Dex.Ro Mobile
Rezultate din textul definițiilor
PASTARNAC, pastarnaci, s. m. Planta erbacee legumicola bienala din familia umbeliferelor, cu radacina pivotanta fusiforma, carnoasa, alba sau galbuie, asemanatoare cu cea a patrunjelului, comestibila, bogata in substante nutritive si in vitamine (Pastinaca sativa hortensis). [Var.: (reg.) pastarnac s. m.] – Din magh. paszternak, scr. pastrank, germ. Pastinak.

PATRUNJEL, patrunjei, s. m. Planta erbacee legumicola, cu tulpina inalta, cultivata pentru radacina pivotanta, alba si pentru frunzele ei aromate, intrebuintate in alimentatie si in medicina populara (Petroselinum hortense); p. restr. frunzele sau radacina acestei plante. ◊ Compuse: patrunjel-de-camp = numele a doua specii de plante erbacee, cu frunzele la baza tulpinii si cu florile albe sau trandafirii, a caror radacina este intrebuintata in medicina (Pimpinella saxifraga si major); patrunjelul-cainelui = planta erbacee mica, otravitoare, cu frunze ca ale mararului si cu flori albe (Aethusa cynapium). – Din lat. petroselinum.

RICIN, ricini, s. m. Planta erbacee sau arborescenta originara din Africa, cu radacina pivotanta, puternica, cu tulpina inalta de 1-2 m, cu flori verzi, rosii sau violete; capusa (Ricinus communis).Ulei (sau unt) de ricin = ulei extras din semintele acestei plante, cu proprietati purgative, nesicativ, neinflamabil, pastrandu-si aceeasi consistenta la variatii mari de temperatura, folosit in industria farmaceutica sau ca lubrifiant la motoarele de avion, precum si in industria pielariei, a cauciucului sintetic etc.; ricina. – Din lat. ricinus, germ. Rizinus.

RICIN (‹ fr., lat.) s. n. Planta (anuala in climatul temperat si perena in cel subtropical) din familia euforbiaceelor; are radacina puternica, pivotanta si tulpina inalta de 1-2 m, cu frunze mari palmat-lobate, petioli lungi si cu flori unisexuate de culoare, verde, roz, rosu sau violet (Ricinus communis). Fructul este o capsula cu trei compartimente, cu seminte mari (de 5-22 cm) ce contin 47-53% ulei nesicativ, neinflamabil, ce isi pastreaza consistenta la variatii mari de temperatura. Se foloseste ca lubrifiant pentru angrenaje de mare viteza, la motoarele de avion si in industria farmaceutica, a pielariei, a sapunului etc. Sin. capusa (2). ◊ Ulei sau unt de r. = ulei extras din semintele de ricin, cu actiune laxativa.

pivotant ~ta (~ti, ~te) 1) tehn. Care pivoteaza sau poate pivota. Fotoliu ~. 2) (despre unele plante) Care are radacina in forma de pivot; cu radacina puternic dezvoltata si neramificata. /<fr. pivotant

pivotant, -A adj. 1. Care se poate pivota. 2. (Despre radacini) Care are forma unui pivot; (despre plante) care are radacina formata dintr-un pivot (2). [< fr. pivotant].

pivotant, -A adj. 1. care pivoteaza. 2. (despre radacini) de forma unui pivot; (despre plante) cu radacina dintr-un pivot (I, 3). (< fr. pivotant)

pivotant, -A, pivotanti, -te, adj. 1. (Tehn.) Care poate pivota. 2. (Despre radacinile unor plante) La care radacina principala se dezvolta mult, patrunzand adanc, vertical, in sol. – Din fr. pivotant.

SCORTIONERA, scortionere, s. f. Planta erbacee perena din familia compozeelor, cu rizom pivotant si carnos, de culoare bruna, cu frunze mari si flori galbene, cultivata pe alocuri pentru radacinile sale comestibile (Scorzonera hispanica). – Din it. scorzonera.