Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
ELIXIR ~e n. 1) Bautura cu proprietati miraculoase, pe care tindeau s-o descopere alchimistii din evul mediu. 2) Preparat farmaceutic cu proprietati terapeutice, reprezentand un amalgam de siropuri, uleiuri volatile si alcool. /<fr. elixir

BENZOE s. f. Produs natural, vegetal, solid, care contine rasini, acid benzoic si un ulei volatil si care este folosit in dermatologie si in parfumerie; smirna. – Din fr. benzoe.

APIOL s.n. ulei volatil extras din semintele de patrunjel. [Pron. -pi-ol. / < fr. apiol, cf. lat. apium – patrunjel].

BENZOE s.n. Produs natural, vegetal, solid, continand rasini, acid benzoic si un ulei volatil, folosit in medicina, la prepararea unor parfumuri si lacuri etc.; smirna. [< germ. Benzoe].

APIOL s. n. ulei volatil din semintele de patrunjel, ca febrifug si emenagog. (< fr. apiol)

AROMOTERAPIE s. f. metoda terapeutica bazata pe efectul produsilor chimici mirositori din uleiurile volatile din plante. (< fr. aromotherapie)

BENZOE s. f. produs natural vegetal, solid, continand rasini, acid benzoic si un ulei volatil; smirna. (< fr. benzoe)

PERILA s. f. planta anuala din familia labiatelor, din Extremul Orient, paroasa, cu frunze alungite si flori albe, continand ulei volatil si gras. (< germ. Perilla)

ROINITA2 (‹ roi2) s. f. Planta erbacee perena, din familia labiatelor, cu rizom, orizontal, tulpina inalta de 30-80 cm, cu frunze ovale si cu flori albe sau liliachii, placut mirositoare, asezate in verticile axilare (Melissa officinalis). Din frunze se extrage un ulei volatil, utilizat in ind. farmaceutica. Folosita de apicultori pentru atragerea in r. (1) a roiurilor de albine. R. este si o buna planta melifera.

ETERIC ~ca (~ci, ~ce) 1) Care are proprietati asemanatoare eterului. ◊ ulei ~ substanta volatila cu miros puternic, extrasa din plante mirositoare si intrebuintata in industria parfumurilor, in cea alimentara si in cea farmaceutica. 2) fig. Care vadeste sensibilitate si rafinament; fin. /<germ. atherisch

MENTOL s. n. substanta aromatica volatila din uleiul de menta, sau sintetic, folosit ca antiseptic si calmant. (< fr. menthol)

MENTOL n. Substanta aromatica volatila obtinuta din uleiuri de menta, folosita in cosmetica si medicina. /<fr. menthol

ETERIC, -A adj. 1. fluid si curat ca eterul, cu proprietatile eterului. ♦ ulei ~ = substanta uleioasa, volatila, cu miros puternic, extrasa din plante, folosita in industria parfumurilor, in farmacie etc. 2. (fig.) foarte curat. ◊ subtil, inconsistent. (< germ. atherische, it. eterico)

ETERIC, -A, eterici, -ce, adj. 1. Care are proprietati asemanatoare eterului (1). ◊ ulei eteric = substanta uleioasa, volatila, cu miros puternic, care se extrage din florile, fructele sau frunzele plantelor parfumate si care se foloseste in industria parfumurilor si in cea alimentara. 2. Fig. Subtil, fin; inconsistent. – Din germ. atherisch.

LAC2, lacuri, s. n. 1. Preparat lichid obtinut prin dizolvarea intr-un solvent volatil a unor rasini, uleiuri sau a altor substante si care, intins pe suprafata unui obiect, formeaza in urma evaporarii solventului o pojghita solida, dura, care fereste obiectul de influenta aerului si a umezelii, dandu-i totodata un aspect placut. 2. Piele (sau imitatie de piele) cu fata neteda, lucioasa, acoperita cu un strat de lac2 (1). – Din germ. Lack.

ETERIC, -A adj. 1. Fluid si curat ca eterul, cu proprietatile eterului. ◊ ulei eteric = substanta uleioasa, volatila, cu miros puternic, care se extrage din plante si se foloseste in industria parfumurilor, in farmacie etc. 2. (Fig.) Foarte curat. ♦ Subtil, fin. ♦ Inconsistent. [Cf. germ. atherisch].

ESENTA, esente, s.f. Lichid volatil, cu aroma puternica, numit si ulei eteric, extras din plante aromatice sau mirodenii (petale, flori, frunze, fructe, scoarta, radacina) sau produs sintetic (aroma de cocos, de rom, de anason, de vanilie) care pastreaza integral proprietatile acestora (aroma, gust, principii active); se utilizeaza in scopuri medicinale, in parfumerie sau ca aromate in cofetarie si patiserie, sub forma de solutie alcoolica (esenta de vanilie, de migdale) sau ca ulei aromatizat (ulei de lamaie, de menta, de trandafir); se obtin esente si prin reducerea unei fierturi (esenta de ciuperci), prin infuzare (apa de trandafiri, de flori de portocal) sau prin macerare de materii vegetale (trufe, usturoi, ceapa, frunze) in otet sau in vin, utilizate pentru asezonarea preparatelor culinare.

MENTOL s. n. Substanta volatila cu miros aromatic, in forma de cristale, obtinuta din ulei de menta sau pe cale artificiala, intrebuintata in farmacie si in cosmetica. – Din fr. menthol.

CAMFOR s. n. Substanta organica, incolora, volatila, cu miros caracteristic si cu gust amar, extrasa din lemnul unui arbore exotic (Cinnamonum camphora) sau fabricata pe cale sintetica si utilizata (sub forma de ulei camforat) in medicina ca stimulent al centrilor nervosi vasomotori si al aparatului respirator si la fabricarea celuloidului. – Din ngr. kamfora.