÁ,înșír, vb. I. 1. Tranz. și refl. A (se) așeza în șir, a (se) alinia. 2. Tranz. A trece un fir prin mărgele, pentru a face un șirag; a face șirag. ◊ Expr. (Refl.) Înșiră-te (sau înșir'te) mărgărite, formulă prin care se arată că un basm continuă. 3. Refl. Fig. A se succeda, a se perinda. 4. Tranz. Fig. A expune, a povesti urmând un anumit șir de idei, de fapte etc.; a enumera. ◊ Expr. A înșira moși pe groși (sau verzi și uscate) = a spune tot felul de lucruri fără importanță și fără o succesiune logică; a pălăvrăgi. 5. Tranz. A trece, rând pe rând, prin diferite locuri, situații etc.; a lua la rând, la șir. – Din loc. adv. în șir. (Sursa: DEX '98 )
A ÎNȘIRÁ înșírtranz. 1) (diferite obiecte) A așeza în șir, în rând; a rândui. ~ rufele (la uscat). 2)(mărgele, frunze de tutun) A pune pe un fir de ață, făcând șirag. 3) (idei, fapte, evenimente) A număra sau a expune pe rând a enumera. ◊ ~ verzi și uscate a spune lucruri fără rost; a pălăvrăgi. 4) (obiecte) A împrăștia în dezordine. /în + șir (Sursa: NODEX )
ÎNȘIRÁ vb. 1. v. alinia. 2. a (se) înșirui, (pop.) a (se) înfira. (~ mărgelele pe ață.)3. v. succeda. 4. v. enumera. (Sursa: Sinonime )
A (se) înșira ≠ a (se) deșira (Sursa: Antonime )
A înșira ≠ a deșira (Sursa: Antonime )
înșirá vb., ind. prez. 1 sg. înșír, 3 sg. și pl. înșíră (Sursa: Ortografic )